Vučić: Poštujem Stoltenberga, ali agresija nema opravdanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da NATO agresija na našu zemlju nije imala i neće ni post festum dobiti opravdanje međunarodne pravničke i političke javnosti, a ni na moralnom nivou. Srbija je sada na drugačijem putu i gleda u budućnost, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je u Lučanima upitan da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan, naglasio da je 19 najjačih zemalja napalo malu slobodarsku zemlju i nanelo joj veliku štetu od koje se i dalje oporavljamo.

Predsednik je rekao da ne kaže da je naša politika bila tada najbolja i pametna, ali da se sada nalazimo na drugačijem putu i gledamo u budućnost.

"Neću samo da kukam i stičem poene na tome što ću nekoga vređati. Ja sam za sve kriv, svakome u ovoj zemlji. Moj posao je da to slušam. Stvari se menjaju i hoću da se bavimo više budućnošću, nego prošlošću", poručio je Vučić.

Podsetio je da on bombardovanje naziva pravim imenom – zločinom, i da se tek od kada je postao predsednik, obeležava agresija na našu zemlju i odaje počast žrtvama.

"Merkelova mi nije pomenula plan"

Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija nije u lakoj poziciji kada je u pitanju Kosmet i da nam je zato što pre potreban nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu da razgovaramo sa nekim ko je u 21. veku nametnuo necivilizacijske takse.

Upitan za navodni plan nemačke kancelarke Angele Merkel za rešenje kosovskog problema, rekao je da ga nije video. "Ne mogu da komentarišem nešto što ne znam. Razgovarao sam telefonom sa kancelarkom Merkel, ali mi nije ništa rekla. Nije mi pomenula nikakav plan", objasnio je predsednik.

Vučić je naglasio da je vrlo komplikovana situacija po pitanju KiM, koju malo ko želi da razume, kao i da to što je toliko komplikovana donosi Srbiji mnogo problema:

"To što je danas mirno, to je dobro i to ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jedno jutro ili noć nećemo biti iznenađeni novim prvokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva i da to umemo da sačuvamo i garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM".

Brnabićeva nije optimista oko održavanja samita

Premijerka Ana Brnabić, koja učestvuje na konferenciji u Ženevi povodom obeležavanja godišnjice Međunarodne organizacije rada, istakla je da, ukoliko osećate potrebu da govorite da niste vi krivi, onda osećate pritisak svih za to što neće biti održan ili postoji mogućnost da ne bude održan taj sastanak u Parizu.

"Ja se i dalje nadam, iako nisam optimista", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Sporazum i priznanje su jedine teme koje zanimaju prištinske vlasti - poruka je premijera privremenih kosovskih institucija. Granice nisu, jer su, ističe dogovorene briselskim sporazumom. Kaže i da uspeh samita u Parizu ne zavisi od Prištine.

Haradinaj je rekao da, što se njih tiče, pariski samit može da bude održan.

"Mislimo da je za napredak potreban okvirni sporazum o temama koje treba da usaglasimo. Ne samo pred Pariz, koji se možda neće desiti, i to ne zbog Kosova. Već i u jesen ako se dijalog vrati novom visokom predstavniku EU, potreban je okvir da bi se znalo šta treba učiniti dalje u dijalogu", istakao je Haradinaj.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво