Čitaj mi!

Da li posle gasne, Evropi preti i naftna kriza

Više cene gasa, zbog ukrajinsko-ruskih sankcijia i kontrasankcija, pogurale su i cenu nafte - barel ponovo doseže i 110 dolara. Na pumpama u Srbiji i u narednih sedam dana ostaju iste cene derivata. A iz Brisela poručuju da u ponedeljak očekuju dogovor i o naftnom embargu Rusiji. Ipak, neizvesnost oko snabdevanja gasom evropskih potrošača raste.

Ove sedmice čelnici Brisela su na diplomatskoj turneji u zemljma članicama koje traže izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte. Saglasnosti još nema, pa se razgovori nastavljljaju i tokom vikenda kako bi predlog naftnog embarga Rusiji, u ponedeljak ponovo bio na dnevnom redu Saveta ministara spoljnih poslova Unije.

"Siguran sam da ćemo imati sporazum. Ovaj sporazum nam je potreban i imaćemo ga jer moramo da se oslobodimo zavisnosti od nafte od Rusije. Moramo da razumemo specifične okolnosti svake od 27 država članica", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

A na relaciji Helsinki-Moskva gasne varnice. Kremlj pisanje medija da će gasne slavine zavrnuti i finskim susedima, naziva lažnim vestima.

Finska poručuje da je spremna za obustavu uvoza ruskog gasa jer pokriva samo pet odsto potreba za energijom. Bugaska, koja uveliko troši zalihe jer je bez ruskog gasa gotovo mesec dana, tvrdi da je našla zemenu.

"Uspeli smo da ispregovaramo veoma dobre cene sa Sjedinjnim Američkim Državama, mnogo niže od onih na evropskom tržištu, ali dobra vest je da ćemo moći da dobijemo pune količine azerbejdžanskog gasa pre nego što se interkonekcija završi - 1. jula", kaže predsednik Vlade Bugarske Kiril Petkov.

Stručnjaci ocenjuju da ukarjinsko-ruske sankcije i kontrasankcije samo štete evropskim potrošačima. Dotok ruskog gasa ukrajinskim gasovodom je smanjen, a potpuno obustvljen gasovodom "Jamal" a treba pokriti i tekuću potrošnju i puniti skladišta za zimu.

"Sve ovo praktično nije energetika, sve je ovo apsolutno politika gde jedni dugima, utuk na utuk, prave štetu Evropi vrlo veliku. Dakle Evropi treba gasa. Ukrajina ne vidim razloga zašto je to prekinula, Rusija dala kao neku kontrameru, tako da to nema veze sa energetikom i sa ekonomijom", smatra Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Sledeća sedmica je ključna, jer pristižu računi za gas koje treba platiti u rubljama. A na finasijskom tržištu ruska vluta beleži maksimalne vrednosti u odnosu i na dolar i na evro.