Zbog nasilja - sindikati prosvetnih radnika obustavili rad u 800 škola

Zbog sve učestalijeg nasilja u školama Unija sindikata prosvetnih radnika organizovala je protest. U 800 škola u 46 gradova širom Srbije danas nije bilo nastave.

Tehnička škola u Trsteniku, zbog nemilog događaja kako je rečeno na protestima širom Srbije postala je sinonim za izmicanje stolice prosvetnim radnicima.

"Mi smo došli ovde da podržimo taj skup i da oni podrže nas i našu koleginicu. Situacija je i dalje napeta, direktor je doneo odluku o isključenju iz škole na osnovu odluke nastavničkog veća. Čekamo dalje poteze ostalih institucija", kaže Ljubiša Čeperković, predsednik USPRS Tehničke škole Trstenik

"Nije samo fizičko nasilje ono je samo ono najekstremnije i to nekako dođe u javnost. Kolege su konstantno izložene i elektronskom nasilju i psihičkom nasilju i ja verujte da svakodnevno u svakoj školi imate takve slučajeve", navodi Vladan Ćirić, USPRS Niš.

Osim podrške koleginici kojoj su učenici izmakli stolicu, sve snimili i objavili na internetu sindikati insistiraju da se preduzme sve kako bi škola ostala bezbedno mesto.

"Mi smo ovde došli sa predlozima da poboljšamo stanje u školama da smo bezbedni i da možemo normalno da radimo i zaključak je da moramo svi zajedno da rešavamo probleme i prosvetni radnici i roditelji i direktori i školske uprave i i svi iz ministarstva i ministarstvo prosvete i ministar prosvete" , kaže Miloje Marković iz Asocijacije prosvetnih radnika Pančevo.

"Insistiramo da škola ostane kako i jeste, za sada, bezbedno mesto. Ono što se sada desilo u Trsteniku je samo ogolilo ono što se dešava na svakodnevnom nivou. Svedoci ste da se od tada su se osmelili i nastavnici i roditelji i đaci da kažu da se ovo dešava na svakodnevnom nivou i da ima mnogo više tog nasilja nego što se o tome priča. Nije rešenje papirologija, nije rešenje govoriti u medijima, nisu rešenje seminari, obuke, rešenje su konkretne stvari - kazne za počinioce", navodi Dobrivoje Marjanović, predsednik USPRS Kruševac.

Na protestima se čuo i predlog da se sa prevencijom krene od vrtića, da se u gradovima u kojim ne postoje formiraju preventivni centri i klubovi kao podrška roditeljima i deci koji traže pomoć stručnjaka kao i da treba insistirati na češćoj i bliskijoj saradnji škola sa centrima za socijalni rad, policijskom upravom i drugim nadležnim službama i institucijama.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара