Zaštita vodozahvata Ćelije

Grad Kruševac i opštine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisale su Memorandum o zaštiti vodozahvata Ćelije. Prioritet lokalnih samouprava je izgradnja pogona za prečišćavanje otpadnih voda i reka Blatašnice i Rasine koje se ulivaju u jezero.

Do 2022. godine izgradiće se dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu.

"Izgradnjom ovog postrojenja, Opština Blace rešava dugogodišnji problem koji ima sa rekom Blatašnicom. pored toga rešavamo i problem pijaće vode" , objašnjava Milan Ćurčić, predsdnik Opštine Blace.

 

Ovaj projekat vredan 11,5 miliona evra finasiraće se iz IPA programa. Glavni donator je Vlada Kraljevine Švedske.

"Posebno je značajno izgraditi ova postrojenja, zbog očuvanja vode za piće. Treba uspostaviti saradnju, ne samo između opština već i među javno-komunalnim preduzećima koja se bave ovim pitanjem", smatra Tomas Nilom, ekspert za vodu iz Švedske.

Formirana je radna grupa i urađena projektna dokumentacija o integralnom upravljanju vodama. Cilj je, da se na duži rok obetbede dovoljne količine pijaće vode.

"Mislim da će se održati razne aktivnosti koje će suštinski i na jedan racionalan način zaštititi akumulacija Ćelije, naročito kada se ima u vidu da se nekoliko stotina hiljada ljudi sa ovog jezera snabdeva zdravom pijaćom vodom", kaže Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac.

 

"Grad Kruševac je zainteresovan za zaštitu jezera Ćelije, s obzirom na to da mi pijemo vodu iz tog jezera ali i da voda ne poznaje granice zainteresovani smo i za zaštitu svih voda, kako površinskih tako i podzemnih", tvrdi Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice Kruševca za ekologiju.

Plan je, da se u narednih nekoliko godina, izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Aleksandrovcu, Trsteniku, Ćićevcu i Varvarinu.

broj komentara 0 pošalji komentar