Читај ми!

Bahati lovci

Žitelji niškog sela Mezgraja godinama, kažu, imaju probleme sa bahatim lovcima koji svakog vikenda love u blizini njihovih kuća. Iako zakon zabranjuje lov u pojasu uz naseljeno mesto, a lovačka udruženja insistiraju na bezbednosti u lovu, u praksi je teško tome stati na put.

Šetnja u prirodi, u kojoj Zoran Petrović iz Mezgraje kod Niša uživa svakodnevno, prošle nedelje završila se incidentom.

"Izveo sam psa ljubimca u šetnju, lovac ga je ubio iz neposredne blizine. To se odigralo na 50 metara od kuće", kaže Zoran.

Nesavesnom lovcu oduzeto je oružje, a žitelji Mezgraje, posebno oni čije su kuće na kraju sela, u stalnom su strahu od zalutalih metaka.

"Blizu pucaju. Jednom su mi ubili vepra, pre šest ili sedam godina. Kad je dolazio sin da pomogne, da donese drva, osetio je kad je sačma proletela pored one kuće do naše. Može da nastrada kućni ljubimac, može da nastrada gost, unuče, mogu ja da nastradam", kažu meštani.

U Udruženju lovaca Niš, koje gazduje tim lovištem, kažu da dosta pažnje posvećuju bezbednosti u lovu i da svako ko ima lovačku dozvolu mora da zna da lov u pojasu uz naseljena mesta nije dozvoljen.

"Lovci tu sporadično upadaju, nije to nešto organizovano, niti od strane Udruženja oni imaju dozvolu za tako nešto. Za svaki izlazak u lovište dobija se dozvola sa naznakom za teren na kom mogu da love, i svi su upoznati, pogotovo što polažu lovački ispit", kaže predsednik Lovačkog udruženja Niš i upranik lovišta Miodrag Đorđević.

Zakon jasno definiše da je lov zabranjen na udaljenosti manjoj od 200 metara od zadnjih kuća i pomoćnih objekata.

"Što se tiče lova na nedozvoljenom delu lovišta, to reguliše Zakon o krivičnom postupku, pošto se radi o ugrožavanju bezbednosti ljudi", kaže Zvijezdan Nišavić, šef odseka lovne i šumarske inspekcije Niš.

Na niškom području ima oko hiljadu lovaca i 44.000 hektara lovišta, u Evropi poznatih po velikom broju jarebica.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво