Svečani doček za Lukašenka ispred Palate "Srbija", potpisano više sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je ispred Palate "Srbija" svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je u zvaničnoj poseti Srbiji. Usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a zatim i potpisivanje bilateralnih sporazuma.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", dvojica predsednika započela su razgovore u četiri oka. 

Na početku sastanka Vučić je istakao da je veoma srećan povodom Lukašenkove posete Srbiji i istakao da njegova poseta prilikom bombardovanja 1999. nikada neće biti zaboravljena.

"Srpski narod voli beloruski narod i pošutjemo sve što ste uradili od vaše divne zelje i želimo da sačuvamo naše dobre odnose. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni", napomenuo je predsednik.

Istakao je da trgovinska razmena raste napomenuvši da mnogo toga može da se uradi da ona dostigne 500 miliona dolara na godišnjem nivou.

"Uveren sam da vaš odnos prema Srbiji bar donekle možemo da pratimo i da uvek pokažemo koliko cenimo vašu zemlju i koliko cenimo vaš rad i vašu energiju", naglasio je predsednik Srbije.

Lukašenko je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju podsećajući da je poseta 1999. godine bila "poseta braći i prijateljima".

"Mi smo vaši ljudi i vi ste naši. Mnogi su pokušali da nas posvađaju, ali smo realizovali naše planove. Posle 20 godina sastajemo se ponovo, današnje vreme je komplikovano", istakao je predsednik Belorusije u uvodnom obraćanju.

Napomenuo je da je Srbija predivna zemlja, kakve nema ni na Balkanu, ni u Evropi ni na svetu. 

Nakon prvog dela tet-a-tet sastanka koji je bio otvoren za javnost, usledio je razgovor dvojice državnika iza zatvorenih vrata. 

Delegacije dve zemlje potpisale su, zatim, više bilateralnih sporazuma u brojnim oblastima – nauke, prosvete, tehnologije.

Dvojica predsednika zatim su se obratila javnosti na konferenciji za medije

Najavljeno je da će se tokom dana Lukašenko tokom dana obratiti i poslanicima na posebnoj sednici Parlamenta.

Predsednik Belorusije je juče stigao u zvaničnu posetu Srbiji, a predsednik Vučić dočekao je beloruskog kolegu na Aerodromu "Nikola Tesla".

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednik Srbije je priredio i večeru u čast predsednika Belorusije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 19:58) - Danka [neregistrovani]

Srbija ne zaboravlja

Belorusija je u najtežim situacijama podržala naš narod i uvek stoji iza odluka Srbije, ne meša se u našu politiku, već nas podržava. To je prijateljski stav koji se neguje i poštuje. Hvala im!

(utorak, 03. dec 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Srbija-Belorusija

Docek je organizovan na najbolji moguci nacin, jer ovakvi prijatelji to zasluzuju.

(utorak, 03. dec 2019, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Srbija i Belorusija

Predsednik Lukašenko je uvek dobrodošao u Srbiju, jer on je naš veliki prijatelj odavno i velika nam je čast da ga ugostimo.

(utorak, 03. dec 2019, 12:11) - Sarita [neregistrovani]

Dobro nam došao!

Dobro nam došli, predsedniče Lukašenko. Hvala što ste bili uz Srbiju u najtežim trenucima. Nadamo se još boljoj saradnji Srbije i Belorusije u narednom periodu.

(utorak, 03. dec 2019, 11:53) - поштовалац лика и дела [neregistrovani]

Поздрав председнику Лукашенку

Незгодан играч, али сва среће на нашој страни.

(utorak, 03. dec 2019, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

saradnja

Dobrodošlica velikom istinskom prijatelju Srbije. Prijateljstvo između Belorusije i Srbije nema granica.

(utorak, 03. dec 2019, 11:17) - Coka [neregistrovani]

Dobrodošli!

Uvek ćemo biti zahvalni predsedniku Lukašenku na poseti za vreme bombardovanja. On je pravi i iskreni prijatelj naše zemlje!

(utorak, 03. dec 2019, 11:11) - Sasa [neregistrovani]

Ne zaboraviti nikada

Predsednik Lukasenko je jedini drzavnik sveta koji je dosao da nas poseti kada nam je bilo najteze....1999 godine, godine kada su nas zapadne zveri ubijale bombama i osiromasenim uranijumom....hvala vam od srca gospodine Lukasenko!Vi ste bili i ostali veliki covek i veliki prijatelj Srbije!Zivela Srbija zivela Belorusija !

(utorak, 03. dec 2019, 11:03) - boki [neregistrovani]

Srbija

Nadamo se da ce Srbija nesto dobro postici...

(utorak, 03. dec 2019, 10:49) - pera [neregistrovani]

belorusija

Predsednik Lukašenko bio je uz Srbiju kada je ona prolazila kroz raznorazna i ne baš prijatna iskušenja. Upravo to definicija je nesalomivog i obostranog prijateljstva. Dobrodošli!