Орбан: Будућност ЕУ – Британија напољу, Балкан унутра

Maђарски премијер Виктор Орбан поручује да будућност Европске уније изгледа – British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). Напомиње да Балкан мора бити интегрисан у Унију.

Виктор Орбан је на почетку обраћања на Пословном форуму Србија–Мађарска, који се одржава у Будимпешти у склопу седнице две владе, а који је пре свега посвећен енергетици, рекао да пре енергетских тема треба да се укаже на визије и идеје.

Како је рекао, када је основан НАТО, настао је један израз који се може видети у неким дипломатским списима, да је циљ који је тада постављен био "да држимо Американце унутра, Русе ван, а Немце доле".

"Ако то парафразирам, онда значи да будућност у погледу Европе изгледа да је British out, Balkan in, Central Europe up (Британија напољу, Балкан унутра, Централна Европа горе). То је наша визија, са свим њеним последицама", рекао је Орбан.

Додао је да је Мађарској жао што Велика Британија излази из ЕУ, али да она на то не може да утиче, а да Балкан мора да се интегрише у Унију, што је, подсетио је, прихватила и ЕУ и одредила термин, 2025. година.

"Нисмо срећни са тим датумом, то је скромно и сувише далеко, нама треба нешто амбициознији термин, али и то што је одређена 2025. година је више него до сада, јер се до сада ништа није чуло о датуму", рекао је Орбан.

Поручио је да ће Мађарска чинити све да се убрза улазак Србије у ЕУ.

Како је рекао, гледано кроз бројке, земље Вишеградске четворке имају за 55 одсто већу трговинску сарадњу са Немачком него што је сарадња Немачке и Француске.

"Ако додамо Србију и још неку мању балканску земљу, онда можемо да видимо колико ће се променити та равнотежа и да ће економски развој у наредних 10-15 година померити на средњу Европу", рекао је Орбан.

Брнабић: Мађарска једна од земаља које нас највише подржавају у ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић се осврнула на Орбанову визију другачије Европе и навела да је то визија у којој ће Србија учествовати и дати све од себе.

Брнабићева је назначила да Србија не жели да постане део ЕУ којој треба помоћ и подршка, већ земља која ће на директан начин моћи да допринесе економској стабилности Европе, да Европа заједно постане јача.

Истакла је да постоје четири кључна правца у којима Србија и Мађарска имају сарадњу, а први, стратешки правац, јесте управо правац европских интеграција.

Наводи да је Мађарска једна од земаља које нас апсолутно највише подржавају у Бриселу, "често са храбрим и гласним лобирањем за Србију и брањењем интереса Србије".

Брнабићева је још једном захвалила мађарским партнерима на подршци на имплементацији планова у оквиру поглавља, додајући да се Србија нада скором отварању нових поглавља.

"Имамо Стратегију ЕУ која први пут на, не потпуно, али прилично јасан начин даје перспективу Западном Балкану, пре свега Србији и Црној Гори, за прикључење до 2025. То је шанса и трудићемо се да је искористимо. Постоје техничке и политичке препреке, али је важно да наставимо храбо напред и покажемо да рокове можемо да испунимо", рекла је Брнабићева.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво