Dan Garde Vojske Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na proslavi 180. godišnjice formiranja Garde Vojske Srbije u Požarevcu, da Srbija nedvosmisleno želi da postane članica EU, ali da se nikada neće odreći integriteta na Kosovu i Metohiji.

Pripadnici Garde, elitne jedinice Vojske Srbije, u Požarevcu, u prisustvu državnog i vojnog vrha, obeležavaju 180. godišnjicu formiranja, u znak sećanja na 6. maj 1830. kada je u tom gradu postrojena prva četa Knjaževe garde - gvardija.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na proslavi u Požarevcu da Srbija nedvosmisleno želi da postane članica Evropske unije, ali da se nikada ni po koju cenu neće odreći integriteta na Kosovu i Metohiji.

"U skladu sa ta dva principa Srbija će nastupati na svim međunarodnim forumima", naglasio je Tadić.

Predsednik je ocenio da je Srbija demokratska zemlja koja vodi miroljubivu politiku i čini sve da se sačuva mir i stabilnost jugoistočne Evrope.

"Ako je Srbija stabilna stvaraju se pretpostavke za razvoj čitave jugoistočne Evrope i korist za sve ljude koji žive na ovom prostoru", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio da je veoma značajno da se oko tih principa objedine narod, sve institucije i političke partije.

"Pružamo ruku pomirenja jer nam je danas potrebno jedinstvo. Srpska vojska u tom smislu ima svoje mesto, i u sadašnjosti i budućnosti spremni smo da, uprkos svim krizama, ulažemo u opremanje vojske", istakao je predsednik.

Obraćajući se građanima Požarevca, Tadić je rekao da će država nastaviti da pomaže razvoj svih delova Srbije.

Tadić je Požarevljanima čestitao Dan Garde i ocenio da nije slučajno da je ta elitna jedinica osnovana baš u tom gradu pre 180 godina.

Svečanosti u Požarevcu su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba genaral-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici lokalne samouprave, vojni izaslanici i nekoliko hiljada građana.

Čestitke elitnoj jedinici

Tadić je ranije čestitao pripadnicima Garde Vojske Srbije Dan jedinice. "Nastavljajući tradiciju srpske Gvardije dugu 180 godina, a zahvaljujući stručnosti i profesionalnosti stekli ste renome elitne jedinice Vojske Srbije. Uveren sam da ćete i u narednom periodu raditi na izgradnji moderne vojno-obaveštajne službe i izvršavati zadatke na profesionalnom nivou kao i do sada i dati pun doprinos ukupnoj bezbednosti Republike Srbije", naveo je Tadić u čestitki.

I ministar odbrane Dragan Šutanovac uputio je čestitke pripadnicima Garde. "Negujući tradiciju srpskih gardijskih jedinica dugu 180 godina, odgovornim i profesionalnim izvršavanjem zadataka izgradili ste modernu jedinicu koja postiže zapažene rezultate u radu", naveo je Šutanovac.

Šutanovac je uveren da će pripadnici elitne jedinice i dalje profesionalno izvršavati zadatke i dostojanstveno predstavljati našu Vojsku u zemlji i svetu.

"Čestitajući vam praznik, želim vam uspehe u izvršavanju zadataka", naveo je Šutanovac.

Svečanost je počela programom koji je pripremio Grad Požarevac kao svojevrstan doček Gardi. Počasnim plotunima označen je početak svečanog defilea Garde, a pripadnici će prikazati osposobljenost za rukovanje delom naoružanja i vojne opreme.

Istorijat Garde 

Pripadnici Garde, elitne jedinice Vojske Srbije, obeležavaju godišnjicu formiranja, u znak sećanja na 6. maj 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - gvardija.

U sastav te jedinice 1831. godine ušla je i muzika - "Knjaževsko-serbska banda", a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu" odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija.

Najbolji mladići - budući gardisti, po zahtevu tadašnjeg knjaza Srbije morali su da budu "u svakom pogledu primerni", da ne piju i da nisu "vetrogonje", a i "ako je mogućno, da budu pismeni".

Posle završetka Prvog svetskog rata, prilikom izbora jugoslovenskih gardista zahtevalo se dobro zdravlje regruta, određeno socijalno poreklo, primereno vladanje i pismenost, a uz to da su pravilno razvijeni, "lepe i ugledne spoljašnosti".

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada.

Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je dobila četiri ordena i brojna druga odlikovanja i priznanja, a u sklopu sprovođenja reformskih procesa krajem novembra 2006. godine preformirana je u Gardu Vojske Srbije.

Gardu čine komanda, komandni vod, gardijski bataljon, 25. bataljon vojne policije, logistički bataljon, kao i objekti posebne namene i rezidencijalni objekti.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

Zadatak gardista je i obezbeđenje specijalnih veza, realizacija poslova iz delokruga rada vojne policije i izvršenje drugih zadataka po naređenju načelnika Generalštaba, kome je neposredno potčinjena.

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 21. jan 2011, 20:47) - Gardista. [neregistrovani]

Gardista

Kako kazu "Jednom Gardista uvek gardista".Ko nije sluzio i radio u Gardi nezna sta je vojska ,koliko samo ti ljudi imaju zadataka koje iz dana u dan uspesno izvrsavaju.

(ponedeljak, 20. dec 2010, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

Garda

Cast mi je sto sam pripadnik Garde Vojske Srbije. Zivela Srbija!!!

(subota, 12. jun 2010, 10:41) - garda [neregistrovani]

garda

ponosan sam sto sam u gardi,sadasnji vojnik gardiskog bataljona

(subota, 05. jun 2010, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

cast i sreca za vise generacija!

Dragi druze Marko ja i posle tridrset godina po izlasku iz te jedinice i dalje mi je cast i sreca sto sam sluzio i bio clan te jedinice. poz. Rajko iz Kragujevca.p.s.Danas mi i sin sluzi u GARDI 05.06. 2010god.

(petak, 07. maj 2010, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Gardisti, svaka cast!

Gledam ih sad i ponosim se!
Dimitrijevic, 2. gardijska ceta, 03/09

(četvrtak, 06. maj 2010, 23:48) - Poskok [neregistrovani]

garda 1991

Srecan rodjendan svim bivsim i sadasnjim gardistima!!!

(četvrtak, 06. maj 2010, 23:22) - bivsi gardista policajac [neregistrovani]

srečan praznik

srecan praznik svima bilo nam je lepo :)

(četvrtak, 06. maj 2010, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

Дан гарде

Српска војска - понос српског народа и државе Србије! Срећан Дан гарде!

(četvrtak, 06. maj 2010, 19:45) - )( [neregistrovani]

)(

СРЕЋАН ДАН БРАНИОЦА(guards)ВОЈСКЕ СРБИЈЕ!
ЖИВЕЛА СРБИЈА!

(četvrtak, 06. maj 2010, 18:25) - Saša S. [neregistrovani]

garda

Super je danas bilo u Požarevcu