Čitaj mi!

Benksi potvrdio da je iscrtao sedam novih grafita u Ukrajini

Nekoliko dana nakon što su u ukrajinskom gradu Borodjanki osvanuli prvi grafiti, planetarno poznati ulični umetnik Benksi potvrdio je da je uradio seriju od sedam grafita u Ukrajini.

Banksi je potvrdio vest za "Art njuzpejpr", nakon što se u ukrajinskom gradu Borodjanki, koji se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od Kijeva, pojavio niz grafita za koje se pretpostavljalo da su njegovi. Ostali radovi se nalaze u Kijevu i drugim gradovima u tom regionu.

Prvo identifikovano umetničko delo, koje je postalo viralno tokom vikenda, prikazuje gimnastičarku kako balansira na gomili ruševina na zidu zgrade oštećene granatama.

Fotografije grafita pojavile su se u petak na društvenim mrežama sa jednostavnim natpisom "Borodjanka, Ukrajina".

Drugi grafit prikazuje malog dečaka u kimonu, koji obara odraslog čoveka na leđa. Neki su tu sliku povezali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kome je Svetski taekvondo savez  ove godine oduzeo počasni crni pojas, iako Benksi nije javno komentarisao sliku i njeno značenje.

Ostali grafiti prikazuju dvoje dece koja koriste metalnu prepreku kao klackalicu i ženu sa uvijačima za kosu i gas maskom koja drži aparat za gašenje požara.

Borodjanka je bila posebno teško pogođena ruskim vazdušnim napadima i granatiranjem u prvim danima invazije na Ukrajinu, pri čemu su mnoge zgrade pretvorene u gomile ruševina.

U Borodjanki je pre rata živelo 13.000 ljudi, ali je većina pobegla nakon ruske invazije. Ono što je ostalo od grada tada su zauzele ruske snage, 28. februara. Grad se vratio pod ukrajinsku kontrolu 1. aprila.

To je ujedno i prva serija Benksijevih grafita koja se pojavila od prošlog leta kada je ovaj umetnik ostavio svoj prepoznatljivi trag na više lokacija u britanskim primorskim gradovima.

Prošle godine Benksi se usredsredio na prikupljanje novca za društvene i političke svrhe, prodajući radove na aukciji za 23,1 milion dolara (što predstavlja rekord) za britanske zdravstvene organizacije i majice u znak podrške demonstrantima uhapšenim zbog rušenja statue trgovca robljem Edvarda Kolstona u Bristolu.

Nakon što je potvrđeno da je Benksi autor grafita, mnogi Ukrajinci su mu zahvalili  u komentarima objavljenim na društvenim mrežama.