Novi sneg na Pešteri

Sneg je na Pešteri padao protekla 24 časa i na pojedinim mestima ga ima i do 40 centimetara. Putevi su prohodni, ali jak vetar stvara snežne nanose. Za meštane u tom kraju mart i april nisu kraj zimskog perioda pa se valja pripremiti na vreme. Proveravali smo da li imaju dovoljno zaliha i kako funkcioniše život pod snegom.

Od Duge poljane do Kamešnice regionalni asfaltni put je gotovo suv. Putari su tokom noći čistili i bacali rizlu i so. Na rečici koja protiče kroz selo, zatičemo nekoliko krava. Pripadaju porodici Avdović. Dve bivolice, crne krave, najcenjenije su.

„Kad je zima jaka, reka zaledi i to je posle velika muka. Reka se razbije i posle sve ta procedura ide. Što se tiče bivolica, ona je lekovita. Njezino maslo i njezina varenika. Kad se pomuze bivolica to nije celo mleko to je većinom metanica. To je komplet celo maslo, to je lekovito za svaku bolest”, objašnjava Almedin Avdović.

Za uzimljavanje 120 ovaca treba oko 20 tona žita. Hrane, iako se zima produžila, i dalje ima dovoljno. Vreme je jagnjenja, i već sada se izdvajaju budući šampioni.

„Ima šarene jagnjadi ali ta nisu za priplod, većinom su ove kalooke. Crnooke kako tako kažu. One su većinom za priplod”, kaže Bensad Redžović.

„Traži se ova kalooka kod njih. Rogovi da su bliže glavi. Da ima dugu liniju. Što sitniju vunu to bolje. Ovi nisu pripremani za Sajam, oni su u ovce tu, jedu šta i ovce jedu”, navodi Muhamed Ujkanović.

Teško je utvrditi realnu dubinu snega, posebno na lokaciji Golijski put. Ipak, najveći problem za meštane Pešteri nije dubina snega već jak vetar. Deonicu iza mene, dugu nešto manje od kilometra, često čisti teška mašina i to 24 časa.

Đaci nekoliko seoskih škola jutros nisu pohađali časove zbog novih padavina. Nadležni kažu, da se sneg brzo topi i da su putevi već prhodni pa se redovono odvijanje nastave očekuje već sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво