Piano letnji festival u Vranju

U Domu vojske u Vranju počeo je Piano letnji festival koji je po drugi put u ovom gradu okupio poznate svetske pijaniste. Osim koncerata, učesnici će biti u prilici da učestvuju i na predavanjima i majstorskim kursevima klavira, violine i kamerne muzike. Festival traje do 20. avgusta.

Vrhunski doživljaj i užitak za ljubitelje klasične muzike raspoređen je u 18 dana, započeo ga je Marmara kvintet iz Istanbula. Publika je uživala u njihovom izvođenju Betovena i Pjacole.

"Publika nas je prošle godine ovde na festivalu divno dočekala. Vranjanci umeju da slušaju klasičnu muziku i zato sam ja ponovo ovde", kaže Hjun Suk Tekin, Marmara kvintet iz Istanbula.

"Dopada mi se što na ovom festivalu i mladi dobiju šansu da nastupaju sa vrhunskim stručnjacima i od njih nešto nauče", kaže Andreas Rodrigo Lopes iz Amerike.

Uveče su koncerti, a danju predavanja i kursevi za mlađe umetnike i profesore Muzičke škole. U okviru festivala biće održan i muzički maraton koji će trajati 18 sati.

"Prošle godine je bila i velika posećenost dece, tako da smo i njima posvetili jedno veče", kaže Zoran Imširović, umetnički direktor festivala.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i grad Vranje, a organizator je Udruženje umetnika Piano samer.

"Zaječar ima Kamp klasične muzike, Vranje i Zaječar već pokazuju neki ram, umetničke slike klasične muzike", kaže Nikola Rackov, profesor fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.

"Ne samo po nematerijalnom dobru igri, pesmi, trubačima, Vranje će biti poznato i po Samer festivalu. To će naredne tri nedelje dovesti i više turista u grad", kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Muzička škola u Vranju je uz pomoć organizatora dobila vrhunska izdanja urteks nota od muzičke kuće Hendle iz Nemačke. To su note nemačkih kompozitora prenete u originalu bez dodataka.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије