Читај ми!

Intervju: Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Evropski parlament, verovatno zbog izbora u Hrvatskoj, počeo da kinji Srbiju. Hag i Vojislav Šešelj se bore jedan protiv drugog i Srbija nema veze sa tim, istakao je Nikolić.

Gostujući u emisiji "Upitnik", predsednik Tomislav Nikolić je istakao da mu se čini da bi Evropa želela da Srbija sudi Vojislavu Šešelju i da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik 

"Bore se Hag i Šešelj jedan protiv drugoga, a šta su se dogovorili i kakav im je plan – ne znam, Srbija sa tim nema veze", rekao je predsednik.

Prema Nikolićevim rečima, Evropski parlament je počeo da "nešto kinji Srbiju", verovatno zbog izbora u Hrvatskoj, jer, kako kaže, drugi razlog ne postoji.

"Srbija svesno ide evropskim putem iako zna koliko je to teško i koliko će to odricanja da prouzrokuje. Gledamo da svaki od tih teških poteza ublažimo, da otvaramo vrata kako bismo dokazali da zaslužujemo da budemo u tom okruženju", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija nema obavezu da komentariše izjave svojih građana, posebno onih koji u politici ništa ne znače. 

"Šešelj se uopšte nije snašao u Srbiji. Očekivao je vatru svojih obožavalaca i euforiju izliva", rekao je Nikolić i dodao da instinktivno i sam želi da se vrati i napravi predstavu, ali Srbija ne želi predstave.

Nikolić je podsetio da je kum Šešeljevih unuka i napomenuo da "taj čovek ne može da uradi i izgovori onoliko koliko ja mogu da istrpim".

Prema oceni predsednika Nikolića, odnosi sa Hrvatskom nisu "u ledenom dobu", jer su dve zemlje na dobrom putu, iako će "još vode proteći Savom".

U Hrvatskoj ne mogu da dobiju izbore ako se ne predstave kao srbomrsci, a kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge. Eto, koliko smo mi ispred, rekao je Nikolić.

Treba sačekati da prođu izbori i tada će se Hrvatska okrenuti partnerstvu sa Srbijom, kaže Nikolić.

O "Južnom toku"

Predsednik Srbije je rekao da je već mesecima ukazivao na mogućnost da izgradnja "Južnog toka" bude obustavljena, ali smatra da štete nisu tolike kolike bi bile da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Nikolić je istakao da nisu realne priče da će Srbija moći da se poveže preko Turske, Grčke i Makedonije, a daleko od toga da će to biti izvor prihoda značajan kao "Južni tok".

Situacija je nepovoljna po Srbiju, ministri će razgovarati sa ruskom stranom. Mi ne smemo da ostajemo bez energenata. Toliko nam Rusija duguje jer i mi dosta trpimo zbog nje, ocenio je Nikolić.

To su igre mačke i miša, a mi stradamo sa strane, rekao je Nikolić i naglasio da su problemi Evropske unije i Rusije zbog gasovoda nastali i pre krize u Ukrajini.

Jasna poruka Johanesa Hana

Predsednik Srbije je rekao da je od evropskog komesara Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo Evropske unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije.

To podrazumeva – jer je u EU većina priznala nezavisnost Kosova – da bi i mi trebalo da se složimo s tim.

"Rekao je doslovno: mi vas sa nerešenim problemom Kosova i Metohije nećemo, preneo je Nikolić ono što mu je Han poručio.

Predsednik je rekao da je u tom razgovoru ponovio da u Srbiji ne postoji čovek koji će priznati Kosovo.

"Taj u Srbiji ne postoji u ovom času, nikada... i mislim da sam to provokativno rekao...", naveo je Nikolić.

Drugo pitanje koje je, kako je rekao, uspeo da izvuče od evropskog komesara – jeste uvođenje sankcija Rusiji.

"Rekao mi je: vi još neko vreme možete tako da se ponašate jer niste članica EU, ali kasnije nema odstupanja od spoljne politike Evropske unije", napomenuo je Nikolić.

Predsednik je rekao da je o Hanovim izjavama razgovarao sa premijerom Vučićem, ali da to nije hitno pitanje.

Prema njegovim rečima, važnije je da srpski timovi budu spremni za otvaranje poglavlja, da Srbiju niko ne optužuje za sporost. "Ovo je nešto što je dalekosežno, što traži rešavanje makar tako što ćemo javno reći to što mislimo", istakao je predsednik.

Sa mnogo optimizma u 2015.

Nikolić je ocenio da Zapad nema šta da zameri vlastima u Srbiji, ali je napomenuo da on prvi nije spreman da bude vlast ako narod loše živi.

Kada je reč o merama štednje, predsednik je istakao da je Vlada morala da se odluči na takav korak.

"Ako se nastavi ovako sa ubiranjem prihoda, mislim da te mere neće biti tako rigorozne. Mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo očekivali i sa mnogo optimizma čekamo 2015, a sa još više optimizma 2016. godinu", rekao je Nikolić.

"Ja sam tu da pomognem kada je najpotrebnije, i na dobrom smo putu da se reši spor sa advokatima", istako je predsednik.

On je napomenuo da je imao drugi plan sa bogatim pojedincima u Srbiji, ali to je sada teško izvesti sa ljudima za koje Tužilaštvo ima dokaza da su deo kriminala.

"To je sada teško izvesti, a sve njihove novčane tokove trebalo je usmeriti da se pomogne Srbiji, jer se niko nije odužio ili pomogao Srbiji", rekao je Nikolić.

Fondacija "Dragica Nikolić" dug moje porodice Srbiji

On je objasnio da je Fondacija "Dragica Nikolić" dug njegove porodice Srbiji, zato što je država omogućila da njegova porodica 23 godine živi bolje nego drugi građani.

To je moj dogovor sa porodicom da se odužimo onog časa kada budemo imali uticaja. Fondacija je privatna, nema nijedan dinar iz budžeta Srbije, istakao je Nikolić.

On je pripejd novinama nazvao medije koji iznose, kako je ukazao, manipulacije, a ne informacije, jer koliko se žetona ubaci, toliko se piše o njemu.

Nikolić smatra da je pisanje pojedinih medija pokušaj da ga sklone, ali nije mogao da kaže ko to radi.

Postoje mediji koji ne bi trebalo da imaju mogućnost da posluju zbog dugovanja, ali pišu i dalje ili im stigne neki novac, rekao je Nikolić.

Zalažem se da zakonom regulišete kolika je odgovornost ako znate da Tomislav Nikolić neće da vas tuži, da vam preti, iskoristi uticaj i moć da ostanete bez medija, ali to nije moja slabost već moja veličina, rekao je Nikolić.

Čini mi se, dodao je on, da ponekad i moji prijatelji ne umeju da procene da li bi trebalo da reaguju na manipulacije koje se odnose na mene, ali kao da smo ničiji, nema nikakve reakcije.

"Ovo je blaćenje Srbije. Zovem se Tomislav Nikolić, ali imam funkciju predsednika Republike na koju me je izabrao narod", rekao je Nikolić, koji sebe ne vidi ponovo na funkciji predsednika SNS-a, jer ta stranka ima predsednika koji je odlično vodi.

"Videćemo, ja sam mislio da karijeru okončam ovim mandatom, ali ću se ponovo kandidovati ako budem mislio da nema boljeg", najavio je Nikolić.

On ne vidi razlog za prevremene izbore, ali je spreman da omogući da se narod ponovo pita ako mu neko dokaže da on nije dostojan i ukaže mu na greške.

Ovako kako ja osećam da sarađujem sa predsednicima i vladama drugih država i Vladom Srbije, prevremenih izbora neće biti, rekao je Nikolić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво