Čitaj mi!

Nove hidroelektrane na Ibru

Više od 20 godina u Srbiji nije izgrađena nijedna hidroelektrana. Italijanska kompanija "Seći energija" i JP Elektroprivreda Srbije gradiće deset mini hidroelektrana na Ibru. Vrednost investicije je 300 miliona evra.

U donjem toku, Ibar neće više biti brza planinska reka, već povezan sistem protočnih akumulacija za deset hidroelektrana. Najveća hidroelektrana, visine 27 metara iznad nivoa vode, gradiće se kod Magliča.

Njena instalisana snaga je 13, 6 megavata. Najslabija, sa najmanjom akumulacijom biće kod varošice Ušće, snage 10, 4 megavata. Ceo akvatorij u Ibarskoj klisuri biće dug 18 kilometara i nije predviđen za vodosnabdevanje.

"Mi smo definisali uz buduće akumulacije i brane, više akumulacija odnosno zona u kojima je moguće graditi objekte različite namene. Za stanovanje, privredu, komercijalu i tako dalje", kaže doktor Nebojša Stefanović, rukovodilac izrade Prostornog Plana Ibarske hidroelektrane.

Instalisana snaga svih hidroelektrana na Ibru biće 103 megavata. Svaki proizvedeni kilovat struje planiran je da se izveze.

Dejan Divac, projektant u Institutu "Jaroslav Černi" kaže da bi 15 godina izvozili struju u Italiju po znatno većim cenama, nego što se mogu postići na našem tržištu, a reč je, kako kaže, o 150 evra po megavatsatu.

Žitelji Ušća, jedinog većeg naselja uz budući akvatorij, smatraju da je ovo šansa za privredni razvoj njihovog kraja i nadaju se novim radnim mestima.

Miroslav Pavlović iz Ekološkog pokreta Ibar u Kraljevu kaže da će ova investicija doneti novu ekološku katastrofu.

Hidroelektrane će uticati na ekosistem i životnu sredinu. Zagovornici protiv ističu da je Ibarska dolina, zapravo idealana za vetrogeneratore. Vetroparkovi na ovom istom prostoru dali bi tri puta veću sangu u megavatima od hidroelektrana.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 11. apr 2012, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Dileme!

Moguće da je to dobro. Ne treba a priori sumnjati u dobre namere.... Ali ima mnogo pitanja bez odgovora. Šta sa zamuljivanjem tih takozvanih malih akumulacija? Dolina Ibra zapravo je područje podložno eroziji zemljišta (strme strane okolnih brda). Sa povećanim brojem HE povećava se broj akcidentnih situacija. Ovo je trusno područje.Koji su uticaji na tok reke Zapadna Morava? Da li je urađena studija izvodljivosti sa ekonomskim analizama? Koji su troškovi održavanja svih tih elektrana i šta sa njima kada prodje rok eksploatacije...? Korist sigurno da postoji, ali da ne bude po narodnom;skuplja dara nego mera? Politizaciju, politikanstvo sa bilo koje strane izostaviti, a tražiti da struka i nauka kažu svoje! Nikome ne koristi ako se guši javna rasprava, ako argument sile bude snažniji od sile argumenata...

(sreda, 11. apr 2012, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Ako nema.......

Da li je predvidjen i novi sistem za vodosnabdevanje. Da li ce brane poboljsati snabdevanje Kraljeva zdravom pijacom vodom. Grad decenijama kuburi sa dovoljnim kolicinama vode u letnjem periodu. Akumulacija kod Maglica bice udaljena samo 9 kilometara od grada. Dobro bi bilo da projektanti uvrste i plan za izgradnju cevovoda do Kraljeva.

(sreda, 11. apr 2012, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Kraljevcanin

U detinjstvu sam mnogo vremena provodio na Ibru. Gde god sam sretao rodjene kraljevcane kao sto sam i Ja gotovo smo uvek u nasim razgovorima pominjali ovu lepu reku i evocirali uspomene. Jednog dana i to ce se promeniti. Progres se izgleda ne moze zaustaviti. Generacijama koje dolaze prepustamo da smisle nove price iz detinjstva.Imace 10 brana na Ibru kao temu.

(sreda, 11. apr 2012, 13:42) - Novosađanin NS [neregistrovani]

???

Ko će biti vlasnik tih hidroelektrana? Kome će ići pare od prodaje struje? Da li će stanovnici doline Ibra i kraljevčani imati neke koristi od toga? 

(sreda, 11. apr 2012, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Problemi

U Svajcarskoj je na referendumu odbijeno da se napravi rudnik zlata gde su zalihe vredne 1,2 milijarde evra. Stanovnici u tom selu, kojih ima par stotina, imaju pravo na referendum a gradjanima Kraljeva je to pravo oteto, a radi se o projektu koji znacajno moze da promeni ekolosku sliku tog kraja.

(sreda, 11. apr 2012, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

Cista priroda

Koliko se samo komentarisalo zbog plasticnih flasa bacenih u reku i djubristima koja se stvaraju na obalama. Pa i Ibar nije izostavljen iz komentara da su njegova obale pune djubreta. Ako se brinemo za gomile plasticnih flasa koje se skupljaju na obalama reka treba valjda da se pitamo sta nam hidrocentrale nose u buducnosti. Kako ce sutra da izgleda Ibar.

(sreda, 11. apr 2012, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Videcemo

Pogledajte samo nasta lici Zapadna Morava u blizini Cacka, nizvodno od Brane u Ovcarskoj klisuri. To ne lici na reku nego na blatnjavi potok pun zabokrecine. Kako ce izgledati Ibar sa 10 brana uzvodno od Kraljeva lako je zakljuciti

(sreda, 11. apr 2012, 10:02) - 000 [neregistrovani]

000

kao i svaka hidroelektrana koja se gradi nailazi na probleme ljudi.
Medjutim svaka od tih elektrana kasnije za sobom povuce nove lepote kao sto je slucaj sa HE Perucac i HE Djerdap.
A da ne pominjem druga jezera koja su stvorena vestackim branama itd...

Struja je neophodna, i bolje je da se gradi hidroelektrana nego termoelektrana.

(sreda, 11. apr 2012, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Klisura

Ibarska klisura je jedna od poslednjih sacuvanih prirodnih dragulja. Vise mi se svidja ideja o izgradnji vetroparkova koji bi proizvodili struju. Vek ovih mini hidroelektrana je 35 godina. Posle njih ostaju muljevita jezera. Vetroparkovi bi ocuvali prirodu i proizvodili cistu energiju.

(sreda, 11. apr 2012, 07:00) - mane revolucija [neregistrovani]

moj kraj

Problem je sto ce Kraljevo i Srbija od hidroelektrana imati samo stetu.Zivi bili pa videli.