Читај ми!

Nikolić otputovao u Brazil

Tomislav Nikolić predvodi delegaciju Srbije na konferenciji UN "Rio 20 plus", posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju. Delegacija Srbije u četvrtak organizuje događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je u Rio de Žaneiro gde predvodi srpsku delegaciju na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju.

Na "Samitu o zemlji", kako su organizatori nazvali ovu konferenciju svetskih lidera u čijem će fokusu biti pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, Srbiju predstavljaju i ministari spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Konferencija "Rio 20 plus", koja se održava od 20. do 22. juna, dešava se tačno dve decenije nakon što je, takođe u Riju, održan prvi "Samit o zemlji".

Tokom trodnevne konferencije učesnicima će se, na prelarnim sastancima, obratiti lideri zemalja učesnika i šefovi delegacija, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za petak.

Delegacija Srbije će, u četvrtak organizovati i prateći događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Nikolić će na marginama Samita imati i bilateralni susret sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom, dok će tokom trodnevne konferencije prisustvovati i prijemima koje organizacije predsednica Brazila Dilma Rusef.

Na samitu se očekuje potpisivanje sporazuma pod nazivom "Budućnost kakvu želimo" koji predviđa poboljšanje sigurnosti u snabdevanju energijom, hranom i vodom u siromašnim zemljama, postepeno gašenje subvencija za fosilna goriva i bolju zaštitu okeana.

Međutim, osam rundi formalnih i neformalnih pripremnih pregovora o tekstu sporazuma od početka godine bile su opterećene i suštinskim i proceduralinim pitanjima, a mediji izveštavaju da je za sada usaglašen tek manji deo teksta.

Nacrt je pun delova koji su odbačeni, često na zahtev SAD, ali i bloka koji okuplja Kinu i zemlje u razvoju. Primedbe na neke od ključnih klauzula su imali i Rusija, Japan i EU.

Samit se održava u teškom političkom periodu uoči predsedničkih izbora u SAD krajem godine i promenom kineskog rukovodstva i u situaciji kada su mnoge zemlje opterećene rešavanjem finansijskih problema.

Aktivisti su razočarani i što lideri poput britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Baraka Obame neće doputovati u Rio. SAD su međutim potvrdile da će američku delegaciju predvoditi državna sekretarka Hilari Klinton.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво