Izbori za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije

U Srbiji se održavaju redovni parlamentarni izbori. Birališta su bila otvorena od 7.00 časova do 20.00. Svoje pravo glasa je moglo da iskoristi 6.584.376 birača. U trci je 21 izborna lista. Pored republičkih, održavaju se i izbori za poslanike skupštine AP Vojvodine i lokalni izbori.

Zatvorena birališta u Srbiji

Birališta u Srbiji zatvorena su u 20 časova. Počinje brojanje glasova. Prvi rezultati izbora mogu se očekivati oko 20.45.

Izlaznost do 19 časova 44,9 odsto

Prema proceni Cesid-Ipsosa, do 19 časova na birališta je u Srbiji izašlo 44,9 odsto birača.

Pre četiri godine, do 19.00 izlaznost je bila 52,9 procenata, dok je ukupno do 20 sati glasalo 56,26 procenata birača.

Do 18.00 izašlo 40,82 odsto birača

Na birališta je do 18 časova u Srbiji izašlo 40,82 odsto upisanih birača, ne računajući glasove sa Kosova i Metohije, dok se procenjuje da je sa glasovima sa KiM izlaznost oko 42 odsto, saopštio je RIK.

U regionu Vojvodine do 18.00 glasalo je 43,74 odsto birača, a na teritoriji regiona Šumadije i Zapadne Srbije 43,68 procenata. U regionu južne i istočne Srbije na birališta je izašlo 39,84, a u regionu Beograda 33,58 odsto građana sa pravom glasa. 

Izlaznost je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 2016. godine, do 18.00, bila 47,68 odsto.

KiM, izlaznost 53,51 do 18.00

OEBS je do 18 časova registrovao 51.011 glasova na Kosovu i Metohiji, tako da je izlaznost 53,51 odsto.

Izlaznost do 17 časova 37,2 odsto

Prema proceni Cesid-Ipsosa, do 17 časova na izbore je izašlo 37,2 odsto birača.

Pre četiri godine, na parlamentarne izbore do 17.00 izašlo je 43,5 odsto birača, dok je ukupno do zatvaranja birališta glasalo 56,26 procenata građana sa pravom glasa.

RIK: Do 16 časova izlaznost 33,42 odsto

Prema podacima RIK-a, na izbore je do 16 časova u Srbiji, ne računajući glasove sa Kosova i Metohije, izašlo 33,42 odsto birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je procena da se sa KiM taj broj povećava na 35 odsto.

U regionu Vojvodine glasalo je 35,59 odsto birača, na teritoriji regiona Šumadija i zapadna Srbija glasalo je 35.96 odsto. U regionu južne i istočne Srbije glasalo je 32,57 procenata, a u regionu Beograda glasalo je 27.74 odsto.

Milorad Dodik glasao u Banjaluci

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao je u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci, gde je prethodno glasao i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Građani u više gradova BiH, koji imaju dvojno državljanstvo, mogu da glasaju za izbor poslanika u Srbiji.

Milorad Dodik glasao u Banjaluci (Foto: RTRS)

Policiji prijavljeno okupljanje u blizini biračkog mesta u Požarevcu

Policiji u Požarevcu je od strane predstavnika Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) prijavljeno da se u jednoj kući, nedaleko od biračkog mesta broj 25 u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", okupila veća grupa ljudi i da, kako je prijavljeno, deo birača odlazi do te kuće pre i nakon glasanja.

Policijski službenici odmah su izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli i uočili prijavljene osobe, saopštio je MUP.

Prijavljeno kršenje propisa na jednom biračkom mestu u Paraćinu

Na biračkom mestu "11. kongres" u Paraćinu prijavljeno je kršenje izbornih propisa i iznošenje biračkog listića.

Listić je nađen u kanti za smeće nakon što je uočeno kako ga muškarac iznosi sa glasačkog mesta.

Slučaj je prijavljen predsedniku opštinske izborne komisije i policiji.

OEBS: Do 14 časova na KiM glasalo 33,63 odsto birača

Prema podacima OEBS-a, na Kosovu je do 14 sati glasao 33.061 birač, odnosno 33,63 odsto.

RIK: Do 14 časova izlaznost 26,11 odsto

Prema podacima RIK-a, na izbore je do 14 časova u Srbiji, ne računajući glasove sa Kosova i Metohije, izašlo 26,11 odsto birača, dok se procenjuje da je izlaznost na KiM 27,7.

Na izborima u Vojvodini, takođe do 14 časova, glasalo je 27,83 procenata birača. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije izlaznost je 27,89 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 25,54 procenta, na teritoriji Grada Beograda 21,72 odsto, u Novom Sadu 24,01, a u Nišu 22,9 odsto.

U Požarevcu izašlo 27 odsto birača

Do 14 časova na birališta je u Požarevcu izašlo 27 odsto upisanih birača. U Kostolcu, požarevačkoj gradskoj opštini, do 13 časova pravo glasa iskoristilo je 24 procenta upisanih birača.

Na području Grada Požarevca, uključujući i Kostolac, glasa se na 68 biračkih mesta, a u birački spisak upisano je 69.667 građana. Do sada nije bilo značajnijih problema na biralištima.

Obijeno glasačko mesto kod Babušnice

U selu Rakita, u opštini Babušnica, noćas je obijeno glasačko mesto i ukradena glasačka kutija i paravan.

Policija je jutros u sedam časova, kada je otvoreno biračko mesto, obavila uviđaj i sačinila zapisnik. Glasački materijal nije diran.

Biračko mesto u Rakiti je otvoreno u 09.47 i nakon toga glasanje se obavlja normalno, bez incidenata i problema.

Nebojša Stefanović glasao na Bežanijskoj kosi

Ministar unutrašnjih poslova i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je oko 13.15 na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Stefanović glasao na Bežanijskoj kosi (Foto: RTS)

Izlaznost do 14 sati 26,5 odsto

Do 14 časova, prema podacima Cesid–Ipsosa, na izbore je izašlo 26,5 odsto birača.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine, izlaznost je do 14.00 bila 29,7 procenata.

Tuča ispred biračkog mesta na Novom Beogradu

Policijskoj stanici Novi Beograd je od strane predsednika biračkog odbora, na izbornom mestu broj 23 u Bulevaru umetnosti, prijavljena tuča dvojice birača neposredno ispred ulaza na glasačko mesto, saopštio je MUP.

Policija je odmah izašla na mesto događaja i zatekla P. K. (1941) i N. I. (1985). Tom prilikom P. K. je izjavio da ga je N. I. udario zatvorenom šakom u predelu glave, dok je N. I. rekao da je do sukoba došlo nakon što su njegovu suprugu, koja je trudna, pustili da uđe preko reda, zbog čega je P. K. negodovao i psovao.

Prema navodima N. I. on je upitao P. K. u čemu je problem, nakon čega ga je P. K. udario pesnicom u glavu, a on mu je potom uzvratio. Navedena lica nisu zahtevala lekarsku pomoć i privedeni su u Policijsku stanicu Novi Beograd.

O događaju je obavešten nadležni tužilac koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela, nakon čega je konsultovan i nadležni sudija za prekršaje koji se izjasnio da se protiv P. K. i N. I. podnesu odgovarajuće prekršajne prijave.

Elektronskim putem možete proveriti gde glasate

Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (upit.birackispisak.gov.rs) možete proveriti gde je vaše biračko mesto.

Potrebno je da unesete svoj JMBG, nakon čega će se prikazati na kom biračkom mestu možete da ostvarite svoje pravo glasa.

RIK: Izlaznost do 12 sati 18,01 odsto

Na parlametarnim izborima u Srbiji do 12 sati glasalo je 18,01 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

Izlaznost u regionu Beograda do 12 sati je 14,65, Vojvodini 20,08, regionu Šumadije i zapadne Srbije 18,58, južnoj u istočnoj Srbiji 17,25, Kragujevcu 16,71, Novom Sadu 16,87 i Nišu 15,16 odsto.

Poziv policiji da interveniše u selu kod Svilajnca

U selu Roanda kod Svilajnca petorica muškaraca u automobilima i džipovima prišli su na manje od 20 metara od biračkog mesta i pokušali da razgovaraju sa ljudima koji su krenuli na glasanje, javlja dopisništvo RTS-a iz Jagodine.

Predsednik biračkog odbora obavestio je o tome opštinsku izbornu komisiju, a predsednica komisije Olivera Stanojević pozvala je policiju da interveniše.

Policiji u Zrenjaninu prijavljeno da se građanima "deli neimenovani sadržaj"

Policijskoj upravi u Zrenjaninu su predstavnici CRTA prijavili da su ispred biračkog mesta broj 48 u Zrenjaninu, uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele neimenovani sadržaj građanima nakon izlaska sa birališta.

Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta.

Marko Đurišić glasao na Vračaru

Prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić glasao je u OŠ "Jovan Miodragović" na Vračaru. 
Đurišić glasao na Vračaru (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Saša Radulović glasao na Čukarici

Predsednik "Dosta je bilo" i prvi na listi Suverenisti, Saša Radulović, glasao je u DV "Cerak" na Opštini Čukarica.

Predsednik Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsednik Srbije i lider istoimene liste "Za našu decu" Aleksandar Vučić glasao je oko podne u na Novom Beogradu.

Vučić je, na izborno mesto u zgradi "Cepter Internešenal", došao sam.

Vučić glasao na Novom Beogradu (Foto: Tanjug/Zoran/Žestić )

Muamer Zukorlić glasao u Novom Pazaru

Na biračkom mestu 76 OS "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Pazaru glasao je Muamer Zukorlić bivši muftija Islamske Zajednice u Srbiji i nosioc liste stranke pravde i pomirenja "samo pravo" u društvu ćerke i supruge.
Zukorlić glasao u Novom Pazaru (Foto: Tanjug/Irfan Ličina)

Sergej Trifunović glasao na Zelenom vencu

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović glasao je na biračkom mestu broj jedan na Zelenom vencu.
Trifunović glasao na Zelenom vencu (Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Cesid: Veće nepravilnosti na dva biračka mesta

Emilija Orestijević iz Cesida kaže za RTS da su na dva biračka mesta uočene dve veće nepravilnosti.

Kako je rekla, na jednom biračkom mestu dve osobe koje nisu članovi biračkih odobora ni posmatači mešale su se u njihov rad, dok je na biračkom mestu na Novom Beogradu jedna osoba pretila glasačima ispred tog biračkog mesta.

Pozvana je policija, ali ta osoba je u međuvremenu napustila taj prostor, dodala je Orestijevićeva.

Velimir Ilić glasao u Čačku

Nosilac liste Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović glasao je u Čačku na biračkom mstu 94 u OŠ "Sveti Sava".
Velimir Ilić glasao u Čačku (Foto: RTS )

Slobodan Nikolić glasao u Šapcu

Nosilac liste Ruska stranka Slobodan Nikolić glasao je na birčkom mestu broj 20 u šabačkoj Osnovnoj školi "Jevrem Obrenović".

Milica Đurđević Stamenkovski glasala na Voždovcu

Nosilac izborne liste Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski glasala je na biračkom mestu u naselju Šumice, u opštini Voždovac. Ona je svoju građansku dužnost ispunila u pratnji supruga.
Milica Đurđević Stamenkovski glasala na Voždovcu (Foto: Tanjug/Srpska stranka Zavetnici)

Sulejman Ugljanin glasao u Novom Pazaru

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin glasao je na biračkom mestu 95 - u OŠ "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru.
Sulejman Ugljanin glasao u Novom Pazaru (Foto: Tanjug/Irfan Ličina)

Aleksandar Šapić glasao na Novom Beogradu

Nosilac izborne liste Pobeda za Srbiju i predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić glasao je na biračkom mestu u OŠ "Ivan Gundulić" na Novom Beogradu.

Cesid – Ipsos: Do 11 časova glasalo 13,7 odsto birača

Do 11 časova glasalo je 13,7 odsto birača, saopštili su Cesid – Ipsos.

Stamatović glasao na Zlatiboru

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović glasao je na Zlatiboru. On je na biračko mesto broj 27 u OŠ "Dimitrije Tucović" došao sa ćerkom.

Zoran Živković glasao na Vračaru

Predsednik Nove stranke i kandidat koalicije "Nek maske padnu" Zelena stranka - Nova stranka, Zoran Živković glasao je na biračkom mestu 59, na Stomatološkom fakultetu na opštini Vračar. On je došao na glasanje sa suprugom, ćerkom i sinom.
Zoran Živković glasao na Vračaru (Foto: Fonet/Božana Pavlica)

RIK: Do 10 časova glasalo 9,3 odsto birača

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 10 časova izašlo je 9,3 odsto birača.

Poređenja radi, na parlamentarne izbore 2016. godine do 10 časova izašlo je 8,85 odsto upisanih birača.

Izlaznost u Vojvodini do 10 sati je 11,17 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 9,17 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 8,6 procenata, a u regionu Beograda 7,07 odsto birača.

Do 10 časova u Novom Sadu glasalo je 9,15 odsto birača, u Nišu 7,51 procenat, a u Kragujevcu 7,92 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva.

Maja Gojković glasala u Novom Sadu

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković glasala je na birakom mestu br. 180, AD Železnice Srbije, u ulici Vase Stajića br. 2 u Novom Sadu.
Maja Gojković glasala u Novom Sadu (Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Šešelj glasao u Batajnici

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je na biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

Šešelj je na glasanje doao sa suprugom Jadrankom i sinovima Mihailom i Vladimirom.

Šešelj glasao u Batajnici (Foto: Tanjug/Tanja Valič)

LSV: Upad u prostorije Vojvođanskog fronta

LSV je saopštio da je u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova upala grupa nepoznatih huligana, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra.

O incidentu je obaveštena policija koja je odmah izašla na lice mesta.

U saopštenju se navodi i da su u Kisaču ispred OŠ "Ljudevit Stur" i biračkog mesta broj 97, na haubi vozila "nepoznata lica brojala novac i plaćala glasanje".

"Radno telo Republičke izborne komisije se oglasilo nenadležnim i sugerisalo je predsedniku biračkog odbora da zove policiju. Nakon toga su se kupci glasova udaljili", piše u saopštenju LSV-a.

Glasao lider DSS-a i prvi na listi pokreta "Metla 2020"

Član Predsedništva pokreta "Metla 2020" i lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović glasao je na biračkom mestu u osnovnoj školi "Jovan Miodragović" na beogradskoj opštini Vračar.
Glasao lider DSS-a i prvi na listi pokreta "Metla 2020" (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Premijerka Ana Brnabić glasala na Savskom vencu

Premijerka Ana Brnabić glasala je nešto posle devet sati na biračkom mestu na Savskom vencu. Brnabićeva je svoje pravo glasa iskoristila na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajn.
Ana Brnabić glasala na Savskom vencu (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Pastor glasao u Subotici

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je oko osam časova u zgradi osnovne škole "Petefi Šandor" u naselju Nosa kod Subotice.
Pastor glasao u Subotici (Foto: RTS/Toni Bedalov)

Cesid – Ipsos: Izlaznost do devet časova 5,2 odsto

Prema podacima Cesida i Ipsosa, izlasnost do devet časova je 5,2 odsto upisanih birača.

Ivo Čolović iz Cesida je, na pres-konferenciji, rekao da je u odnosu na prethodni izborni ciklus 2016. godine do devet časova glasao isti procenat birača, ali je to nešto niže u odnosu na predsedničke izbore 2017, kada je u prva dva sata glasalo po otvaranju birališta glasalo 5,8 odsto građana.

Dačić glasao sa suprugom i sinom

Potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i prvi na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Ivica Dačić glasao je oko devet časova na biračkom mestu 35 na Dedinju.

Lider socijalista je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

Dačić glasao sa suprugom i sinom (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Glasao Čedomir Jovanović

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) i prvi na listi "Koalicija za mir – Čedomir Jovanović" glasao je oko 8.30 sati na biračkom mestu CMZ Ušće u opštini Novi Beograd.

Glasao Čedomir Jovanović (Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Nedimović glasao u Sremskoj Mitrovici

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i prvi na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu", glasao je na izbornom mestu u Sremskoj Mitrovici.

Svoje biračko pravo iskoristili su i visoki funkcioneri SNS-a Marko Đurić i Siniša Mali.

RIK: Otvorena sva biračka mesta

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

Reporterima RTS-a iz Niša i Paraćina je, međutim, rečeno da je otvaranje biračkih mesta kasnilo zbog obimnosti glasačkog materijala.

Počelo glasanje i na Kosovu i Metohiji

U Gračanici su otvorena sva biračka mesta. Reporter RTS-a Andrija Igić kaže da su prvi glasači već stigli.

OEBS je glasački materijal dopremio na vreme, a na kraju izbornog dana glasački listić će biti prebačeni u centralnu Srbiju i pridodati ostalim glasovima.

Oko 100.000 birača ima pravo glasa na KiM.

Otvorena biračka mesta

Biračka mesta otvorena su u 7.00 časova, a moći će da se glasa do 20.00 časova.

Prilikom glasanja građani su dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.

Mere zaštite od koronavirusa na biračkim mestima

Zamenik predsednika biračkog odbora u OŠ "Rade Drainac" u Borči Toni Osmanovski kaže da nijedan član biračkog odbora ne sme da bude više od 15 minuta u kontaktu sa glasačem.

Na biračkim mestima obezbeđena su dezinfekciona sredstva i zaštitne maske za birače, a članovi biračkog odbora moraju da nose maske i rukavice i održavaju razmak od najmanje jednog metra.

Na redovnim parlamentarnim izborima se za 250 poslaničkih mesta nadmeće ukupno 21 izborna lista. Pravo da poveri svoje poverenje za četvorogodišnji mandat poslanika imalo je ukupno 6.584.376 birača.

Za ulazak u Skupštinu neophodno je da stranka ili koalicija pređu cenzus od tri odsto, dok za manjinske liste važi prirodni prag.

Biračka mesta, ukupno 8.253, u Srbiji su bila otvorena od 7.00 do 20.00, do kada je trajala i izborna tišina. Za vreme izborne tišine u danu za glasanje na biračkom mestu i na 50 metara od njega, bilo je zabranjeno isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Pravo glasa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ima oko 100.000 birača, koji su mogli da glasaju na 140 biračkih mesta.

Misija OEBS-a na Kosmetu prikuplja glasački materijal, koji će na kraju izbornog dana biti prebačen u centralnu Srbiju i pridodat ostalim glasovima.

Obavezna lična karta ili druga isprava

Glasački listići su roze boje. Štampano je i 32.918 rezervnih listića što je 0,5 odsto od ukupnog broja birača.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Prilikom glasanja građani su bili dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.

Birač je mogao da glasa samo jedanput, što je bilo kontrolisano specijalnim sprejovima i UV lampama.

Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Birači u inostranstvu su mogli da glasaju ako su se do 30. maja prijavili preko diplomatsko-konzularnih predstavništva. Svoje glasačko pravo mogli su da iskoriste na jednom od više od 40 biračkih mesta van Srbije.

Drugačije okolnosti zbog korone 

Izbori za narodne poslanike prvobitno su 4. marta bili zakazani za 26. april, ali su po uvođenju vanrednog stanja 15. marta zbog koronavirusa prekinute sve izborne radnje.

Po ukidanju vanrednog stanja, određen je novi datum za održavanje izbora - 21. jun.

Zbog epidemije izbori se ove godine održavaju u nešto drugačijim okolnostima. Svi članovi biračkih odbora morali su da nose maske i rukavice.

Birači nisu morali da imaju masku, ali je bilo poželjno da ih nose. Za sve biračke na glasačkim mestima obezbeđene su zaštitne maske.

Osim posmatračke misije ODIHR-a, izbore u Srbiji, prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO - Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora. 

Osim izbora za narodne poslanike, građani su glasali i za odbornike gradskih i opštinskih skupština u većem delu opština i gradova, dok su građani Vojvodine birali i svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodina.

Redosled kandidata na glasačkom listiću: 

1. Aleksandar Vučić - Za našu decu,

2. Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma,

3. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka,

4. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor,

5. Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju,

6. Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković,

7. Ujedinjena demokratska Srbija,

8. Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca,

9. Metla 2020,

10. Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija,

11. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin,  

12. Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici,

13. Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović,

14. Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana,

15. Suverenisti,

16. Albanka demokratska alternativa - Ujedinjena dolina,

17. Grupa građana: 1 od 5 miliona,

18. Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka,   

19. Ruska stranka – Slobodan Nikolić,

20. Čedomir Jovanović - Koalicija za mir,

21. Pokret Levijatan – Živim za Srbiju.