Čitaj mi!

Gradonačelnik Nikolajeva: Najsnažnije granatiranje do sada; Napad dronom na Sevastopolj

Sto pedeset osmi dan rata u Ukrajini. Kijev i Moskva se i dalje međusobno optužuju za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti, u kojem su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika. Snažno granatiranje Nikolajeva tokom noći. U napadu dronom na Sevastopolj šestoro povređenih.

Crveni krst: Nemamo dozvolu da odemo u Jelenovku

Međunarodni komitet Crvenog krsta i dalje nije dobio zvaničnu dozvolu da ode Jelenovku, gde se nalazi istražni zatvor u kom su bili ukrajinski ratni zarobljenici a koji je napadnut, saopštila je ta organizacija.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage izvršile taj napad i da su tom prilikom stradalki brojni ukrajinski zarobljenici, i pozvali su UN i Crveni krst da istraže šta se desilo.

Sa druge stane, neki zapadni zvaničnici tvrdde da su za ovaj napad krive ruske snage.

(Gardijan

Opširnije Kraće

Rusija: Imamo dokaze da iza napada na Olenivku stoji Kijev

Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski objavio je na Tviteru da Rusija ima "neoborive dokaze ukrajinske odgovornosti za napad na Olenivku", ruski zatvor u kojem su nedavno ubijena 53 ukrajinska vojnika iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

Opširnije Kraće

Ukrajina negirala napad na rusku flotu na Krimu

Ukrajina je demantovala da je dronom napala glavni štab ruske flote u Crnom moru na Krimu, navodeći da su ruske optužbe "namerna provokacija".

"Naš dron nije napao sedišete crnomorske flote", kratko su saopštili ukrajinski zvaničnici. 

Portparol regionalne uprave Odese Sergij Bratčuk, na jugu Ukrajine rekao je da ruske optužbe o "takozvanom ukrajinskom napadu na generalštab ruske flote u Sevastopolju", predstavljaju "namernu provokaciju".

(Rojters

Opširnije Kraće

U Sevastopolju "žuti" nivo terorističke pretnje

U Sevastopolju je proglašen visoki, "žuti" nivo terorističke pretnje nakon napada dronom sa eksplozivom na štab Crnomorske flote, izjavio je gubernator Mihail Razvožajev.

Razvožajev je istakao da je ta mera isključivo preventivna i da vlasti kontrolišu situaciju, prenosi Interfaks.

"Ovaj režim se uvodi radi jačanja rada specijalnih službi. On ni na koji način neće uticati na svakodnevni život građana Sevastopolja", rekao je Razvožajev.

Pozvao je građane da ostanu mirni, ali da budu oprezniji.

Žuti je drugi nivo na utvrđenoj skali pretnje, a ima ih tri: povišeni - plavi, visoki - žuti i kritični - crveni.

Bespilotna letelica sa eksplozivnom napravom jutros je pala na štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

Od fragmenata rasprsnutih prozora povređeno je šest zaposlenih.

Svečanosti koje su bile planirane u čast Dana mornarice su otkazane.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Putin potpisao doktrinu: Širenje NATO-a ka granicama Rusije neprhvatljivo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski rival, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Širenje NATO-a prema ruskim granicama je neprihvatljivo u odnosima Moskve sa tim vojnim blokom, proizilazi iz nove Pomorske doktrine koju je odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Planovi NATO-a da premesti svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica i pokušaji Alijanse da preuzme globalne funkcije i dalje su neprihvatljivi za Rusku Federaciju i ostaju odlučujući faktor u njenim odnosima sa NATO, navodi se u dokumentu, preneo je Tas.

Kako se precizira u doktrini, ruska nacionalna pomorska politika u atlantskom regionu se oblikuje uzimajući u obzir postojanje NATO čija je aktivnost usmerena na direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom i njenim saveznicima.

Američki kurs ka dominaciji u Svetskom okeanu i sve veća aktivnost NATO-a predstavljaju velike bezbednosne pretnje Rusiji, navedeno je u novoj Pomorskoj doktrini.

Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije koji se odnose na Svetski okean su: strateški kurs SAD ka dominaciji u Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na međunarodne procese, uključujući i one koji se odnose na korišćenje transportnih puteva i energetskih resursa Svetskog okeana, navodi se u dokumentu.

Nova Pomorska doktrina, takođe, identifikuje širenje vojne infrastrukture NATO-a ka granicama Rusije i sve veći broj vežbi tog vojnog bloka u morima u blizini ruske teritorije kao glavne bezbednosne pretnje.

Ona ukazuje na pokušaje SAD i njihovih saveznika da ograniče pristup Rusije resursima Svetskog okeana i vitalno važnim pomorskim saobraćajnicama i želju SAD da postignu ogromnu nadmoć svoje mornarice.

Nova ruska pomorska doktrina predviđa jačanje aktivnosti na Arktiku, navodi se u dokumentu.

Ona predviđa diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelazima Špicbergen, Zemlja Franca Jozefa i Nova zemlja i na ostrvu Vrangel, navodi se u dokumentu.

Rusija će pojačati operativne sposobnosti Ratne mornarice kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i zaštitila svoje interese u Svetskom okeanu, sledi iz nove Pomorske doktrine.

(Rojters, Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Ankara: Sutra moguć prvi transport ukrajinskog žita

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da postoji velika mogućnost da prvi brod za transport žitarica sutra napusti ukrajinsku luku.

U intervjuu za kanal Kanal 7, Kalin je rekao da će Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu verovatno vrlo brzo završiti konačni plan izvoznih ruta.

Rusija i Ukrajina su glavni globalni dobavljači pšenice, a sporazum uz posredovanje UN koji su potpisali u Istanbulu prošle nedelje, ima za cilj ublažavanje krize sa hranom i smanjenje globalnih cena žitarica koje su porasle zbog rata u Ukrajini.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Putin: Mornarica će uskoro dobiti nove hipersonične rakete

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će mornarica te zemlje uskoro dobiti hipersonične krstareće rakete "cirkon".

Rakete će biti isporučene u narednih nekoliko meseci, a mesto isporuke zavisiće od ruskih interesa, poručio je Putin.

(Reuters)

Napad dronom na Sevastopolj, šestoro povređenih

U napadu dronom na štab Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, povređeno je šest osoba, izjavio je načelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev. (Ispravka: U prvobitnoj verziji teksta greškom je pisalo poginulih.) 

On je ranije rekao da proslava Dana mornarice Rusije u Sevastopolju danas neće biti održana zbog napada na štab Crnomorske flote.

"Proslava je otkazana iz bezbednosnih razloga. Molim građane Sevastopolja da budu mirni i ostanu kod kuće ukoliko je to moguće", poručio je načelnik.

(Tanjug/Tass)

Opširnije Kraće

Zelenski: Prepolovljena žetva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je moguće da će žetva ove godine biti prepolovljena zbog rata.

"Žetva u Ukrajini bi ove godine mogla da bude dvostruko manja", naveo je Zelenski ističući da je glavni cilj da se spreči prehrambena kriza u svetu.

Gradonačelnik Nikolajeva: Najsnažnije granatiranje do sada

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkovič objavio je na Telegramu da su ruske snage noćas granatirale taj grad.

"Danas je Nikolajev bio izložen masivnom granatiranju. Verovatno najžešćem do sada. Snažne eksplozije odjeknule su posle jedan ujutru i oko pet ujutru", naveo je Sjenkovič.

Istakao je da je uništen veći broj objekata, a oštećeni su i stambeni objekti.

(Unian)

 

Rusija pozvala UN da istraže granatiranje zatvora u Jelenovki

Rusija je zvanično pozvala eksperte UN i Crvenog krsta da sprovedu istragu o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su bili ukrajinski ratni zarobljenici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruska Federacija je, u interesu sprovođenja objektivne istrage o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, koji je doveo do pogibije velikog broja ukrajinskih ratnih zarobljenika, zvanično pozvala eksperte UN i Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov.

(Tanjug/RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Kijev i Moskva se i dalje međusobno optužuju za napad na zatvor u Donjeckoj oblasti, u kojem su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ujedinjene nacije su spremne da pošalju eksperte da istraže granatiranje.

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin tvrdi da iza raketnog napada na istražni zatvor stoje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i Vašington koji, kako je naveo, pokušavaju da spreče suđenje na kojem bi svedočili zarobljeni pripadnici ukrajinskog bataljona "Azov".

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je da uvodi sankcije protiv 32 zvaničnika i novinara sa Novog Zelanda jer, kako navode, podstiču "rusofobičnu agendu" te zemlje.

"Gasprom" je od danas obustavio isporuke gasa susednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija.

Vlada Ukrajine uvešće obaveznu evakuaciju stanovnika delova Donjecke oblasti koje su pod kontrolom te zemlje, pre početka grejne sezone. Kako je navela zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk, reč je o više od 200.000 ljudi.