Brnabić: Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Mađarskoj što podržava Srbiju na putu ka EU i na tome što, kako je rekla, često hrabro zastupa interese Srbije u Briselu. Ocenila je da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou, poručivši da će Srbija nastaviti da ulaže u te odnose.

Ana Brnabić je u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom posle sednice dve vlade istakla da su odnosi na istorijski visokom nivou, pre svega kao rezultat lične posvećenosti i prijateljstva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Orbana, te da su na tako dobrim ličnim odnosima u prethodnom periodu započeti i urađeni važni projekti.

To je ono što ja, kao premijerka, sa svojim timom treba da nastavim. I ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose i da puno ulažemo u njih, poručila je premijerka.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, tehničkoj, ali i svakoj drugoj i, kako je dodala, na često nekim hrabrim i jasnim zastupanjem interesa Srbije u Briselu.

Istovremeno, čestitala je mađarskom kolegi na, kako je rekla, fantastičnim ekonomskim uspesima, u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti, što je, istakla je, i Srbiji veliki pokazatelj da je moguće preokrenuti ekonomsku situaciju u jednoj deceniji.

To je put kojim Srbija ide. Sada možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima u odnosu na prethodnih četiri-pet godina, ali moramo još puno da radimo da bismo došli tamo gde je Mađarska danas i nadam se da ćemo na nekoj sledećoj sednici moći zajedno da se radujemo tim uspesima, rekla je Brnabićeva.

Posebno je zahvalila mađarskom kolegi što je prethodna sednica dve vlade održana u Nišu, što je, kaže, gest prijateljstva.

"Energetika – jedna od ključnih oblasti"

Premijerka je rekla da je na sednici vlada bilo reči o energetici, kao jednoj od ključnih oblasti, a u tom smislu, posebno gasno povezivanje, koje postoji, ali koje, kazala je, treba dodatno planirati, odnosno kako bi se moglo računati na dodatne kapacitete.

Takođe, istakla je značaj povezivanja elektroenergetskih sistema, te dodala da postoji obostrana spremnost za dodatno elektroenergetsko povezivanje, kako bi se obezbedilo nezavisno, sigurno i stabilno snabdevanje obe zemlje i "polako pravljenje zajedničkog energetskog tržišta".

Dodala je da je važna saradnja u poljoprivredi, kao i u turizmu, rekavši da Srbija mora ozbiljno da se posveti privatizaciji banja.

Neke od banja, podvukla je, ostaće u većinskom državnom vlasništvu, ali je Srbiji da ih revitalizuje, a upravo to možemo da učimo od Mađarske.

Kako je rekla, bilo je reči i o infrastrukturi, koja je, kaže, perjanica saradnje dve zemlje.

"Simboličan projekat povezivanja je izgradnja pruge Beograd–Budimpešta, koja na pravi način povezuje EU, Srbiju kao zemlju kandidata za članstvo u Uniji i Kinu i to je jedan od najznačajnijih projekat u okviru inicijative 'Jedan pojas – jedan put'", istakla je predsednica srpske vlade.

"Srbija počasni gost na Sajmu knjiga u Budimpešti"

Pomenula je i oblast kulture, i naznačila da je Srbija počasni gost na Sajmu knjiga u Budimpešti ove godine. 

"To je dobra poruka za sve one koji mogu da sumnjaju u iskrenost Srbije i Mađarske", rekla je Brnabić.

Premijerka je ukazala da je 2010. godine, kada je Viktor Orban formirao mađarsku vladu, izdvajanje iz budžeta za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa bilo 500.000 evra, a da Mađarska danas za to odvaja 1,7 miliona evra.

Prema njenim rečima, Srbija ostaje duboko posvećena saradnji sa mađarskom nacionalnom manjinom i njenom učešću u životu Srbije.

Orban: Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije

Viktor Orban je poručio da je Srbija za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i da nema bezbednog Balkana bez Srbije.

Istakao je da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima "široku" perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade, istakao da je Srbija uvek bila značajna za Mađarsku, a Balkan je, kaže, "uvek bio ključno pitanje za bezbednost Mađarske".

Danas su se, kako je rekao, susreli čelnici dve zemlje koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

"Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet", rekao je Orban.

U tom smislu, Orban je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

"Budimpešta spremna da pomogne u zaštiti južne srpske granice" 

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Srbija, podvukao je, nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

"Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije", naglasio je Orban.

Ukazao je da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate i da bi neke evropske zemlje mogle da budu ponosne na to.

"Imate veliku i široku perspektivu i opravadno je da EU vidi mogućnost kada razmišlja o Srbiji i vidi njene potencijale, posebno kada Srbija, štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu", rekao je Orban.

Upravo zbog toga, naglasio je, zemlje Višegradske četvorke imaju tesnu saradnju sa Srbijom i podržavaju njenu bržu integraciju u EU.

"Dve zemlje rešavaju probleme, manjinska politika Srbije za primer"

Orban je istakao da Mađarska i Srbija u međusobnim odnosima imaju razumevanja, što je, kaže, značajno, jer je pogrešno uverenje u Evropi da zemlje mogu da žive u miru samo ako je nacionalna svest slaba.

Kako je ponovio, nacionalna svest Srbije i Mađarske je jaka, jer su, kako je ocenio, to samosvesne zemlje, a opet mogu dobro da sarađuju, što je, kaže, "mnogo bolje nego jedan lažni internacionalizam koji probleme stavlja pod tepih".

"Mi probleme rešavamo, a između Srbije i Mađarske nema nikakog konflikta", ukazao je Orban.

Posebno je istakao da je ispunjena molba Srbije da mađarske investicije ne budu samo u Vojvodini, već i u drugim oblastima, i naveo da su mađarske investicije prisutne u Srbiji.

"Ako srpska i mađarska privreda jače sarađuju i Srbija će biti još bliža i dostupna za EU u ekonomskom smislu", rekao je Orban.

Poručio je da je Mađarska spremna za srpske investicije i da ih očekuje.

"Sada je malo više mađarskih investicija u Srbiju, a nije daleko vreme kada će to biti obrnuto ili će ići obostrano. Očekujemo srpske investitore i spremni smo da budemo spona Zapadnog Balkana i Evrope", poručio je Orban.

Rekao je i da je obavestio premijerku Brnabić da će Mađarska narednih godina uvoziti četiri milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da i kulturni odnosi dve zemlje cvetaju, te da je Mađarska prihvatila molbe srpske strane da se dodatno podrže investicije u kulturu, kada je u pitanju srpska nacionalna zajednica u Mađarskoj.

Zahvalio je Srbiji na podršci i odnosu prema mađarskoj nacionalnoj manjini i dodao da "kada pogleda kako izgleda Karpatski basen, manjinska politika Srbije je za primer, a ono što se dešava u Srbiji je za primer drugima".

"Drago mi je i da smo završili obnovu sinagoge u Subotici, u koje su obe zemlje uložile značajna sredstva. To je važan spomenik i nadam se da ćemo uskoro i to moća da otvorimo za javnost", zaključio je Orban.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas i sa mađarskim predsednikom Janošem Aderom, a tokom popodneva je, zajedno sa premijerom Orbanom, učestvovala na Poslovnom forumu Srbija-Mađarska.

Premijerka je tokom večeri položila venac na Grob neznanom junaku na Trgu heroja u Budimpešti i time je zvanično završena radna poseta Vlade Srbije Mađarskoj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво