(Ne)moguć prekid uvoza vakcine

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević odbacio mogućnost da bude prekinuta nabavka vakcina i rekao da je epidemiolog Predrag Kon, koji je to ranije najavio, pogrešno interpretiran.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je u Nišu da je epidemiolog Predrag Kon "pogrešno interpretiran" o predlogu da se sa Novartisom "raskine ugovor" o isporuci vakcina protiv novog gripa "zbog slabog odziva građana".

"Znam da kolega Kon ne misli tako kako su mediji preneli i da se njegova izjava odnosila na predlog zabrane javnih skupova ukoliko imamo slab odziv u vakcinaciji protiv novog gripa", rekao je Milosavljević novinarima u niškom Kliničkom centru.

List "Blic" je objavio izjavu Kona da bi Ministarstvu zdravlja mogao da bude predložen raskid ugovora sa "Novartisom" o daljem uvozu vakcine zbog slabog odziva stanovništva.

Kon je dodao da bi u tom slučaju mogli da budu zabranjeni javni skupovi kao drugi vid sprečavanja širenja virusa.

Objasnio je da ukoliko se građani ne vakcinišu indirektni trošak je oko dve milijarde evra.

Epidemiolog Kon je naglasi da su prijavljena tri slučaja nuspojava nakon vakcinacije - kod jedne žene iz Knjaževca, starijeg muškarca iz Niša i mladića iz Rume, koji su sada dobro, ali se još utvrđuje stvarni uzrok neželjenih reakcija.

Ministar zdravlja je ranije danas, međutim, odbacio mogućnost da bude prekinuta nabavka vakcine.

Milosavljević je rekao da je vakcinisanje najbolji način da se zaštititimo od povećanja broja obolelih.

Ministar zdravlja je rekao da su od ukupnog broja vakcinisanih 77 odsto hronični bolesnici, 10 odsto su zdrave osobe, osam odsto su zdravstveni radnici, a blizu pet odsto su radnici javnih službi.

Milosavljević je pozvao sve predstavnike vlasti da se vakcinišu i dodao da se na 7.500 vakcinisanih spasava jedan život.

"Trošak lečenja jednog pacijenta na respiratoru iznosi 10.000 evra, a lečenje jednog pacijenta u intenzivnoj nezi košta od 1.000 do 5.000 evra", rekao je ministar zdravlja.

"Odziv bi morao da bude bolji, zdravstveni radnici koji odvraćaju ljude od vakcine pali su na stručnom ispitu jer je tok pandemije i oboljevanja nepredvidiv, a najbolja zaštita je vakcina", rekao je Milosavljević.

Ministar je u Nišu, na Institutu za radilogiju, pustio u rad novi skener i obišao Kliniku za nefrologiju i pacijente kojima su presađeni bubrezi sa kadaveričnih davalaca.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи