Читај ми!

Srbima deset mesta u kosovskom parlamentu

Srpska lista osvojila je na parlamentarnim izborima na Kosovu devet od deset zagarantovanih poslaničkih mandata, dok je jedno mesto pripalo Progresivnoj demokrastkoj stranci, saopštila je Centralna izborna komisija, potvrđujući zvanične završne rezultate izbora.

Predstavnici Srpske liste su najavili žalbu, uvereni da imaju pravo na više mandata, pošto su prešli cenzus i zbog toga što su izbori održani po starom izbornom zakonu, po kojem su u prethodna dva mandata imali i dodatna mesta, preko zagarantovanih.

Na izborima 8. juna najviše mandata osvojila je Demokratska partija Kosova, ali nedovoljno da sama formira vladu. Opozicione albanske stranke formirale su postizbornu koaliciju, tvrdeći da sa manjinama imaju većinu za formiranje vlade, na čijem bi čelu bio Ramuš Haradinaj. 

Član CIK-a na Kosovu Nenad Rikalo rekao je da su konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora pokazali da su politički subjekti srpske zajednice osvojili oko 45.000 glasova, što znači da će u budućem sastavu skupštine Kosova Srbe zastupati deset poslanika.

Rikalo kaže da su najviše glasova osvojili kandidati koalicije Srpska lista koji su sa 38.199 glasova (5,22 odsto) osvojili devet mandata u budućem sazivu kosovskog parlamenta, prenosi Beta.

Deseti mandat pripao je kandidatu Progresivne demokratske stranke Nenadu Rašiću koji je osvojio 4.212 glasa.

Rikalo je dodao da će Srbi imati deset garantovanih mesta u skupštini Kosova i da je takva podela mandata u skladu sa novom uredbom CIK-a.

"Cenzus ne postoji za manjinske političke partije, ali je potrebno da politički subjekt osvoji određen broj glasova da bi dobio neko mesto više od tih garantovanih deset", rekao je Rikalo. 

U ime Srpske liste, u skupštini će biti Dejan Mitić sa 8.914 glasa, Velimir Rakić s 8.861 glasom, Slavko Simić 8.586 glasova, Slobodan Petrović 7.528 glasova, Saša Milosavljević sa 7.189 glasova, Milka Vuletić sa 7.074 glasa, Milena Milićević sa 7.056, Jasmina Živković sa 6.324 glasa i Jelena Bončić sa 6.311 osvojenim glasom.

Poslanik će biti i politički lider Goranaca Adem Hodža sa 682 glasa. Rikalo je rekao da svi politički subjekti imaju pravo u naredna 24 sata da podnesu pritužbe ili žalbe Panelu za pritužbe ili žalbe Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво