Čitaj mi!

Drama srpskih kamiondžija u Ukrajini, jedan u skloništu u Kijevu; Spasić: Rešenje se ne nazire

Više od nedelju dana traje drama naših vozača kamiona koji su još na teritoriji Ukrajine. Četvorica su na graničnom prelazu Jagodin, koji iz Ukrajine vodi ka Poljskoj, bez dovoljno goriva, hrane i novca, dok je u najdramatičnijoj situaciji Aleksandar Dražić, vozač iz Jagodine, koji je, prema poslednjim informacijama, u jednom od skloništa u predgrađu Kijeva. Generalni sekretar Udruženja "Međunarodni transport" Aleksandar Spasić kaže za RTS da se rešenje ne nazire.

Aleksandar Spasić ističe da su nadležni u kontaktu sa vozačem Aleksandrom Dražićem. Naglašava da je on i dalje u skloništu kod Kijeva, gde su ratni sukobi.

"Šta je sa kamionom zaista ne znamo, sada je na nekom parkingu, u ovom trenutku kamion je najmanje bitna stavka. Apelujemo na sve nadležne i na sve koji imaju bilo kakve ideje kako da Dražića izvučemo iz Kijeva, ali i kako da se četvorica vozača sa graničnog prelaza vrate u Poljsku", navodi Spasić.

Ističe da su u kontaktu sa četvricom vozača koji su na graničnom prelazu sa Poljskom. Za neke je ovo dvanaesti, za neke trinaesti dan da sede u svojim kamionima. Dodaje da su četvorici kamiondžija oduzeta dokumenta.

"Nemaju pasoš, ne zna se i dalje zašto se drže, jer se samo govori o robi, rešenje se ne nazire", poručuje Spasić.

Granični prelaz Jagodin je otvoren za prazna vozila i za kamione sa robom za Evropsku uniju. Stopiran je za one koji s robom idu iz Rusije ili na rusko tržište, što je slučaj sa srpskim kamionima.

Spasić navodi da po potpuno novim ukrajinskim pravilima zahtevaju dokumentaciju od izvoznika iz Srbije i potvrde da će roba biti vraćena u Srbiju i da neće biti izvezena u Rusiju.

"Izvoznici jesu davali takva dokumenta, međutim, svakog dana ponovo nešto se traži od strane ukrajinskih nadležnih organa, tako da nikad kraja tome", dodaje Spasić.

Na pitanje može li nekako da im bude dostavljena pomoć, jer nemaju dovoljno ni hrane, ni novca, ni goriva, Spasić kaže da je gorivo nemoguće dostaviti.

"Hrana im se dostavljala, sada je i tom čoveku koji im je dostavljao hranu zabranjen prilazak tamo. Mislim, da ako samo tako nastavimo nije dobro rešenje", kaže Spasić.

"Pozivam ovim putem i izvoznike čija je roba u tim kamionima da se malo aktivnije uključe u ovu priču i da reše problem te robe. Da daju bilo kakve garancije, zašto bi morala roba da se vraća u Srbiju tu je i Poljska, to su sve internacionalne kompanije, sve one imaju predstavništvo u Poljskoj. Dajte da se ta roba izveze iz Ukrajine u Poljsku i da se tu ostavi, a da se vozači puste kućama", naglašava Spasić.

Ističe da da je to jedna od opcija i da smatra da treba pokušati tako.

Govoreći o tome ko je još u kontaku sa vozačima, Spasić kaže da je Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture u stalnom kontaktu sa vozačima, kao i da Ministarstvo spoljnih poslova radi svoj deo posla.