Izrael ne menja stav o nezavisnosti Kosova

Ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol potvrdio da Izrael neće promeniti stav o nezavisnosti Kosova i da ga neće priznati. Odnosi Srbije i Izraela na diplomatskom, političkom, ekonomskom i kulturnom planu dobri. Potrebno podstaći trgovinsku razmenu. Kol razočaran državnom politikom Srbije po pitanju Irana.

Izrael nije priznao nezavisnost Kosova i u ovom trenutku nema razloga za promenu tog stava, izjavio je ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol, ocenivši da su odnosi između Srbije i Izraela dobri, ali da je potrebno i moguće poboljšati ih.

Ambasador Kol je rekao da je prošlo više od godinu dana od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i da Izrael tu nezavisnost ne priznaje. Srpski narod i vlada bi trebalo da cene poziciju Izraela, koja takođe pokazuje prijateljstvo između dve zemlje.

"Odnosi Srbije i Izraela dobri su na diplomatskom, političkom, ekonomskom i kulturnom planu, ali ima prostora za napredak", istakao je Kol u intervjuu za Tanjug.

Ambasador je podsetio da su Izrael i Srbija tek krajem devedesetih godina razmenili ambasadore, jer od 1967. godine, kada je režim Josipa Broza Tita prekinuo diplomatske kontakte, nije bilo nikakvih odnosa dve zemlje.

"Obe zemlje bi trebalo da urade više na povećanju trgovinske razmene. Kao i svi investitori i mi smo pogođeni svetskom ekonomskom krizom, međutim, izraelski investitori ne nameravaju da se povuku sa srpskog tržišta, jer veruju da Srbija predstavlja pozitivno okruženje za poslovanje u budućnosti", rekao je ambasador Kol.

Kol je govoreći o izraelskim investicijama u Srbiji, pomenuo Erport siti u Beogradu ocenivši ga kao najuspešniji građevinski projekat na Balkanu.

Izraelski investitori ostaju na srpskom tržištu 

"Izraelci ne investiraju isključivo u Beogradu, već će učestvovati i u izgradnji šoping molova u Kragujevcu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, čime će prisustvo izraelskih firmi na srpskom tržištu postati još vidljivije", istakao je ambasador.

Govoreći o aferi "Satelit", Kol je ukazao da se predmet nalazio na međunarodnoj arbitraži, dodavši da kakva god bude konačna odluka, to ne bi trebalo da utiče na bilateralne i diplomatske odnose Srbije i Izraela.

Izraelski ambasador je, međutim, izrazio razočaranje državnom politikom Srbije po pitanju Irana, rekavši da Beograd nije osudio državu koja "ohrabruje i podržava terorizam".

"Razočarani smo činjenicom da Srbija nije pokazala stav prema Iranu koji smo očekivali, a to je da su ideologija i govor mržnje koji dolaze iz Teherana neprihvatljivi u 21. veku. Srbija je evropska država koja je i sama strahovito propatila tokom okupacije od nacističke Nemačke, a Iran je država koju danas vode radikalni ekstremisti i poriču da se holokaust desio", ocenio je ambasador Kol.

Kol je istakao da Iran otvoreno poziva na uništenje Izraela i razvija oružje i vojne kapacitete daleko veće od onih koji su mu potrebni za nacionalnu bezbednost.

Ambasador Izraela je podržao rad srpskog Tužilaštva za ratne zločine koje je pokrenulo istragu protiv nekoliko osoba koje su osumnjičene za učešće u zločinima tokom Drugog svetskog rata protiv Srba i Jevreja.

Zločini se ne smeju zaboraviti 

"Podržavamo svaki potez i cenimo aktivnosti koje su sprovedene ovde u Srbiji da se privedu pravdi nacisti i njihovi saradnici koji su imali ulogu u zločinima protiv čovečnosti i ubistvima Srba, Jevreja i Roma u ovom delu svetu. To ne može da bude zaboravljeno protekom vremena", istakao je Kol.

Ambasador Kol se zauzeo za osnivanje muzeja u Beogradu koji će podsećati na holokaust koji se u Srbiji dogodio tokom Drugog svetskog rata.

"Osnivanje muzeja bi, takođe, bio pravi način da se oda počast značajnoj ulozi koju su Jevereji imali u srpskom društvu pre Drugog svetskog rata, u kome je većina njih izubila život. On bi svakako imao i veliki edukativni značaj," naglasio je ambasador Artur Kol.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 15. maj 2011, 01:33) - anonymous [neregistrovani]

P

Amerika sigorni nebi promenila stav oko kosova ako mi pobojsamo odnose sa izrelom iz jednog razloga.Kosovo ce u buducnost biti bza za dalje nastupanje prema Istoku(Rusija).Tu nema dileme

(sreda, 29. apr 2009, 01:37) - anonymous [neregistrovani]

izrael

Израел је сила и од њега зависе добри односи са Србијом,али ме чуди да никада нису поменули протеривање Јевреја са Космета.

(sreda, 29. apr 2009, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

bolji odnosi

Da, mozda bi SAD omeksao stav prema Srbiji kad bi mi poboljsali nase politicke odnose
sa Izraelom. Srbija ima dosta tacaka koje se poklapaju sa Izraelskim.

(utorak, 28. apr 2009, 15:23) - petar [neregistrovani]

bolji odnosi

Da ambasador Izraela je u pravu.Srbija i Izrael treba da uspostave mnogo bolje odnose nego sto su sada.Nasi narodi i nase sudbine su slicne.Ne treba zaboraviti da smo mi Nebeski ,a oni Boziji narod.Mislim sa boljim odnosima sa Izraelom i Srbija ce imati bolje sutra,a povodom govora mrznje Teherana premaIzraelu nadam se da ce se neko iz Srpske vlade oglasiti po tom pitanju.Nikad nije kasno.Petar u.s.a.

(utorak, 28. apr 2009, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

izrael

Ja mislim to je samo politik i diplomati,Izrael nece priznati nezavisnost Kosovo dok se sve arabise zemlje to ne ucine i onda ce Izrael odmah priznati Kosovo.To je politika od SAD.