Век од оснивања Међународне организације рада, Брнабићева у Женеви

У Женеви се облежава стотину година рада Међународне организације рада. Конференцији која је организована тим поводом, присуствују светски државници који су се заложили за достојанство радника широм света.

Ангела Меркел, Емануел Макрон, Дмитриј Медведев и многи други европски и светски званичници, међу којима је и премијерка Србије Ана Брнабић данас су у Женеви. Они су учесници годишње конференције организације која ове године обележава век постојања.

Међународна организација рада од када је настала као део Версајског мировног споразума до данас има исто начело - трајни мир је могућ ако има социјалне правде. На томе су инсистирали и говорници.

Ангела Меркел, канцеларка Немачке, рекла је да је потребан социјални мир, фер услови рада и очување људског достојанства.

"Међународна организација рада је много тога постигла, али је потребно уложити додатне напоре да се обезбеде пристојни услови за рад", поручила је Меркелова.

У нешто дужем говору, француски председник поручио је да је време за нови социјални поредак, који укључује минималну зараду и социјалну заштиту.

"Бројни шефови држава и влада у оквиру Европске уније су већ отпочели такве преговоре. У том смислу, одајем признање премијерки Србије. Потребни су нам одговарајући закони о раду, јер у Европи сада постоје проблеми који нису постојали раније - демографски проблеми. Источноевропске земље губе око 20-30 посто популације, јер се људи селе у Француску где су боље плаћени", каже Емануел Макрон.

Брнабић: Драго ми је да је Макрон препознао мене и Србију

Ана Брнабић, председница Владе Србије, истиче да је велика пажња посвећена говору председника Макрона.

"Драго ми је што је он препознао мене и Србију као једног од партнера и земљу која пролази такође кроз значајне реформе и у том смислу изазове са којима се суочавају земље каква је Француска", рекла је Брнабићева.

Премијерка каже да се на скупу на неки начин осећа као слављеница, јер је међу оснивачима МОР 1919. године била и Краљевина СХС.

Србија, данас има 76 ратификованих конвенција организације, а овде се намећу теме попут четрврте индустриске револуције и радничких права.

"Добра ствар је сто смо ми у последњих пет година више него преполовили незапосленост у Србији захваљујући структурним реформама које су покренуте 2014. Али оно што нам остаје као изазов је свакако још увек сива зона, односно сиво тржиште и људи који раде, а за то нису ни адекватно награђени или им се не уплаћују све социјалне, здравствене, пензионе контрибуције", каже Брнабићева.

Учешће премијерке Ане Брнабић на Међународној конференцији рада наставља се и сутра, када ће се званично обратити у оквиру програма за високе званице.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 17:09) - anonymous [нерегистровани]

xaa

Преполовило се и моје село и оштина (као и већина села и општина). Отишла омладина преко, док ретко ко овде доживи 60 година...

(уторак, 11. јун 2019, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

Dostgojanstvo radnika!

Koja ironija. Posebno dostojanstvo radnika danas, pa jos i u Srbiji. Ali gospodja je uglavnom na slavlju.

(уторак, 11. јун 2019, 21:15) - anonymouszik [нерегистровани]

Merkel rekla je: " da je potrebn socijalni mir, fer uslovi rada i ocuvanja ljudskog dostojanstva" a gde je to kod nas?

A sto se tice premijerke Brnabic koja tvrdi da se prepolovila nezaposlenost u Srbiji u poslednjih pet godina je upravu jer u toku ovog veka zemlju je napustilo 650 000 radno sposobno. Samo u Nemackoj za dve godine se iselilo 51 000 a u prvoj polovini 2018 godine 19 000 za 2 000 vise nego predhodne godine.