LDP zahteva korekciju akciza na gorivo

Lider LDP Čedomir Jovanović najavio da će ta stranka tražiti promenu Zakona o akcizama. Država štiti monopol NIS-a i kompromituje tržišne i političke reforme, smatra Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je zakazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o akcizama jer su, kako je ocenio, dvojne akcize na naftne derivate neprihvatljive.

"Umesto daljeg gubljenja vremena i primene zakona o visokim akcizama na uvozna goriva, LDP će odmah predložiti konkretnu izmenu tog propisa", piše u saopštenju LDP-a.

Jovanović navodi da će već u ponedeljak sve ostale stranke, naročito one koje se sada ograđuju od zakona za koji su glasale, imati priliku da podrže zakon koji predlaže LDP i omoguće njegovo stavljanje na dnevni red hitne sednice Skupštine.

"Svako dalje odlaganje biće dokaz da stranke koje su glasale za štetan energetski sporazum s Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u EU", navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, kalkulantska politika vlasti kompromituje evropsku ideju i neophodne tržišne i političke reforme i da je novi Zakon o akcizama koji je omogućio dvojne akcize poslednji u nizu primera.

"Benzin i druga goriva su poskupela isključivo zbog odluke vlasti da poveća uvozne akcize i da, zbog prikrivene zaštite monopola NIS-a, uvozne derivate u startu učini skupljim za pet do šest dinara po litru", naveo je Jovanović.

Država štiti monopol

Srbija, prema rečima Jovanovića, tvrdoglavo štiti rusku državnu kompaniju kojoj je poklonila svoj monopol u naftnom biznisu, dok EU zahteva mere koje su u skladu sa interesima građana Srbije.

To je zato, naveo je lider LDP-a, što je vladajuća većina procenila da je briga o interesima Rusije i njene firme važnija od liberalizacije tržišta i demonopolizacije koja bi omogućila niže cene, rast tržišta, kvalitetnija goriva i izvesnije prihode države.

Pritisak Brisela na Beograd da se demontiraju monopoli doživljava se i javnosti predstavlja kao ucena Evrope, a ne kao jedan u nizu gestova kojima se afirmiše evropska ideja, naveo je Jovanović.

Izglasavanjem amandmana na zakon koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je od 1. januara više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 16. jan 2011, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

SVAKAKO

nije ceda toliko u pitanju koliko je sadasnja vlast u pitanju za sva desavanja..

(nedelja, 16. jan 2011, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Čeda je neobavešten

Čeda je neobavešten. Dvojne akcize na gorivo imaju i države u EU. Ne vidim u čemu je problem, osim što je EU trn u oku činjenica da je NIS Ruski a ne njihov.

(nedelja, 16. jan 2011, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

VAGA

U tome je i fora, da budes vlast i da kritikujes vlasti. Cedo nije neka plasticna lutkica na vitrinu.

(nedelja, 16. jan 2011, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

tesko mi je da priznam...

Tesko mi je to da priznam, ali Ceda je ovog puta u pravu. Ne moze se deklarativno raditi na priblizavanju Evropi, a sa druge strane bojkotovati pravila koja, ta ista Evropa propisuje. Ne znam kako ostali razmisljaju, ali meni je dosta najlosijeg benzina u Evropi. Mercedes svojim kupcima jedino preporucuje gorivo sa NIS-ovih pumpi. Mozete zamisliti sta se sipa na ostalim, a i ovo NIS-ovo je ocajno.

(nedelja, 16. jan 2011, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

VAGA

Čedo, ili si vlast ili opozicija! Izaberi stolicu, inače ne zaslužuješ komentar.

(subota, 15. jan 2011, 22:27) - anonymous [neregistrovani]

meni je dosta cede

mene zanima dali javni servis kako kaze vlasnistvo svih gradjana ima jos politicara u srbiji ili cedo ima najvise para pa to nije onda javni servis svih gradjana nego cedin servis ,e meni ga je dosta pozdrav,

(subota, 15. jan 2011, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

akcize

Ja podrzavam dvojne akcize, ali naravno, nasi ce popustiti.

(subota, 15. jan 2011, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

komentari

Cedo, ne osvrci se na negativne komentare, samo guraj napred. Do pobede!

(subota, 15. jan 2011, 19:00) - Zoran [neregistrovani]

Zastitimo NIS

Pola novca koji Rusi zaradjuju u Srbiji pripada nama jer je NIS i srpska firma.Zastitimo NIS a EU naka iznosi svoje zahteve nekom drugom.

(subota, 15. jan 2011, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

LDP je glasao protiv

LDP nikada nije podrzao ovu vladu u njenoj ekonomskoj, poreskoj ili politici vezanoj za energetiku i prodaju NIS ruskoj drzavnoj kompaniji. Naprotiv! LDP je glasao protiv budzeta i Zakona o akzizama, protiv energetskog sporazuma, pa nema nikakve odgovornosti te stranke za ovu drzavnu sramotu, monopol i skuplji benzin.