Zaboravljena kuća Save Jeremića

U čast Save Jeremića, godinama se u optšini Ražanj održava sabor frulaša. Međutim, njegova rodna kuća u selu Poslon kod Ražnja, iako je i zvanično spomenik kulture, propada jer do sada ništa nije urađeno da se obnovi ili makar zaštiti.

Kuća Save Jeremića, poznatog srpskog frulaša i priznatog svetskog umetnika, jedna je od retkih koju je država zaštitila kao spomenik kulture. Unuka Save Jeremića Bratislava Kovačević kaže, da otkako je njen deda umro, na kući ništa nije rađeno.

"Otvoriću vam vrata, ali ne smete ući, jedino ako hoćete da rizikujete", kaže ona. "U malom zemljotresu, od možda tri stepena, srušila bi se, a to je žalosno."

Na predlog niškog Zavoda za zaštitu spomenika kuća je od 2002. godine pod zaštitom države. Pored graditeljskih karakteristika i vrednosti, kažu u Zavodu, ona ima i memorijalni značaj, jer je pripadala našem velikom umetniku.

"Godine 2001, kada smo izašli na teren, kuća je već bila u lošem stanju i tada su bili potrebni konzervatorsko-restauratorski radovi. Od tada ekipa Zavoda nije bila na terenu", objašnjava Žiža Stojčić Dragićević, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Pre šest godina u Ražnju je osnovana Fondacija "Sava Jeremić", čiji je prioritet obnova njegove rodne kuće. Ali, interesovanje za to pokazao je tek nedavno postavljen novi Upravni odbor fondacije.

Dragiša Jovanović, upravitelj Fondacije "Sava Jeremić" kaže da će pokušati da sredstva obezbede preko donatora, i da će se obratiti svim privrednim i društvenim subjektima. On se nada da že prikupiti dovoljno novca za izradu projekta.

Novi projekat za restauraciju kuće obezbedio bi Fondaciji mogućnost da dobije novac od svih koji su zainteresovani da pomognu u njenoj obnovi. Očekuje se takođe i pomoć opštine Ražanj  i Republike.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво