Berba grožđa u punom jeku

Kruna svih poslova u vinogradu je berba grožđa. Pravi trenutak na osnovu iskustva u proceni zrelosti određuju sami vinogradari, ali i vremenske prilike od kojih mnogo toga zavisi.

Berba je u punom jeku. Užurbano se radi pogleda uprtog u nebo.

"Celokupna porodica je angažovana. Ovde trenutno imamo 15 berača. Moramo da požurimo, jer je krenulo da propada grožđe. Ja sam eto došao iz Slovenije tamo studiram došao sam da pomognem, jer baš je hitno", kaže Aleksa Spasić , vinar vinogradar iz Tržaca.

Posla je puno bere se na svakom brežuljku. Najteže u ovom trenutku u trci sa vremenom je naći dovoljno radnika.

"Ima nas negde i do tridesetak. Dvadesetak nekih stalnih. Desi se u jednom danu da bude na tri četri mesta po 5,6 7,8 radnika, šaljemo neke levo neke desno, imamo i pomoćnu ekipu iz Brusa jer radimo puno svugde", navodi berač Predrag Matić.

"Evo nekako smo se snašli jeste problem u svakom slučaju. Ali tu su iz okolnih sela. Danas imamo 20 radnika koji beru ovde u vinogradu. Onda ide prerada i skladištenje vina, hlađenje, fermentacija, pa sve ostalo. Tek predstoji nama posao i veliki proces, ali trudili smo se za to, jedva čekali tako da nadamo se da će sve biti kako treba", navodi Dalibor Đorđević, vinar vinogradar iz Gornjeg Stupanja.

Berba u Župi potrajeće do kraja meseca kada stižu crvene sorte poslednje epohe zrenja.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво