Čitaj mi!

Smena vlasti u Aleksincu

Odbornici opozicije u Aleksincu, iz koalicije SNS - URS - SPS, jednoglasno su skupštinskom većinom, sa 28 glasova, smenili aktuelnu vlast, koju su posle izbora formirali DSS, DS, PUPS I Jedinstvena Srbija.

Na zahtev opozicije, u Aleksincu je jutros počela, i ubrzo prekinuta, vanredna sednica skupštine opštine. Najavljujući novu većinu, odbornici SNS-a, NS, URS-a i SPS-a tražili su promenu vlasti koju su posle izbora formirali DSS, DS, PUPS i Jedinstvena Srbija.

Četiri sata su odbornici opozicije u Aleksincu, u prisustvu policije čekali da smene aktuelnu vlast, jer je zakazanu sednicu, predsednik skupštine Milan Veljković (DS), zbog konsultacija, odložio za kasno popodne.

Posle verbalnog sukoba sa odbornicom DS-a, koja je, kako tvrdi opozicija, želela da pređe u SNS, predsedniku skupštine je pozlilo, pa je sednicu ipak odložio za utorak.

Nenad Stanković iz SNS-a kaže da, iako je dosta dugo u politici, "ovakav cirkus nije video i da to nije demokratija". Iako je SNS u Aleksincu osvojila najviše mandata - 16, vlast su posle izbora formirali DSS, DS, PUPS i Jedinstvena Srbija, sa tankom većinom - 28 od 55 odbornika.

Ivan Dimić, predsednik opštine Aleksinac, kaže da predsednik koji dođe mora da se nada da će jednoga dana i da ode... i da je on spreman za to, ali opozicija mora da ima legalnu većinu da bi ga smenila.

Za ustupanje mandata u Aleksincu se, kako tvrde stranke na vlasti u opštini, ovih dana obećavaju funkcije, radna mesta, novčani iznosi od 3 do 5 hiljada evra, a čak se i preti otkazima.

Grujica Veljković iz URS-a kaže da će, kada oni dođu na vlast, otvarati nova radna mesta, "dovoditi investitori za grinfild i braunfild investicije" i da će se posebno voditi računa o poljoprivredi.

Goran Petković iz Demokratske stranke tvrdi da je odbornica Svetlana Matić i dalje njihov član, da nije tačno da je ona prešla u SNS i da je DS spremna da ubuduće, ako izgubi skupštinsku vrćinu, bude opozicija.

Prilikom osnivanja vlasti početkom juna, JS i PUPS su otkazali lojalnost SPS-u i pomogli DS-u da formira vlast. Kako RTS nezvanično saznaje, jedan odbornik PUPS-a prešao je u Srpsku naprednu stranku.

broj komentara 0 pošalji komentar