Лукашенко поручује да ће Белорусија увек пружати подршку Србији

Србија и Белорусија су пријатељске земље, поручили су председници Александар Вучић и Александар Лукашенко. Вучић је захвалио белоруском председнику што је Минск увек био уз Београд, и што никада није гласао против интереса Србије. Лукашенко је поновио да Белорусија не мења став о интегритету и суверенитету Србије и да ће пружати подршку Београду на различитим међународним теренима.

Председник Белорусије Александар Лукашенко стигао је јуче у Београд, а данас му је приређен свечани дочек испред Палате "Србија". Уследио је састанак са председником Србије, а затим и конференција за новинаре.

Вучић је рекао да се никада није догодило да Белорусија гласа против Србије и да је у сваком тренутку била уз нас. 

"Лукашенко је велики пријатељ Србије, једини светски лидер који је 1999. дошао у Београд да подржи нашу земљу, када је била нападнута од 19 НАТО земаља", рекао је Вучић.

Истакао је да су Србија и Белорусија истински пријатељске земље.

"Прошли смо кроз много тешких дана и година, а Белорусија је увек била уз нас. Ми нисмо велике земље, Белорусија је нешто већа од нас, али припадамо оним земљама које се диче и поносе својом самосталношћу, у обема земљама живе поносни и достојанствени људи. Ми смо увек знали да по сваком питању увек можео да се надамо подршци Минска и Белорусије", напоменуо је председник Србије. 

Вучић је рекао и да је са Лукашенком имао плодоносне разговоре у свим сферама.

"Дотакли смо се унапређења, веће трговинске размене, војнотехничке сарадње. Много тога сам могао да научим од Белорусије о формирању модерне војске, али и о другим питањима", рекао је Вучић.

"Посета Лукашенка – инјекција за економске односе" 

Председник Србије је додао да је председник Лукашенко приметио напредак Србије који се, како каже, "не види само кроз податке већ и по ономе што види кад се прође кроз Београд". 

Вучић је истакао да је посета Лукашенка "значајна инјекција за подстицање економских односа".

Председник Вучић је истакао важно унапређења економске сарадње, у том контексту указавши на конкретне договоре са белоруском страном.

"Како да се ради на формирању заједничких предузећа за трећа тржишта, како да развијамо сарадњу у агрокомплексу, дефинисали заједничке пројекте у грађевинарству. Када Белорусија нешто производи или Србија, желимо да ти производи могу да нађу место на тржишту", наглашава Вучић.

Говорећи о војсци, Вучић је рекао да Србија може много да научи од Белорусије по питању оснаживању армије.

Одговарајући на питање новинара, рекао је да је о томе разговарао са министром одбране Александром Вулином и начелником Генераштаба Миланом Мојсиловићем.

"Ићи ћемо у додатне реформе наше војске, да је правимо још мобилнијом, још бржом. То не значи куповину оружја, као што наши људи мисле, напротив, чак ћемо да станемо са куповином оружја али чемо да развијамо на паметан начин комплетан систем одбране", нагласио је председник.

Лукашенко: Белорусија увек ту за Србију 

Председник Белорусије је поручио да Белорусија не мења став о интегритету и суверенитету Србије и да ће пружати подршку Београду на различитим међународним теренима.

"Рекао сам Александру (Вучићу), ако ми ишта можемо да помогнемо, реците нам, обавезно ћемо то учинити. Ми рачунамо на подршку српских пријатеља по принципијелним питањима за нас", истакао је Лукашенко.

Напоменуо је да данашњег нивоа односа две земље не би било да није Вучића.

"Ослоните се на своју памет"

Истакао је да је Белорусија пријатељ Србије и да зато упућује искрену поруку: "Немојте да журите, само мало причекајте, Србија је земља која ће да цвета, слушајте друге али слушајте и своју памет."

У овом лудом свету, каже, једна земља нема много пријатеља и зато се, напомиње Лукашенко, треба ослонити на сопствене интересе.

"Српски народ има много интереса, поготово после рата и бомбардовања. У Белорусији увек имате подршку на свим нивоима. Треба да радимо активније. Не треба да седимо и да чекамо да нам господ Бог нешто пружи. Пружиће онима који раде пуно, а не онима који вичу и праве свађе. Срби, имате једну земљу и треба да је чувате ради своје деце и унука", нагласио је Лукашенко.  

Указујући да је искуство нешто најскупље на свету, Лукашенко је напоменуо да је Белорусија спремна да своје искуство подели са Србијом.

Посебно је истакао искуство Белорусије у области безбедности, напомињући да је у недавном извештају Белорусија била прва. 

"Робна размена није на нивоу потенцијала" 

Указао је да две земље имају интензиван политички дијалог и економску сарадњу, додавши да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

"Подржавали смо, и подржавамо, ваше потписивање уговора са Евроазијском економском унијом. Од 1. фебруара ми председавамо том организацијом, искористите то", рекао је Лукашенко. "Узмите нас као шестог члана зоне слободне трговине."

Председник Лукашенко је указао на то да количина робне размене Србије и Белорусије није на нивоу потенцијала.

"Решавање ових питања је један од приоритетних праваца наше сарадње. Трговинска размена је мало пала ове године, али имамо времена. Разлог тог пада је у недовољном раду наших влада. Изгубили смо поједине могућности", напоменуо је Лукашенко.

Подсетио на бројне потписане споразуме, од којих су неки у области просвете и науке.

"Све то сведочи о важности сарадње две земље у области науке и технологије без којих нема развоја у савременим околностима", напоменуо је Лукашенко. 

Позвао је српске привреднике да оду у Белорусију и оснују послове тамо.

"Није Белорусија тако мала, налази се у географском центру Европе, дођите нам, радите. Имамо добре примере, Карићи су нам дошли кад сте имали тешко време. То је једна од најбогатијих компанија на планети. Направили су најсавременију зону 'Минск мир' у самом центру Минска. Ако нас подржавате као ми вас, биће нам лако", нагласио је Лукашенко. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Kad se sastanu pravi prijatelji....

Kad se sastanu Predsjednici Lukasenko i Vucic onda taj susret prerasta u jedno prijateljsko druzenje i festu bez razmimoilazenja u misljenjima po svim mogucim pitanjima,bez skrivenih namjera i praznih rijeci i gdje su interesi i jednih i drugih isti ili identicni.
Zato se zahvaljujem Predsjedniku Lukasenku sto godinama gaji prijateljske odnose prema Srbiji i zelim i njemu i bratskoj Bjelorusiji sve najbolje u zivotu.
Zivjele Rusija,Bjelorusija,Srbija i Republika Srpska.

(уторак, 03. дец 2019, 19:56) - Stoja [нерегистровани]

Bratski narodi

Srbiju i Belorusiju povezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo bazirano na uzajamnom poštovanju i solidarnosti.

(уторак, 03. дец 2019, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

To smo i ocekivali.

(уторак, 03. дец 2019, 18:49) - avanturista [нерегистровани]

komentar

Trenutni susret od važnosti,ali i podsećanje na prethodna vremena i prijateljstvo,uzajamno.

(уторак, 03. дец 2019, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Bisa

Veliko mu hvala na podrsci u najtezim vremenima. Nismo zaboravili!

(уторак, 03. дец 2019, 17:03) - Јоја Здрабняльнік [нерегистровани]

Пријатељ

Од Лукашенка смо увек и очекивали подршку, а и Белорусија има подршку Српског народа! Живели сви православни народи!

(уторак, 03. дец 2019, 14:56) - Из Британије [нерегистровани]

Никад не реци ”никад”

Биће тако док је Лукашенко на власти. А после.....видећeмо.

(уторак, 03. дец 2019, 14:16) - Aca [нерегистровани]

Bez zurne

Lepo receno od strane Beloruskog predsednika. Ne zurite, ne zurite. A nasa poslovica kaze.,, Ko zuri nikad i ne stigne''

(уторак, 03. дец 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Podrška

Veliko hvala beloruskom narodu!

(уторак, 03. дец 2019, 13:08) - rastko [нерегистровани]

istina

Nadam se da mozemo ocekivati i jos neki Mig29 koji bi nam znacio za nasu PVO!