Dijalog, ali ne na štetu Srba

Neophodan dijalog sa Prištinom, ali rezultat ne sme da bude na štetu Srba s Kosova, ocenjuju politički predstavnici Srba sa severa Pokrajine. Nadam se da dogovor o integrisanom upravljanju administrativnom linijom neće biti primenjen, kaže načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova ocenili su da je dijalog sa Prištinom neophodan, ali da rešenja ne smeju biti na štetu kosovskih Srba.

Pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić kaže da su "pregovori su neminovnost" i da očekuju da će srpska strana u pregovorima znati vrlo dobro šta su "crvene linije" i da će ih se držati.

"Vlada Srbije je vrlo odlučna da postigne maksimum u ovom trenutku i odbrani Kosovo i Metohiju, koliko će od svega toga biti ostvarljivo znate da nije u našim rukama, ali to ne znači da ćemo odustati od svih naših namera", naglašava Krlić.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači razgovarali su sinoć u Briselu u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Dogovoreno je da u decembru počne sprovođenje dogovora o zajedničkoj kontroli prelaza, odnosno da se u početku to uradi na dva pilot-projekta.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić smatra da u Briselu sinoć nije bilo preciznih dogovora.

"U medijima smo čuli spremnost da se sporazumi primene, međutim nisam siguran da će svi ti sporazumi moći da se primene u praksi primene tako brzo, jer ima mnogo problema što smo čuli i od šefa radne grupe za dijalog", kaže Pantić.

Predsednik Kosovske Mitrovice naglašava da će detalji morati da se razrade pre nego što se krene primenom. "Mi ćemo insistirati da svi oni delovi sporazuma koji su na štetu interesa Srba i države Srbije budu ispravljeni u narednom periodu", zaključuje Pantić.

Nedeljković: Sporazumi štetni za Srbe

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković podsetio je da su Srbi sa severa Kosova više puta rekli da su sporazumi postignuti u Briselu "štetni za srpsku zajednicu" i da ne žele da učestvuju u njihovom sprovođenju.

Nadam se da dogovor o integrisanom upravljanju administrativnom linijom neće biti primenjen jer bi to značilo indirektno priznanje nezavisnog Kosova i Metohije, ističe Nedeljković i dodaje da srpskoj zajednici nema opstanka u nezavisnom Kosovu.

Nedeljković kaže da građani ne treba da nasedaju na provokacije i da će pasivnim otporom, odlučnošću i jedinstvom biti ostvaren cilj - "opstanak i ostanak na ovim prostorima i u sastavu Republkike Srbije".

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga ističe da je Euleks, koji se nalazi na administrativnim prelazima na severu Kosova, sato na stranu Prištine, da sprovodi jednostrane odluke kosovskih institucija i postupa po tajnim spiskovima koje je sačinila obaveštajna služba Kosova.

"Beograd mora da shvati da narod na ovim prostorima ne traži ništa što mu ne pripada, želi da opstane i bude ono što je bio", zaključuje Nedeljković.

broj komentara 0 pošalji komentar