Читај ми!

Dačić: Najbolje moguće rešenje

Srbija nikad neće ostaviti svoj narod, rekao za RTS premijer Ivica Dačić i istakao da je predlog sporazuma najviše što se u ovom trenutku može ostvariti. Ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever Kosova i zajednica Srba, koja je do sada nazivana paralelnim institucijama, rekao je Dačić.

Državni organi Srbije narednih dana odlučiće da li da prihvate ili da odbiju predloženi tekst sporazuma koji su Beograd i Priština parafirali juče posle desete runde pregovora u Briselu, rekao je premijer Ivica Dačić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

(Ovde možete videti originalan tekst Predloga sporazuma)

Premijer Dačić je rekao da odluka o predloženom sporazumu, koju će državni vrh i Vlada doneti do ponedeljka, treba da bude jedinstvena. Tu odluku bi, prema njegovim rečima, eventualno kasnije trebalo da verifikuje parlament. 

Cilj razgovora je bio da se dođe do održivog rešenja, rekao je Dačić i dodao da će apelovati da se razgovara o statusu, rekao je Dačić.

Predloženi sporazum nije dovoljan, ali je najbolji mogući, istakao je Dačić. "Ovo je najviše što se u ovom trenutku može ostvariti, ovo je po prvi put da je međunarodno priznat sever i zajednica Srba na Kosovu, koja je do sada nazivana paralelnim institucijama", rekao je Dačić.

"Ovo je sada međunarodno garantovano pravo Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić. 

"Kada smo pre dve runde odbili predlog Ketrin Ešton je upitala šta je uslov kako bismo parafirali tekst. Tražili smo u dogovoru sa predsednikom Republike da 'šiptarska čizma' ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi, da srpska zajednica predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije, odeljenje okružnog suda u severnojk Mitrovici, jača ovlašćenja zajednice u ključnim oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja", objasnio je premijer.

Uslovi su bili prihvaćeni, ali je ubačena tačka 14, podsetio je Dačić. U tački 14 se tražilo da se ne koči članstvo u međunarodnim organizacijama. Mi smo to odbili jer Srbija ne želi da otvara put Kosovu u OEBS-u i UN, rekao je Dačić.

Kosovska vojska neće moći da kroči na sever bez dozvole Kfora koji je u okviru NATO-a, i to u slučajevima humanitarnih katastrofa, ali i tada uz dozvolu Srba, objasnio je premijer. 

Premijer je poručio da Srbija neće promeniti svoj stav o proglašenoj nezavisnosti Kosova i da nikad neće ostaviti svoj narod.

"Sada treba formirati implementaciono telo koje će biti zajedničko i treba napraviti plan sprovođenja dogovorenog, ali nam predstoji i razgovor o crkvama i o našoj imovini", rekao je Dačić. Premijer je istakao da je cilj Srbije da imovina bude vlasništvo srpske zajednice. 

"Nastavljamo našu borbu dalje, ali drugim metodama. Ovo će biti deo našeg ustavno-pravnog sistema u smislu da treba doneti zakon o suštinskoj autonomiji, ustavni zakon kojim će ove nadležnosti koje ima zajednica, koje će imati Kosovo uvesti u zakon kako je to predviđeno Ustavom", rekao je premijer.

"Očekujemo da će ovakvi koraci biti visoko cenjeni i da će imati direktne posledice po status, rejting, ekonomski život i standard ljudi", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da Srbija treba da spasi ono što se može spasiti na Kosovu. "Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi", rekao je Dačić. 

Nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem, već sa celim Zapadom i u najvećem broju slučajeva bili smo sami protiv svih, rekao je Dačić. 

Beograd se tokom pregovora "kretao u zadatim okvirima" koji su utvrđeni međunarodnim dokumentima, rekao je premijer i dodao da u ovom trenutku nije moguće vratiti političke pregovore o Kosovu i dijalog u UN. "To je veoma teško i o tome sam razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

"Mi smo se trudili da izbegnemo sudbinu naroda u Krajini. U ovim okolnostima je teško voditi politiku koja se odnosi na stvari od pre 13 godina. Prvi put je međunarodna zajednica bila na srpskoj strani", naglasio Dačić.

Komentarišući najavljeni miting Srba u Mitrovici, Dačić je primetio "da smo mi Srbi čudan narod i da ponekad više volimo politiku svršenih činova". 

Dačić je rekao da kosovski premijer "nije dobio ono što je očekivao - da će Srbija prepustiti sever".

"Albanci su mislili da ćemo zbog datuma prihvatiti sve što se traži, ali to nije tako", rekao je Dačić.

Otvorili smo prozor da počne da duva svež vetar u Srbiji, zaključio je Dačić.  

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво