Bilčik: Bojkot nije politika kojom se može promeniti zemlja

Vladajuća partija dobila je ogroman mandat na izborima, ali ujedno i ogromnu odgovornost da nastavi reforme i međupartijski dijalog u kojem će i dalje učestvovati Evropski parlament, izjavio je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

Vladimir Bilčik je rekao da žali zbog bojkota izbora dela opozicionih stranka, ocenjujući da je to doprinelo najnižoj  izlaznosti birača u novijoj istoriji i smanjenoj zastupljenosti političkih opcija u Narodnoj skupštini.

Izvestilac za Srbiju čestitao je pobednicima na izborima i pozdravio uspešnu i "zdravstveno bezbednu organizaciju glasanja u uslovima pandemije".

"Rezultaj izbora je jasan. Bez obzira na dileme koja možemo imati u vezi sa izbornm procesom, on daje snažan mandat vladajućoj partiji, ali to znači i ogromnu odgovornost za sprovođenje reformi koje vode ka članstvu EU i dalji angažman u međupartijskom dijalogu u kojem ćemo se baviti nedavnom kampanjom i videti kako možemo dalje da popravimo uslove političke utakmice", poručio je Bilčik.

Izvestilac Evropskog parlament izjavio je da je "velika šteta" što opozicija nije učestovala na izborima i da bojkot nije politika kojom se može promeniti zemlja.

"Da je opozicija učestovala u izborima Narodna skupština bi izgledala drugačije. Opozicioni poslanici bi doprinosili promenama i popravljanju kvaliteta srpske demokratije, radeći u institucijama aktivno u korist EU članstva. Žalim što to nismo uspeli da to postignemo u okviru dijaloga".

Slovački evroposlanik odbacio je stav poslanika Socijalista i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu da se izbori u Srbiji bili "ruganje demokratiji" i da treba obustaviti otvaranje novihpregovaračkih poglavlja dok se situacija ne promeni.

Bilčik je ocenio da je "Srbija demokratija, iako ima brojne obasti koje treba da popravi", podsećajući da je i zaključak OEBS-a da je Srbija je održala demokratske izbore, ali da su uslovi za ravnopravnu političku utakmicu ograničeni, "što mora da se promeni".

"Siguran sam da se nijedna zemlja članica neće složiti da se zatvore pregovarčka poglavlja pre nego što se reforme završe, ali mislim da pregovori treba da se vode u svim poglavljima jer samo tako kroz pregovore možemo imati uticaja na promene, uključujući i kvalitet demokratije", zaključio je Bilčik.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво