Počela Borina nedelja

Jubilarna, 50. Borina nedelja počela je sinoć u Vranju. Jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji, održava se poslednje nedelje marta, posvećena je velikanu srpske književnosti, Borisavu Stankoviću koji je rođen u tom gradu pre 140 godina. Organizatori "Borine nedelje" su Književna zajednica "Borisav Stanković" i grad Vranje.

U Vranju je sinoć počela 50. Borina nedelja, posvećena velikanu srpske književnosti, Borisavu Stankoviću.

"Pola veka, to je već istorija, koja ne pristaje da bude mrtva prošlost, nego postojano zrači svojom lepotom, svojom estetskom vrednošću", kaže Mihajlo Pantić, književnik.

Godine 1967. ustanovljena je književna manifestacija u spomen na Boru Stankovića. Tokom pet decenija kroz Vranje su prošli mnogi znameniti pisci, od Ive Andrića, Meše Selimovića, Desanke Maksimović do Matije Bećkovića i Dobrice Erića. Četvrt veka dodeljuje se nagrada za najbolju knjigu proze, među dobitnicima bili su Svetlana Velmar Janković, Momo Kapor, Milorad Pavić, Dragoslav Mihailović, Pavle Ugrinov.

"Ideja o organizovanju "Borine nedelje" izašla je iz misli i usta Vuka Filipovića, prvog koji je u vidu doktorske disertacije protumačio delo Borisava Stakovića, kao i iz misli njegovog prijatelja Staniše Tošića", kaže Sunčica Denić, književnica.

"Ona traje tako što se neguje, dopunjava našim uzimanjem, ali i našim nesebičnim davanjem, tako što se svakodnevno iznova oživljava i stalnim prisustvom i aktuelnošću izrasta u opšte nacionalno blago", kaže Miroslav Cera Mihailović, organizator "Borine nedelje".

Po tradiciji, "Borina nedelja" počinje besedom prošlogodišnjeg dobitnika.

"Rijetki su pisci koji magnetišu svoje rečenice da bi kasnije one romanom indukovale bežični prenos beskonačne, svevremenske, mentalne, umjetničke energije. A samo su takvi pisci bitni", kaže Nikola Malović, dobitnik nagrade "Borisav Stanković" za 2014. godinu.

"Bora Stanković je jedan od ključnih fenomena srpske književnosti i kulture, bez obzira što mi to školski znamo da je tako, to treba uvek iznova unositi u naša vlastita iskustva i sa svakim novim čitanjima potvrđivati tu činjenicu kao činjenicu", kaže Ivan Negrišorac, predsednik Matice srpske.

Pisci i poštovaoci pisane reči odali su počast najpoznatijem Vranjancu kraj njegovog spomenika u gradskom parku.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво