"Besprizorni napadi na premijera"

Povodom optužbi koje su na račun premijera Aleksandra Vučića iznesene u listu "Kurir", reagovali su članovi Vlade, tužilaštvo i političke partije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da napadi na premijera Aleksandra Vučića potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije.

Ivica Dačić kaže da besprizorni napadi na premijera u danima kada je završio najuspešniju posetu Kini u nekoliko poslednjih decenija, kada je doneta istorijska odluka o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i u predvečerje Ministarskog saveta OEBS-a kada će Srbija biti diplomatska prestonica sveta, potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izrazila je zabrinutost zbog "hajke i učestalih napada" na premijera Aleksandra Vučića, čiji je cilj, kako ocenjuje, očigledno destabilizacija Srbije.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode koji su izneti u javnosti na račun premijera Aleksandra Vučića.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović osudila je medijske napade na premijera Srbije Aleksandra Vučića i poručila da mu pruža punu podršku, a te napade ocenila kao nedopustive i vrlo štetne po državu Srbiju.

Potpredsednica Vlade, navodi se u saopštenju, apeluje na premijera da, upravo nakon ovih napada, Vlada Srbije još više i bolje nastavi borbu protiv kriminala i korupcije, po kojoj je premijer Vučić prepoznat kao lider i u regionu.

"Pružam punu podršku premijeru i stavljam mu na raspolaganje sve svoje umeće i rad da nastavi da Srbiju vodi putem Evrope i da nastavi sa sprovođenjem ekonomskih, društvenih i socijalnih reformi koje će Srbiju dovesti u red modernih evropskih zemalja", istakla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Takođe, ministar Aleksandar Vulin navodi da intenziviranje medijske hajke na premijera Vučića ima za cilj destabilizaciju Srbije i njeno uvođenje u spiralu političkih sukoba i slabih vlada, o čijoj sudbini ne odlučuju ne oni koje su građani izabrali, već oni koji pokreću te napade.

I ministar rudarstva i energetike i zamenik predsednika SPS-a Aleksandar Antić ocenio je da je napad na Vladu i njenog predsednika isfabrikovan i da ima za cilj da destabilizuje vladu koju vodi Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Bratislav Gašić oštro je osudio, kako kaže, najnoviji pokušaj medijskog rušenja ugleda i integriteta premijera Aleksandra Vučića, sa ciljem destabilizacije Srbije.

Gašić je ukazao na činjenicu da ovo nije prva, već poslednja u nizu konstruisanih afera, osmišljenih, kako je rekao, isključivo sa ciljem da se kompromituje premijer, koji je preokrenuo negativne tokove u Srbiji, izveo zemlju iz predstečajnog stanja, pokrenuo reforme i obezbedio uglednu poziciju i vlade koju vodi i države Srbije na međunarodnoj sceni.

"Simptomatično je da se ovakve afere konstruišu po pravilu pre ili posle značajnih iskoraka Srbije", rekao je Gašić Tanjugu i podsetio da u narednoj nedelji Beograd postaje diplomatski centar i mesto ministarske konferencije OEBS-a.

Gašić je takođe istakao da bezrezervno podržava premijera, kao što mu veruje i ogroman broj građana Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je bivši direktor Kurira Aleksandar Kornic, koji je optužio premijera Aleksandra Vučića za navodne pritiske i ucene, čovek sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i da je zloupotrebljen.

"Apelujem na sve da se prestane sa zloupotrebom ljudi koji imaju zdravstvene probleme. Oni nisu krivi. Ne treba se time igrati, tim ljudima mora da se pomogne", rekao je Lončar za TV Pink.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je premijer Aleksandar Vučić, koji je dao iskaz povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu Kurir, pokazao da poštuje i građane i institucije i da zakon važi za sve podjednako.

"Srbija je država na evropskom putu u kojoj postoji vladavina prava. Premijer Srbije je pokazao i pored očigledno neutemeljenih optužbi, da poštuje građane i institucije, i svojim činom pokazao da zakon važi za sve pođednako", rekla je Joksimović Tanjugu.

Dodala je da pokušaj destabilizacije u trenutku kada Srbija napreduje na evropskom putu i stabilan je partner u održavaju regionalne stabilnosti nije u interesu naše zemlje i građana.

Istakla je da će vlada na čelu sa premijerom nastaviti da vodi politiku stabilnosti i reformi na putu napretka Srbije.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu najavio je da će pozvati svoje članove i građane Srbije na okupljanje u Beogradu, ukoliko za 24 časa ne prestanu "političko-mafijaški pokušaji rušenja" premijera Aleksandra Vučića.

Socijalistička partija Srbije saopštila je večeras da "čvrsto stoji" uz Vladu Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jer su za veoma kratko vreme postignuti veliki rezultati koji su ključni za budućnost Srbije. 

Nova Srbija izrazila je zabrinutost za bezbednost premijera Aleksandra Vučića i njegove porodice i zatražila od nadležnih da obezbede mir i stabilnost u zemlji i hitno reaguju protiv malobrojnih pojedinaca kojima je, kako navodi, nepoštovanje zakona i haos jedini poligon delovanja.

Socijaldemokratska stranka ocenila je da veštačko kreiranje atmosfere vanrednog stanja i tenzija u društvu ozbiljno ugrožava demokratiju u Srbiji.

"Nama je potrebna demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno učestvuju", ocenio je SDS u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво