Читај ми!

Vulin podnosi ostavku

Gostujući u emisiji "Upitnik", Aleksandar Vulin rekao da podnosi ostavku na mesto direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Kako kaže, ostavku podnosi zato što je u Briselu bio protiv sporazuma i što je dao reč Srbima na Kosovu i Metohiji da će sporazum biti drugačiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u emisiji "Upitnik" da podnosi ostavku. "Danas pred Srbijom i narodom, a sutra pred Vladom, pred prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i pred premijerom Ivicom Dačićem, moram da ponesem ostavku na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju", rekao je Vulin.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik.

Vulin je naveo da će pismenu ostavku podneti sutra. "Aleksandar Vučić je danas izjavio da ću biti deo tima koji će voditi zemlju. Nisam mu rekao ni da, ni ne. Ali, moraću da ga razočaram, jer ću reći - ne", rekao je Aleksandar Vulin.

Istakao je da je u Briselu bio protiv sporazuma koji su parafirali Beograd i Priština. "Za mene je preteško da takav sporazum nosim Srbima na Kosovo i Metohiju", istakao je Vulin.

"Nije logično da ako se zalažete za nešto, a to ne prođe, kažete 'nema veze nije prošlo", naveo je Vulin i dodao da ostavku podnosi iz dva razloga.

Prvi razlog je, prema njegovim rečima, taj što je želeo da pokaže koliko je važno da se pođe putem koji je predložio i svojim koalicionim partnerima a to je referendum, kako bi se postiglo jedinstvo naroda.

A drugi razlog je, kako kaže, njemu najvažniji, taj da je dao reč Srbima sa Kosova i Metohije da će sporazum biti drugačiji.

"Dao sam reč Srbima sa Kosova da će sporazum biti drugačiji i da ću uspeti da napravim ono što je možda nemoguće", rekao je Vulin i dodao da u potpunosti podržava zahtev Srba sa Kosova da se raspiše referendum o sporazumu Beograda i Prištine.

Na pitanje da li se moglo bolje i više u pregovorima, Vulin je odgovorio da ne zna.

"Ovo što je usvojeno u odnosu na ono što nam je nuđeno jeste čudo, ali nije dovoljno dobro. Mislim da naš narod zaslužuje više", rekao je Vulin. 

"Ovo je manje od rezolucije, treba parlament da se upozna sa tim, da se vidi šta je napravljeno. Ovo su teška vremena i teške odluke. Vučić je prelomio i nosi to sa sobom", objasnio je Vulin.

Vulin je podsetio da je je prošle godine jedinice ROSU na Vidovdan tukle Srbe, a da se sa njima pored njega tukao i Vučićev četrnaestogodišnji sin.

I pored toga, istakao je, Vučić je preuzeo najveću odgovornost na sebe, jer, kako je rekao, voli Srbiju.

"Državni vrh mora da razgovara ozbiljno sa predsetavnicima Srba sa severa Kosova i da nađe rešenje zajedno sa njima", rekao je Vulin i poručio međunarodnoj zajednici da ne pritiska Srbe.

Kaže da je trebalo sačekati septembar, kada se održavaju izbori koje sprovode privremene institucije u Prištini, na koje bi Srbi izašli prvi put potpuno organizovani, jedinstveni i podržani od svoje države.

"Imali li bismo 20 do 23 poslanika i ti Srbi bi odlučavali u septembru s kim će Srbija pregovarati, pa samim tim i kako će pregovarati", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da se plaši da će uslediti talas priznanja Kosova, ističući da diplomatija Srbije mora da radi na tome da to spreči.

"Moramo da ojačamo veze sa Rusijom i Kinom da bi one to radile umesto nas, jer nismo dovoljno jaki da sami to uradimo", naveo je Vulin.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво