Izborne komisije i stranke objavljuju rezultate, pobeda SNS-a i u Šapcu i Paraćinu

Pojedine opštine i stranke objavile su rezultate jučerašnjih lokalnih izbora. Srpska napredna stranka je osvojila najviše glasova.

Prema rezultatima izbora u Paraćinu koje je objavila Opštinska izborna komisija, najveći broj mandata osvojio je SNS – 28, na drugom mestu je grupa građana "Sigurno napred", koju je predvodio sadašnji predsednik opštine Saša Paunović sa 15 mandata.

Pet mandata imaće grupa građana "Svi za Paraćin", četiri grupa građana "Zdrava priča" i tri mandata SPS.

Lokalna skupština inače ima 55 odbornika, pa će tako SNS imati većinu i bez koalicije. Ovo je veliki preokret jer je Saša Paunović već 16 godina na čelu paraćinske opštine, prvi put je izabran 2004. godine.

Za ove izbore izašao je iz Demokratske stranke kako bi se sa grupom građana kandidavao za lokalnu skupštinu. Izlaznost u Paraćinu na jučerašnjim izborima bila je 61,56 odsto.

Dok se glasovi u Šapcu još prebrojavaju i od GIK-a još nema informacija, šabački SNS saopštio je preliminarne rezultate lokalnih izbora, prema kojima su osvojili 30.317 glasova ili 48 odsto, što znači da će od ukupno 69 mandata u gradskom parlamentu imati 38.

Prema njihovim podacima, lista Nebojše Zelenovića osvojila je 23 mandata, a Novi tim za Šabac iz tzv. demokratskog bloka 8.

Navode da ostale liste nisu prešle cenzus i da će posle 20 godina moći sami da imaju većinu u lokalnom parlamentu.

Drugi stranački štabovi u Šapcu, kako je rečeno dopisniku RTS-a, oglasiće se tokom dana.

Za listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u Bogatiću je glasalo 8.006 birača, odnosno 50,76 odsto građana koji su izašli na biračka mesta.

SNS će imati 17 mandata, SPS 11, SRS dva, a Evropska zelena partija jeda.
Lista ,"Za Kraljevinu Srbiju - Za Kraljevski Bogatić (POKS-Milan Mašić)" nije prešla cenzus.

U ovoj opštini za 31 odbornika glasalo je 64,45 odsto od upisanih 24.473 birača.

Zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner SNS-a Goran Vesić saopštio je da je izborna lista "Aleksandar Vučić – za našu decu" u beogradskoj opštini Stari grad osvojila 45,38 odsto glasova, odnosno 27 mandata, od 56 mesta koliko ima Skupština opštine. 

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS-a za lokalni parlament Dragana Sotirovski izjavila je sinoć da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta, SNS osvojila 60,11 odsto glasova, a da slede SPS sa 8,34 posto i SPAS Aleksandra Šapića sa 5,07.

Sotirovska je navela da je lokalna koalicija "Niš, moj grad" dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod cenzusa od tri odsto glasova. 

Prema do sada obrađenim podacima sa 17,66 odsto biračkih mesta, Gradska izborna komisija u Vranju saopštila je da je lista "Aleksandar Vučić – za našu decu" osvojila 50,45 odsto glasova, a "GG Srpska desnica Vranje – od naroda za narod" 19,07 odsto glasova.

Na trećem mestu je lista Dragana Markovića Palme sa 9,06 odsto glasova.

Prema podacima Gradskog odbora SNS-a u Subotici, lista ove stranke osvojila je 42 procenta glasova na lokalnim izborima, rekao je na konferenciji za novinare Bogdan Laban, predsednik Gradskog odbora SNS-a u Subotici i gradonačelnik tog grada u prethodnom mandatu.

Druga partija po snazi je SVM, sa 29 procenata glasova, Pokret za građansku Suboticu osvojio je šest procenata, SPS 5,45, Vojvođanski front pet odsto, Bunjevci tri procenta, Ruska stranka 1,69 odsto. Srpska radikalna stranka sa 2,34 odsto nije prošla u gradski parlament, kao ni Hrvatski građanski forum.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Novom Sadu sa 195 od 197 biračih mesta, najveći broj glasova osvojila je Srpska napredna stranka – 81.295 glasova (57,81 odsto).

Sledi koalicija SPS i JS sa 16.264 glasova (11,57 odsto). Vojvođanski front ima 6.252 (4,45 odsto), Metla - 5.674 (4,03 odsto), SPAS 5.376 (3,82 odsto), SRS 5.239 glasa (3,73 odsto).

Cenzus su prešle i manjinske partije Savez vojvođanskih Mađara sa 2.791 glasa (1,98 odsto) i Istina sa 1.481 (1,05 odsto).

Gradska izborna komisija nije saopštila kolika je bila izlaznost na izborima u Novom Sadu do zatvaranja biračkih mesta. Poslednji zvaničan podatak je izlaznost do 18 časova koja je bila 37,05 , što je u poređenju sa izlaznošću u isto vreme na izborima iz 2016. godine za skoro 10 procenata manje.

U Kanjiži i Bačkoj Topoli SVM je, kako navode u toj stranci, dobio ubedljivu većinu.

Prema preliminarnim rezultatima, u Zrenjaninu je glasalo 41,5 odsto upisanih birača, a njih 60 odsto glasalo je za listu "Aleksandar Vučić – za našu decu". 

Predsednik GIK Kragujevac Vukoje Radovanović rekao je sinoć da je do sada obrađeno 38 od ukupno 168 biračkih mesta u Šumadiji i da je SNS dobio "četrdeset i nešto procenata", a drugi je Veroljub Verko Stevanović sa "Svi na ovu stranu".

Treći je, kaže, SPS-JS, a sledi lista "300 Kragujevčana", mladi momci i "osveženje za Kragujevac."

Prema nezvaničnim informacijama štaba Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Kraljevu, sa 69 obrađenih od 130 biračkih mesta, lista "Aleksandar Vučić – za našu decu" osvojila je 58,87 odsto glasova, a lista "Ivica Dačić – SPS – JS" 15,55 procenata.

U tok gradu je, prema rezultatima SPS-a, Grupa građana "Metla 2020 – Starosedeoci – Ivan Matović" osvojila 6,56 odsto glasova, lista "Milan Stamatović – Zoran Jovanović – Zdrava Srbija – Pokret obnove Kraljevine Srbije – Bolja Srbija" – 5,68 procenata, a lista Aleksandra Šapića 4,79 odsto glasova

SNS je na izborima za lokalnu skupštinu u selu Tepeči osvojila svih 100 procenata.

Stranka Rasima Ljajića ubedljiva u Novom Pazaru sa 52,8 odsto glasova. Moći će sama da formira vlast. 

Ubedljivu podršku i peti uzastopni mandat na čelu Čajetine dobio je Milan Stamatović sa koalicionim partnerima DSS i PUPS-om. Tako Čajetina sedamnaestu godinu ostaje neosvojiva za naprednjake.

Rezultati garantuju i šarolik optinski parlament - sve stranke i koalicije koje su učestvovale izborima prešle su cenzus.  

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара