Kuburović: Ojačan princip vladavine prava i pristup pravdi na KiM

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je polaganjem zakletve sudija i tužilaca na Kosovu i Metohiji ojačan princip vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije.

"Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini", navela je Kuburovićeva u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, od 1999. godine Srbi na Kosovu i Metohiji nisu imali potpuno pravo na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti.

"Sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu Srbi na Kosovu i Metohiji dobiće veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci. Takođe, biće uspostavljen veći javni red i mir u srpskim sredinama, jer će se u okviru pravosudnih organa u buduće sprovoditi i krivični postupci", navela je Kuburovićeva.

Dodala je i da je integracijom sudija i tužilaca, još jednom potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu.

"Prošlo je više od 1.600 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinjeno do danas", podsetila je ministarka.

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile sudije i tužioci iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво