Vučić: Ne igram se sa Albancima, pružao sam im ruku

Brine me ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, rekao je premijer Srbije komentarišući poruku koju mu je uputio Ramuš Haradinaj "da se ne igra sa Albancima". Vučić je istakao da je Albancima pružao ruku, ali da neće to da čini i sa zločincima i silovateljima.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga ne brinu "opasni ljudi", poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumeti nego kao pretnje "cepanjem" granica i rušenjem na Balkanu.

Vučić je, u odgovoru na pitanje novinara o najnovijim pretnjama Ramuša Haradinaja njemu lično da se "ne kači s njim" i da se "ne igra sa Albancima", rekao da te pretnje nisu zbog njega, već što vide "veću snagu, energiju i moć srpske države", a što, primetio je, po nekima nije nikako smelo da se dogodi.

Rekao je da i ne zna kako bi komentarisao takvu izjavu, koja je motivisana samo željom da Srbija ne bude snažnija.

Ako je pretnja, kaže, a Haradinaj mu poručuje da se ne kači i ne hvata ukoštac sa njim, tipa "ne znaš ko sam ja", onda na to može da kaže da veoma dobro zna s kim ima posla.

Neki svedoci Haradinajevih zločina su se "obesili iz zasede", jednog je udario auto u Podgorici, i tome slično, podsetio je Vučić i dodao da nije oduševljen ako je smisao tih poruka da ćuti o zločinima.

Vučić je podsetio da je pre tri godine rekao svojim političkim protivnicima da ih dobro poznaje i da stoga zna da treba da dođe neko mnogo bolji od njih, jer, ovako, neće ga pobediti. "Ja ću sam otići kad budem video da ne daje rezultat ono što radim za Srbiju", rekao je Vučić.

Podsetio je da od početka vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ali i poštovanja građana Srbije.

"Nisam se igrao sa Albancima, naprotiv, pružao sam im ruku, ali nikad neću zločincima i silovateljima i onima koji misle da će njihovi zločini ostati sakriveni", poručio je Vučić.

On je istakao da ga ne brinu evidentno opasni ljudi, među njima i Haradinaj, već to što svi u Evropi ćute na ono što takvi govore i rade, kao što su danas, kaže, lagali u Briselu o nekakvoj vojnoj bazi u Nišu.

Sve to, dodao je, praćeno je širokim, ali ne i mnogoljudnim, frontom u Srbiji, onih koji kažu da ništa nikad nije dobro, šta god da je urađeno i postignuto, osim što je jasno da oni žele da budu na vlasti, a nečije gazde i nalogodavci da budu zadovoljni.

Šta je sa idejama o "Velikoj Albaniji", zapitao je, šta sa izjavama da ne može Zajednica srpskih opština da bude "produžena ruka Beograda", kao što neki danas izjavljuju?

"Ko ste vi da to kažete? U Briselskom sporazumu piše šta je Zajednica srpskih opština", primetio je premijer.

Kažu mu, dodaje, da bi mogao da se vidi sa Tačijem, a on će se videti i s njim i s bilo kim, ali problem nije u tome: "Problem je izgleda što ja suviše ozbiljno shvatam Ustav Srbije, na koji sam se zakleo", rekao je premijer.

Pozvao se na medijske izveštaje da se Boris Tadić dogovorio da Ganić ne bude izručen Srbiji, pitao je i Ivicu Dačića za to, postoje i neke poruke u vezi s tim i zapitao: Pa kako ste to vi štitili Ustav i zakone?

"Je l' moja krivica to što ne dam da se povuku poternice za zločincima i silovateljima, niti to što neću da se dogovaram kao oni što su sa Ganićem", zapitao je.

U kakvoj smo mi to zemlji živeli, zapitao je i poručio da on nijednoj stranoj zemlji ili službi neće da odgovara, niti odgovara, već samo građanima Srbije.

Kako je naveo, neće da se dodvorava stranim službama, zbog toga je i bezbroj puta ćutao i o Srebrenici, a zatim je zapitao: "Recite mi ko bi takav napad prećutao ili bio miran na sve uvrede iz Tirane, Prištine, Skoplja...?"

Misli i da to što je rekao Tači, mnogo vise govori o Tačiju, nego o njemu, i, jednostavno, ne želi da ulazi u to.

Kad je reč o Zaevu, koji je ga je optužio da je nacionalista, te da nije prijatelj Makedonije, Vučić je primetio da će građani Srbije imati priliku da vide šta nam Makedonci misle i ko nam se kako obraća kad najesen u Londonu bude glasanje za članstvo Kosova u Unesku.

Jedini ih mi nazivamo Makedonijom, iako nas ničim dobrim nisu zadužili, primetio je.

"Moje je da budem odgovoran prema njihovoj zemlji, mnogo više nego oni prema Srbiji", poručio je Vučić.

"Neka oni vode računa kako će da tretiraju Srbiju, iako i ovde uvek ima onih koji su po pravilu i redovno na strani onih koji napadaju njihovu (našu) zemlju. Oni jedva čekaju da se neko sa strane oglasi kritikama na račun Srbije, pa da se pridruže", zaključio je premijer.

"Nećemo moliti za otvaranje poglavlja"

Vučić je rekao i da će Srbija ostati na evropskom putu, da će raditi na unapređenju našeg društva, ali da nikoga nećemo moliti za otvaranje poglavlja, niti pretiti rušenjem i cepanjem granica, "kao Albanci što su radili", da bismo nešto dobili zauzvrat.

Premijer je, odgovarajući na pitanje novinara da li u junu očekuje otvaranje novih poglavlja, rekao da je na nama da radimo naš posao i da veruje u budućnost Srbije.

Premijer je istakao da u svim zemljama postoje demonstracije i protesti, ali da jedino u Srbiji nema ograničenja o mestu i vremenu, da nema policajaca, mada je, kako kaže, na našim ulicama ubedljivo najmanje ljudi, i da su ti demokratski principi i vrednosti oni na kojima Srbija radi.

"A da li će otvarati poglavlja, to ih nikada nisam molio. Ako oni to žele, žele, ako ne žele, ne moraju to da učine. Mi da cepamo granice, rušimo na Balkanu, kao Albanci što su radili ako im ne daju vize, da ujedinjuju Kosovo i Albaniju, pa malo Makedonija, malo jug Srbije... I sve to slušate i trpite, i onda vam dođe sa "nemoj da se kačiš sa mnom'", zaključio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je obavešten da vlasti u Preševu žele da mu oduzmu zahvalnicu koja mu je uručena kada su izgrađeni porodilište i putevi novcem građana Srbije.

"Ali, pošto ne dam da otcepe taj deo Srbije, pa valjda treba da mi uzmu zahvalnicu. Ja mislim da se zahvalnice pišu u istoriji, a ne na parčetu papira koje dobijete", rekao je Vučić.

Kako je ranije objavio RTK2, zamenik predsednika opštine Preševo Dželal Memeti pokrenuo je inicijativu da se premijeru Vučiću oduzme zahvalnica te opštine.  

"Konsultovaću stručnjake o pitanju doživotnog zatvora"

Premijer Srbije je rekao da će konsultovati pravne stručnjake povodom predloga Fondacije "Jurić" za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice koje su silovale decu, ali da ne može da obećava nešto što nije realno, jer pravni poredak mora da postoji.

"Iako to ljudima deluje kao potpuno normalno, ne smete da rušite pravni poredak. Morate da ostavite pravnom poretku da postoji u formi u kojoj je, a ne da se donose izmene zakona svake godine. Lično sam spreman, ali želim da vidim šta o tome misle stručnjaci", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje.

Podsetio je da je u Srbiji maksimalno propisana kazna do 40 godina zatvora za to delo i da se sa Igorom Jurićem (ocem silovane i ubijene Tijane) već razgovaralo mnogo puta o predlogu doživotnog zatvora.

Premijer je rekao da će o izmenama zakona razgovarati sa ministarkom pravde da vidi kako bi to pitanje moglo da se uredi, napominjući da ne voli da obećava stvari koje nisu realne.

Upitan kada će biti izabran tužilac za ratne zločine, Vučić je uputio novinare na ministarku pravde Nelu Kuburović.

"Pominju 'Gošu' i 'Juru', kako ih nije sramota"

Aleksandar Vučić je izjavio da sve one koji pominju stanje u fabrikama, a koje su, navodi, privatizovane, dovedene i opljačkane za vreme njihove vlasti treba da bude sramota što to uopšte pominju.

On je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska radova u "Beogradu na vodi", rekao da su neki za prvomajske praznike "Gošu" i "Juru" nazvali "paradigmom rada" u Srbiji i podsetio da su "Gošu" oni privatizovali, "Juru" oni doveli u Srbiju, dali subvencije, sve privatizovali i opljačkali, dok on gleda kako da te fabrike bolje rade, zaposle još više ljudi.

"Kako vas nije sramota", rekao je Vučić, ali i upitao i kako nije sramota one koji im u takvim lažima pomažu.

Dodao je i da i dalje mogu da nastave da ga mrze, ali da će on nastaviti da radi i gradi sve ono što oni nisu uradili.

"Samo napadaju, smeta im i to što je Srbija sve jača", rekao je Vučić i dodao da im smeta i što je plata sada u proseku 391 evro, a biće posle sledećeg povećanja i 430-440, pa posle sledećeg 500 evra...

"Kriv sam i Draškoviću i svima, ali gde su argumenti"

Mene imaju pravo svi da kritikuju, to je valjda najlakše i najjednostavnije, izjavio je Aleksandar Vučić navodeći da je dobro da je i lideru SPO-a Vuku Draškoviću kriv, kao i svima drugima, ali, ističe, još nije čuo ozbiljnu argumentaciju.

"Kada čitate intervjue onih koji me napadaju, sem lične mržnje, nisam nigde čuo nikakvu politiku. Kod Draškovića sam čak video neku politiku, sa kojom nisam uvek i u svemu saglasan, ali neke politike ima, a kod mnogih drugih nema nikakve politike", rekao je Vučić.

Odgovorajući na pitanje novinara da li će preispitati saradnju sa SPO-om posle poslednjih Draškovićevih izjava, Vučić je rekao da on ne govori na takav način.

"Mene imaju pravo svi da kritikuju, to je valjda najlakše i najjednostavnije. U ovoj zemlji prvo kaže neko: bio je penal, a ovi kažu: nije bio penal, i da je bio i da nije bio penal, kriv je Vučić", kaže premijer.

Šta god da je, dodaje, "Vučić je namestio s jedne strane da se dodvori jednima, a ovim drugima zato što se zna da navija za njih".

"Kako god okrenete, Vučić je kriv. Šta god da uradite u Srbiji... kiša kada padne večeras biću ja kriv. To je dobro da postoji neko ko je ljudima kriv za sve, dobro je i da sam Vuku Draškoviću kriv, dobro je da sam i svima drugima kriv, ali još nisam čuo ozbiljnu argumentaciju", navodi Vučić.

Sutra svi oni, kaže, mogu da nastave da ga mrze, a on će i dalje raditi i graditi.

"Ovi što me napadaju, sve sam pročitao, sem tih ličnih pitanja, sem toga da li jedete jabuke ili ajvar, nikakvu politiku i ništa nisam video što se tiče građana. Ne znam ni šta bih odgovarao na to", dodao je Vučić.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 03. maj 2017, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

svaka ti cast

i ja sam albanac koji zivi i inostranstvu tako i treba misliti bolje da bude balkanska unija uklucujuci i sloveniju posto ekonomski moze da se razvija brzo nego zapad nego da bufu clanovi eu unije

(sreda, 03. maj 2017, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Sve je uredu,ali..

Vucuc nikako da zaboravi EU?! Neprestano govori da nam je to jedini put i glavni a verujem da bez priznanja Kosova i stavljanja sankcija Rusiji i ubuduce ako zatreba nama nema ulaska u EU ,... a cisto sumnjam i to da ispunimo da cemo postati clanovi EU?! No hvala dargom Bogu ako nas spase toga zla jer ako nas i prime jedne godine onda moramo sve da radimo sto nam kazu jer nam vise izlaska nema bez placanja velikih novaca (vidite Englesku) Jedino dobro sto bi iz uclanjenja proizaslo jeste sto bi smo morali jednom da uvedemo zakone koji ce morati da se postuju jer Mi ih sada i nemamo i sto nam Vlast vise nece ni trebati jer ce EU misliti za nas a ovi nasi samo da Aminuju>

(sreda, 03. maj 2017, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

Sve je to tacno kako gospodin Vucic kaze , ali postavlja se pitanje zasto je to tako .Kako meni izgleda sa strane Vucic ne zeli dati taj odgovor.

(sreda, 03. maj 2017, 18:39) - Miladin [neregistrovani]

konferencija

Predsedniče,
sazovi Balkansku konferenciju, na koju treba da dođu svi sa Balkana, i na njoj postavi pitanje ko šta hoće, pa da se stvari rasčiste. Neka svako kaže svoje, ali otvoreno, i onda (sa prisustvom velikih sila kao garantima) dogovorite budućnost. Ovako smo svi u strahu od novih ratova, a konferencija posle rata nije dobra jer izgine narod, a sve se dogovori kao da nište nije bilo. Sednite sada, ti potegni to pitanje, pre rata, a ti kao predstavnik Srbije koja je u stvari najviše ugrožena od Albanaca treba to da pokreneš. Neka kažu šta hoće, onako ljudski otvoreno, nađite rešenje i zatvorite taj problem Balkana zauvek. To je puno važnije od svega drugoga, i od EU i svih drugih saveza i povezivanja, jer đabe nam i EU i sve drugo dok to ne rešimo.
I Albanci su narod, OK, neka kažu šta hoće, pa da se dogovorimo.

(sreda, 03. maj 2017, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

Brines se?

Samo ti nemoj u NATO pa se posle pitaj zasto. Lepa kaze ona stara: "Koga nemozes da pobedis, pridruzi mu se". Trece nema.

(sreda, 03. maj 2017, 17:34) - Isaija [neregistrovani]

Res non verbas Dela a ne reci

Nema tu sta mnogo da se prica. Putin sto je bitno i ne kaze, Merkelova ponesto a mnogo sta precuti, Tramp na tviteru nesto kaze u tri reci. Dela a ne reci i akcija a ne prica su kljuc uspeha. Sta drugi lideri ozbiljnijih drzava akciono cine u slucaju da neko pokusava da im ugrozi integritet, pravosudni sistem ili u susedstvu napravi rat? Sve je lako shvatiti pracenjem uspesnih modela u sadasnjosti i proslosti!

(sreda, 03. maj 2017, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

Eu-sad-Nato

Sve je pod kontrolom nista nije slucajno o ratu i miru mi NEodlucujemo nazalost

(sreda, 03. maj 2017, 17:14) - Патриот [neregistrovani]

Треба је повући!

Ти им пружаш руку а Харадинај пљујe на њу и ником ништа. Докле тако?

(sreda, 03. maj 2017, 16:07) - anonymousMile [neregistrovani]

A

A sta je sa izjavom Zajeva da rukovostvo Srbije je nacionalisticko?

(sreda, 03. maj 2017, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

S

Samo mirno ljudi i uzdrzanost
gosp.Vucic zna sta radi .