Čitaj mi!

Sada i Ilon Mask povezuje Rusiju, Ukrajinu i Kosovo, a Krim daje Rusiji

Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask objavio je na Tviteru svoje mišljenje o tome kako bi rat između Ukrajine i Rusije mogao da se razreši. Napravio je i anketu u kojoj je ponudio svojim pratiocima da glasaju da li se slažu sa njim. Jedan od njegovih predloga je i održavanje referenduma po ugledu na onaj koji je održan na Kosovu.

Ilon Mask je naveo kako vidi moguće razrešenje aktuelne situacije na istoku Evrope:

– Ponoviti izbore anektiranih regiona pod nadzorom UN. Rusija odlazi ako je to volja naroda;

– Krim zvanično deo Rusije, kako je bilo od 1783. (do greške Hruščova);

– Da se obezbedi vodosnabdevanje Krima;

– Da Ukrajina ostane neutralna.

Za manje od dva sata Mask je dobio više od milion odgovora, a većina se ne slaže sa njegovim mišljenjem o mogućem ishodu. Mask je botove optužio za takav rezultat glasanja.

Nakon toga, napravio je novu anketu: Volja naroda koji živi u Donbasu i na Krimu treba da odluči da li žele da budu deo Rusije ili Ukrajine. Da ili ne?

Za samo pola sata dobio je milion i po odgovora, a većina se saglasila sa tvrdnjom.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je napisao u komentaru: "Da li pokušavaš da legalizuješ pseudoreferendume koji su se održali pod pretnjom oružja u uslovima progona, masovnih pogubljenja i mučenja? Loš put."

Mask je tada odgovorio: Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN (ili izaberite svoj subjekt ili državu od najviše poverenja)", bio je Maskov odgovor na Podoljakov komentar. Usledio je još jedan tvit u kojem je naveo: "Možda pristup sličan Kosovu".

Ruska duma je, inače, u ponedeljak izglasala ratifikaciju ugovora o prijemu četiri ukrajinske oblasti u Rusku Federaciju – Luganska, Donjecka, Zaporoške i Hersonske oblasti.