Заједничка седница влада Србије и Мађарске, потписано десет споразума

Четврта по реду заједничка седница влада Србије и Мађарске одржана је у Будимпешти, на којој су се разматрали започети пројекти, регионална сарадња и унапређење свеукупних билатералних односа Београда и Будимпеште. Потписано је девет међудржавних споразума у различитим областима и један споразум у приватном сектору.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер потписали су измене Споразума о заједничкој граничној контроли у друмском, воденом и железничком саобраћају.

Парафе на Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктурних пројеката ставили су потпредседница српске владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и потпредседник Владе и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Годишњи план рада за 2018. годину, који представља анекс Меморандума о разумевању између влада Србије и Мађарске о стручној помоћи за преговоре о приступању Србије ЕУ, потписали су министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто.

Министар пољопривредне Бранислав Недимовић потписао је два споразума и то Писмо о намерама о пољопривредно-прерађивачкој сарадњи са мађарским колегом Шандором Фазекашем, као и Меморандум о разумевању у области заштите потрошача и тржишног надзора са мађарским министром за национални развој Миклошем Шестаком.

Потписан је и споразум у области науке и образовања, па су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и Петер Сијарто парафирали Програм сарадње у области образовања, науке и културе између две владе за период од 2018. до 2020. године и План рада Програма просветне, културне и научне сарадње за 2018-2020 годину.

Меморандум о сарадњи у области запошљавања између српског Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и мађарског Министарства за националну економију потписали су министар за националну привреду Михаљ Варга и министар за рад Зоран Ђорђевић.

У области одбране, закључен је Мемораднум о разумевању два министарства о сарадњи у области израде војних мапа и размене материјала и података за потребе израде војних мапа, који су потписали мађарски министар одбране Иштван Шимичко и државни секретар у Министарству одбране Србије Александар Живковић.

Такође, директор мађарског Државног трезора Јозеф Месарос и помоћник директора Управе за трезор Србије Саша Ћелић потписали су Споразум о сарадњи трезора две државе.

Поред међудржавних споразума, потписан је и један споразум у приватном сектору и то Меморандум о разумевању око оснивања компаније у Ариљу путем заједниочког улагања.

Меморандум, који се односи на формирање заједничке компаније мађарске и српске приватне фирме за производњу и прераду малина у Ариљу потписали су Мелинда Тотмартон из мађарског "Хорајзон фуд" и Милан Станић из Србије, власник "Милан Станић доо". 

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан свечано дочекао српску колегиницу Ану Брнабић, која предводи делегацију Владе Србије.

На заједничкој конференцији за медије са Виктором Орбаном Ана Брнабић је рекла да су односи две земље на на историјски највишем нивоу, поручивши да ће Србија наставити да улаже у те односе.

Брнабићева се састала и са председником Мађарске Јаношом Адером, а затим се са Орбаном обратила учесницима Привредног форума Мађарска–Србија.

Заједничко заседање две владе у Будимпешти овога пута је било у новом политичком контексту након што је у Стразбуру представљена Стратегија Европске уније о проширењу на земље Западног Балкана.

Орбан је у недавном разговору у Будимпешти са председником Савеза војвођанских Мађара у Србији, Иштваном Пастором, потврдио посвећеност његове владе проширењу ЕУ на Западни Балкан рекавши да је то и прворазредни интерес војвођанских Мађара.

Овај формат политичке сарадње Србије и Мађарске установљен је у Београду у јулу 2014, затим је Будимпешта била домаћин 2015. да би трећи сусрет био организован у новембру 2016. године у Нишу.

Такав облик сарадње Србија и Мађарска практикују најчешће у односу на сличну праксу у окружењу, а једино Немачка и Француска два пута годишње, у пролеће и јесен, организују заједничке седнице својих влада ради усклађивања међудржавних интереса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара