Međunarodna razmena srednjoškolaca

Učenje i upoznavanje sa drugačijim jezikom, kulturnim nasleđem i navikama, samo su neki od ciljeva međunarodne razmene srednjoškolaca. Deo njih, koji ovu školsku godinu provode u Srbiji, ove sedmice su gosti Šapca.

Šabačka gimnazija sledeće godine obeležiće 18 decenija rada. Deo njene istorije, sa kojom se prepliće kulturni i duhovni razvoj grada, zahvaljujući mini razmenama srednjoškolaca, upoznali su učenici sa sve četiri strane sveta.

"Ovde sam naučila srpsku istorju, o badnjaku, o slavi, to nemamo u Rusiji", kaže Irina Korepanova, Rusija.

"Ja sam bio domaćin mom vršnjaku sa Tajlanda, bilo mi je veoma drago što je bio moj gost, što sam imao priliku da upoznam tu kulturu", kaže Miloš Mozetić, učenik Šabačke gimnazije.

Tajland je od Srbije udaljen više od 8.000 kilometara. Zanimljivosti o toj državi i anegdote vezane za vremensku razliku, Šapčanima je približila učenica koja ovu školsku godinu pohadja u Bečeju.

"Razlika je šest sati, ja hoću da pričam sa mamom, mama uvek spava", kaže Pitčajatida Simaprom, Tajland.

Su Akozlu i Elifsu Nas, u Srbiju su došle iz Turske, zavolele porodice kod kojih žive i prihvatile deo njihovih navika.

"Mnogo volim Šabac. Hoću da ostanem u Srbiji i studiram u Beogradu", kaže Su Akozlu, Turska.

"Ja volim Srbiju mnogo, ja imam porodicu ovde, učila sam da pravim ajvar i krempitu", kaže Elifsu Nas, Turska.

Učenje jezika, život u drugačijem okruženju, razvoj ličnosti i nova prijateljstva, sastavni su deo medjunarodne razmene učenika.

"Svi se veoma lepo družimo, mislim da ćemo moći da putujemo i posećujemo jedni druge, ostajemo u kontaktu", kaže Nina Jokić, učenica Šabačke gimnazije.

"Ako kažemo da su naši učenici deo sveta, zahvaljujući ovakvim susretima, mogu da čuju mnogo toga što kao turisti u nekoj drugoj zemlji ne mogu", kaže Biljana Drobnjak, pedagog u Šabačkoj gimnaziji.

Muzika govori sve jezike i zato su i domaćini i gosti, posle prezentacije o svojim zemljama, zajedno svirali i pevali. Razvoj neformalnih oblika obrazovanja, samo je jedan od segmenata međunarodne razmene učenika.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">