Kuburović: Ojačan princip vladavine prava i pristup pravdi na KiM

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je polaganjem zakletve sudija i tužilaca na Kosovu i Metohiji ojačan princip vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije.

"Davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani su principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini", navela je Kuburovićeva u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, od 1999. godine Srbi na Kosovu i Metohiji nisu imali potpuno pravo na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti.

"Sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu Srbi na Kosovu i Metohiji dobiće veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci. Takođe, biće uspostavljen veći javni red i mir u srpskim sredinama, jer će se u okviru pravosudnih organa u buduće sprovoditi i krivični postupci", navela je Kuburovićeva.

Dodala je i da je integracijom sudija i tužilaca, još jednom potvrđeno da Srbija poštuje sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se ne može reći za prištinsku stranu.

"Prošlo je više od 1.600 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinjeno do danas", podsetila je ministarka.

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile sudije i tužioci iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

broj komentara 0 pošalji komentar