ORF: Opozicija slaba konkurencija Vučiću

Srpska opozicija, koja je heterogena, nije nikakva alternativa Aleksandru Vučiću, koji je poštovan ne samo od predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, već i zapadnih vođa, ocenjuje austrijska državna televizija ORF.

Protesti pokazuju da je deo građana Srbije nezadovoljan, ali od toga opozicija nije uspela da ostvari politički kapital, dodaje Javni servis Austrije u izveštaju sa protesta u Srbiji.

Podseća da u Srbiji hiljade protivnika vlade demonstrira već nedeljama u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima protiv predsednika Vučića, kojem prebacuju da je autoritaran, da ograničava slobode i ne poštuje raspodelu nadležnosti, odnosno podelu vlasti.

Iako se protesti opozicije šire, prema ORF-u, trenutno gotovo nema šanse da ozbiljno ugrozi položaj srpskog predsednika.

ORF ukazuje da opoziciju, odnosno Đilasa, Obradovića i Jeremića, povezuje samo jednog, a to je da im je zajednički neprijatelj Vučić, ali i nedostatak popularnosti.

"Nema građanina koji bi svu trojicu lidera opozicije pozitivno ocenio. Ako nastupaju zajedno, opozicija gubi na snazi. Zato na protestima govore umetnici", konstatovao je istraživač javnog mnjenja Srđan Bogosavljević.

ORF naglašava da je Vučić najpopularniji političar Srbije, poštovan ne samo od Putina, već i zapadnih vođa.

Zbog toga, ističe austrijski javni servis, EU i SAD trebalo bi da ga podsete koliko su važni sloboda štampe i nezavisno pravosuđe.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 12:24) - kovač1 [neregistrovani]

umetnici?

"Nema gradjanina koji bi svu trojicu lidera opozicije ocenio pozitivno. Ako nastupaju zajedno, opozicija gubi na snazi. Zato na protestima nastupaju umetnici". Ovo je najsažetiji opis protesta koji se dešavaju na ulicama već neko vreme.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 11:09) - kira [neregistrovani]

pato.valentina86@gmail.com

Opozicija nije nikakav protivnik zato sto se tako prava konkurencija ne ponasa,da vredja zene i nasilno se ponasa.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 08:56) - Micko [neregistrovani]

komentar

Ne moze biti konkurencija neko ko podrsku trazi na ulici.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 04:31) - Canadian [neregistrovani]

Sloboda stampe

Kod nas se pod slobodom stampe podrazumeva pravo na slobodu izjasnjavanja i pisanja, koja su cesto ili licne analize ili zasnovane na predrasudama bez ikakvih dokaza ili dovoljno dokaza da je ta informacija tacna. Sloboda stampe nije pravo vec privilegija. Ako neko tu privilegiju iskoriscava u svoje ili necije licne interese objavljivanjem informacija koje nisu proverene ili istinite onda je prekrsio pravila etike slobodne stampe. Na zapadu takve noovinske agencije placaju velike kazne a kod nas to zovu zabrana slobode stampe.