Потписано седам споразума о сарадњи Србије и Белорусије

Представници Србије и Белорусије потписали су у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића и Александра Лукшенка, седам споразума и меморандума о сарадњи у више области.

Уговор о изручењу окривљених и осуђених лица између Србије и Белорусије потписали су министарка правде Нела Кубуровић и министар правде Белорусије Олег Слижевијски. Тај споразум подразумева обавезу обе земље да ће изручувати једна другој особе које се налазе на њиховој територији, ради кривичног гоњења или извршења пресуде.

Споразум о научној и технолошкој сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Националне академије наука Републике Белорусије потписали су министар Младен Шарчевић и председник президијума Националне академије наука Владимир Григоревич Гусаков.

Две стране су се договориле да развију и ојачају технолошку сарадњу разменом информација о науци и технологији, заједничким пројектима и слично.

Програм сарадње између влада Србије и Белорусије у области образовања до 2020. године, који су потписали министар Шарчевић и министар образовања Белорусије Игор Васиљевић Карпенко, предвиђа годишњу размену студената основних, мастер и докторских студија.

Развој иновационог екосистема 

Меморандум о разумевању о сарадњи у области иновација и развоја дигиталних технологија потписали су министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник Државног комитета за науку и технологије Александар Генадевич Шумилин.

Документ, између осталог, предвиђа развоја развој националног иновационог екосистема и на иновацијама заснованог предузетништва, развој дигиталних технологија у свим сегментима друштва, посебно у области државне управе, образовања и здравствене заштите, пословања, криптовалута...

Споразум о сарадњи САНУ и Академије наука Белорусије потписали су председник САНУ Владимир Костић и председник президијума Националне академије наука Владимир Григоревич Гусаков.

Предвиђена су заједничка истраживања у областима енергије, агроиндустријских технологија, медицини и фармацији, хемијских технологија, комуникација...

Наставак заједничког рада у приоритетним областима 

Такође, потписана су и два споразума између Банке "Поштанска штедионица" и "Беларус банке" о отварању кореспондентских рачуна.

Документе су потписали председник Извршног одбора Поштанске штедионице Бојан Кекић и председник ИО Беларус банке Виктор Михајлович Ананич, као и представници тих институција Ненад Ралевић и Михаил Александрович Куличков.

Планирано је да се потпише и Протокол са деветог заседања мешовите српско-белоруске комисије за научно - технолошку сарадњу са Програмом научно -технолошке и иновационе сарадње за период 2020-2021. године.

Тај документ потписаће министар просвете Младен Шарчевић и председник Државног комитета за науку и технологије Александар Генадевич Шумилин.

Такође, договорено је да ће српска и белоруска страна наставити редовну размену информација о планираним научно-техничким активностима и предузети мере ради обезбеђивања учешћа својих представника у научним активностима које се одржавају у Белорусији и Србији.

Две стране наставиће заједнички рад у следећим приоритетним областима: наноматеријали, ласерске технологије, оптоелектроника, физичко-математичке науке, пољопривреда, ласерске технологије, биотехнологије, екологија и заштита животне средине...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво