Čitaj mi!

Stanovi za najsiromašnije

Nakon progona sa Kosova i Metohije 1999. godine nekoliko stotina Roma našlo je utočište u Kraljevu. Najteže je romskim porodicama smeštenim u šatorskom naselju nadomak Kraljeva. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Komesarijatu za izbeglice njihov problem biće uskoro rešen izgradnjom novih stanova.

Dvadeset višečlanih porodica raseljenih sa Kosova i Metohije tokom proleća sledeće godine svoje kuće od šatora, dasaka i kartona u takozvanom šatorskom naselju zameniće novim stanovima.

Radomir Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva kaže da je višegodišnji problem romskih porodica rešen zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice koji je obezbedio 25 miliona dinara.

"Lokalna samouprava dala je lokaciju, potrebnu infrastrukturu i finansirala izradu projekta tako da je ceo projekat vredan 50 miliona dinara", kaže Jovanović.

Stanovi će se graditi u blizini sadašnjeg higijenski krajnje neuslovnog naselja, koje će nakon preseljenja romskih porodica biti srušeno i očišćeno.

"Radiće se dve stambene zgrade sa po deset stanova. Ugovor o izgradnji je potpisan, ispoštovana sva zakonska procedura i radovi bi uskoro trebalo da počnu", kaže Milanko Erac, zamenik direktora za planiranje i izgradnju Kraljevo.

Ova vest obradovala je stanare sadašnjeg naselja. Gani Gasi, Adlan Sahini, Dahil Rahmoni i drugi stanari kažu da su im bolji stambeni uslovi preko potrebni, naročito deci, a njih je najviše u naselju. Teško žive, kažu, punih 14 godina i red je da im se pomogne.

Ukoliko vremenske prilike dozvole radovi na izgradnji stanova za Rome počeće polovinom januara sledeće godine, a rok za njihov završetak je sto kalendarskih dana.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2013, 16:35) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Predlazem vladi Srbije

Ogroman broj praznih kuca sirom Srbije,pogotovu u pasivnim krajevima,propadaju.Pa,ako nema drugog resenja,predlazem vladi Srbije,da od novca namenjenog za podizanje socijalnih stanova,i stanova za izbeglice,odkupi prazne kuce,i smesti raseljene,i bezdomne iz urbarnih sredina.A kome to ne odgovara,neka sam resava svoje stanbene proble kao i vecina gradjana,ili podizati nova naselja na teritorijama Srpskih opstina na KiM,za one koji su otuda.

(sreda, 25. dec 2013, 16:03) - Srecko Kraljevo [neregistrovani]

Pomoc da,ali...

U Kraljevo je doseljeno 1999.godine 25000 Srba sa Kosova i Metohije,u druge gradove u Srbiji daleko ,daleko manje,Pre toga iz Hrvatske je doslo tri do cetiri hiljade nasih ljudi.Kraljevo je za par godina uvecalobroj stanovnika za oko 30000 novih stanovnika.Trebalo je sve njih smestiti,pomoci,obezbediti posao.Ucinilo se vise nego sto se objektivno moglo.Zato drzava mora da mnogo vise povede racuna o toj cinjenici i da pomogne grad.Zbog mnogih faktora ukljucujuci i broj prognanih i raseljenik Kraljevo je u ogromnim socijalnim i ekonomskim problemima i Republicka vlada to mora da ima u vidu.