Srbija spremna za dijalog

Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova i zauvek će biti jedinstvena po tom pitanju, rekao premijer Ivica Dačić u Savetu bezbednosti. Tehnički dijalog nije dovoljan, Srbija je spremna za dijalog na visokom nivou, istakao Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Beograd spreman za dijalog o Kosovu i Metohiji na najvišem nivou. Ponovio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da se protivi primeni bilo kog rešenja mimo saglasnosti Saveta bezbednosti.

Ovde možete pročitati obraćanje premijera Ivice Dačića Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Posle sednice, u izjavi za Dnevnik RTS-a, Dačić je rekao da su sve države članice namoćnijeg tela svetske organizacije pozdravile spremnost Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom.

"Mnoge države su osudile nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a sve članice Saveta bezbednosti podržale su istragu o trgovini organima", rekao je Dačić, ocenjujući da je današnja sednica bila najkonstruktivnija posle niza godina i da je protekla u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne sednice.   

"Srbija je opredeljena za nastavak dijaloga, za mir, bezbednost i saradnju. Mi smo spremni da sprovedemo sve ono što je dogovoreno u Briselu. Tehnički dijalog ne može da reši sve probleme, i spremni smo da se dijalog podigne na viši politički nivo", istakao je Dačić.

"Taj dijalog ne podrazumeva da Priština dobija sve, a da se Beogradu uzima sve", ukazao je Dačić.   

On je dodao da je izneo stav Srbije da ne može "prihvatiti ovako jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ali da je spremna za nastavak dijaloga kako bi se našlo sveobuhvatno rešenje uz uzvažavanje interesa Albanca i svih drugih naroda koji žive na Kosovu.

Sednici je prisustvovao i premijer Kosova Hašim Tači, koji je rekao da je status Kosova rešen, ali da je Priština posvećena nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Status Kosova nije rešen zato što o tome nije doneta nikakva odluka na sednici Saveta bezbednosti. On će biti rešen tek kada bude postignuto sveobuhvatno rešenje sa kojim su saglasne sve strane u ovim razgovorima", rekao je premijer Dačić.

On je ponovio da je Srbija spremna da gradi jednu novu i zajedničku budućnost, ali da bi taj mir bio trajan, on mora da bude i pravedan.

"Mi naše interese želimo da branimo mirnim putem. Ne želimo da igramo dvostruke igre. Svi znaju kakvi su naši stavovi i mislim da će biti mnogo lakše voditi dijalog na tim osnovama", naveo je premijer Ivica Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti UN razmatran je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar UN je u izveštaju stanje na Kosovu ocenio kao uglavnom mirno ali i dalje krhko, posebno izrazivši zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili tokom proslave Vidovdana.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 22. avg 2012, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Nije mi jasno vi kazete da je kosovo sastavni deo srbije pa onda recite zasto postoje granice izmedju srbije i kosova gdje si primoran da pokazes pasos.

(sreda, 22. avg 2012, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Da li se zna nasa platforma i da li je ona potvrdjena u skupstini.Ima ta platforma koncenzus.

(sreda, 22. avg 2012, 10:01) - Desimir [neregistrovani]

snovi i realnost

Nije mi samo jasno ko ovde sanja kada pola miliona Albanaca ima pasose Republike Srbije!

Postovane komsije!

Medjunarodne prilike su takve kakve jesu, ali treba biti jasno svima jednom zauvek da tapiju na kosovskometohijsku zemlju ima Srbija i to se NIKADA nece promeniti!

(sreda, 22. avg 2012, 07:45) - anonymous [neregistrovani]

samo sanjaj

Sanjaj ti

(sreda, 22. avg 2012, 02:58) - Goran [neregistrovani]

Podrska

Bravo Dacicu!!! Puna podrska. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije.

(sreda, 22. avg 2012, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

za "nema dijaloga"

Tacon, i ne treba da ima dijaloga. Kosmet je Srbija i tako ce ostati.

(utorak, 21. avg 2012, 23:15) - Inferijus [neregistrovani]

Podrka premijeru

Sve što priča podržavam i pametno zbori, ali bojim se da je sve to uzalud. Baš me zanima šta će oni Srbiji punuditi u tom političkom dijalogu. Ne očekujem ništa dobro, jer su EU i SAD odavno stali na stranu Prištine.

(utorak, 21. avg 2012, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Cestitka

Bravo

(utorak, 21. avg 2012, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Premijeru

Podrska, znamo kroz kakve probleme prolazi Srbija i sta da kazemo sem da smo uz naseg premijera.

(utorak, 21. avg 2012, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

Idemo napred!

Premijer Dačić je zakoračio!Naredni koraci odvažnog koračanja bi mogli biti sastanci sa predsednicima latinoameričkih država koje priznaju Kosmet kao sastavni deo Srbije.Dakle, ove zemlje poštuju suverenitet i teritorijalnu celovitost naše Srbije. Svetli put nam pokazuju i čast nam ukazuju Venecuela, Kuba, Ekvador, Bolivija, Brazil, Argentina...Jačati saradnju sa prijateljima naš je životni i strateški cilj i smer!