Именоване судије и тужиоци на северу КиМ

Косовски председник Хашим Тачи обавио је именовање судија и тужилаца са севера Косова и Метохије. Именовање је обављено у складу са Бриселским споразумом, који су у области правосуђа 2015. године постигли представници Београда и Приштине. Именовано је 40 судија и 13 тужилаца.

У саопштењу косовског председника наводи се да именовање судија и тужилаца из невећинских заједница "у потпуности представља мултиетничку природу Косова".

Тачи додаје да је "Косово константно вршило и врши реформе у судском и тужилачком систему, са јединим циљем да судски и тужилачки систем што боље функционишу".

"Судије и тужиоци имају велику улогу у животу грађана, без обзира на њихову родну, расну, верску или националну припадност", навео је Тачи.

Један од судија Мирослав Ивановић рекао је за РТС да именованим судијама и тужиоцима предстоји озбиљан рад.

Истиче да се ради о скупини професионалаца који поштују свој еснаф, етику, правила понашања и да нема сумње да ће допринети дељењу правде.

Ивановић додаје да житељи на северу именовањем судија и тужилаца добијају веома озбиљан атрибут организованог друштва.

"Први пут након рада, који је за српске правосудне органе умногоме био ограничен, добијају се институције које ће имати потпуну ингеренцију, комплетан састав и потпуну надлежност на целом простору који представљају. Имаће извршне органе, органе асистенције, тако да судови постају у правом смислу оно што до данас нису у потпуности били", рекао је Ивановић.

Навео је да се врло брзо очекује да правосудни органи на северу заживе, а што се људског састава тиче, све је спремно и могли би већ од сутра да крену да раде.

Новоименованим судијама и тужиоцима најављен је кратак период обуке и упознавање са прописима који ће се примењивати надаље.

Именовању су присуствовали представници САД, ЕУ и других међународних организација у Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво