Moguće povlačenje češkog priznanja Kosova

Posle izglasavanja nepoverenja manjinskoj češkoj vladi, moguće preispitivanje odluke Praga da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tvrdi potpredsednik češkog parlamenta Vojtjeh Filip. Povlačenje odluke pravno moguće, jer procedura punog priznanja još nije formalno završena.

Postoji mogućnost preispitivanja odluke Praga da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je potpredsednik češkog parlamenta Vojtjeh Filip.

"Nakon izglasavanja nepoverenja manjinskoj češkoj vladi, vrlo je moguće preispitivanja odluke Praga da prizna Kosovo", rekao je Filip.

Svrgnuta vlada priznala je nezavisnost Kosova uprkos stavovima većine parlamentarnih stranaka i predsednika Češke, zbog čega se, kako je za frankfurtske "Vesti" izjavio potpredsednik parlamenta, otvara mogućnost preispitivanja sporne odluke.

Filip je rekao da će "prvom prilikom" pokrenuti inicijativu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova, što je, prema njegovim rečima, pravno moguće jer procedura punog priznanja u Češkoj još nije formalno završena.

Poznato je da predsednik Češke Vaclav Klaus, inače veliki protivnik priznanja kosovske nezavisnosti, ne želi da potpiše akreditive i u Prištinu pošalje prvog češkog ambasadora, pišu "Vesti".

Prvi put u istoriji samostalne Češke Republike, Donji dom parlamenta izglasao je nepoverenje vladi Mireka Topolaneka i to usred predsedavanja ove zemlje Evropskom unijom.

Za pad vlade desnog centra pre dva dana glasao je 101 poslanik dok je 96 njihovih kolega iz stranaka vladajuće koalicije ostalo u manjini.

Ostaje nepoznato hoće li nova vlada pokrenuti novu raspravu i povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti jer su oni bili i ostali glasni protivnici tog vladinog čina.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 10. apr 2009, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Bilo bi fenomenalno

Vecina ceskog naroda je uz bratski srpski narod,cehoslovacka i jugoslavija su izmedju dva rata cinile malu atantu a takodjer za vrijeme agresije varsavskog pakta na cehoslvacku nasa zemlja i narod se najostrije suprostavljali takvoj politici ...NAPRIJED CESKA I VELIKO HVALA

(petak, 03. apr 2009, 15:13) - Gagi [neregistrovani]

Bilo bi fenomenalno

Bilo bi fenomenalno da se to dogodi. Neka se ugladaju na susednu Slovačku. Pošto naša država, nažalost, ne pravi razliku između zemalja koje su priznale Terorističku Kosovu i one koje nisu (onaj ko misli suprotno neka navede sebi koji su to razlike u tretmanu), Češka bi povlačenjem priznanja skinula veliku sramotu sa svog imena, ali nažalost ne bi od Srbije imala adekvatan odgovor.

(petak, 27. mar 2009, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Hrabro

Ovo je stvarno veličanstvena vijest.Mada, bez obzira uspiju li uraditi ovo ili ne, oni su pokazali i do sad da su ponosan narod a mi to ne smijemo zaboraviti nikad.Hvala do neba

(petak, 27. mar 2009, 11:14) - Vucak [neregistrovani]

Samo napred!

Greske se mogu ispraviti.Nadam se da je rukovodstvo Ceske shvatilo da je napravilo veliku gresku poklekavsi pod pritiskom EU i USA svojim priznavanjem satrapske tvorevine tzv.Republike Kosovo.KIM je Srbija!!!

(petak, 27. mar 2009, 09:23) - roki annonymous [neregistrovani]

Prvo hop pa skok!

Ostaje da se vidi,skakate previsoko a niste rekli"hop"!
U istoriji diplomatije ne pamti se da se tako nesto desi od ozbiljnih drzava.Ako smo zivi cu ce mo se,samo neznam kako ce reagovati ovi ambiciozni optimisti?.

(petak, 27. mar 2009, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav z Česka

Važeni panie, bolo bi lepšie gdy biste napisaly vaš komentar českym jazykom. Aj tak vas serdecnie pozdravujem, nam velmi znamena to česki ludzie vedia pravdu

(petak, 27. mar 2009, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav z Česka

divim se Ceseima. Neka vas Bog cuva a od danas vas smatram nasim velikim prijateljima. Divan ste primer ostalim zeljama.

(petak, 27. mar 2009, 06:39) - Bane [neregistrovani]

Velicanstveni Cesi

Za razliku od nas Srba, a i drugih evropskih naroda, nemju ni jednu mrlju u svojoj istoriji. Prate ih postenje, velicanstvenost i dostojanstvo. Kamoli srece da se ugledamo na njih. Ako povuku ovo priznanje koje ne podrzava vecina Ceske, veliko im hvala.

(petak, 27. mar 2009, 01:58) - anonymousSvetozar [neregistrovani]

Pozdrav z Česka

Svaka ti cast brate. Pozlatile se tvoje reci. KOSOVO JE SRBIJA!

(četvrtak, 26. mar 2009, 22:54) - Rostislav [neregistrovani]

Pozdrav z Česka

I am a Czech
We do NOT support albanian terrorists
We have a mafián primer minister Mírek Topolánek that has been trialed many times for organized crime (including suspicions of colaboration with terrorist Hashim Thaci)
Why dose he support Kosovos Albanian terrorists? Because his best friend will have a nation to rule just like him! Do plynu s Topolánkem!!!
KOSOVO JE SRBSKO!!!