Da li je sve spremno za izlazak na birališta

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je za RTS da su svi birački odobri formirani u stalnom i proširenom sastavu. U prethodnim mesecima su izvršene obuke svih članova biračkih odobra u stalnom sastavu. Biće obebeđene maske za sve birače na dan izbora, ukazao je Dimitrijević.

Srbija u nedelju bira predstavnike najviše zakonodavne vlasti u državi. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vladimir Dimitrijević rekao je da su pripreme u punom jeku, juče su koodinatori RIK-a razvezli materijal, u pratnji policije s obzirom da se nose glasački listići i sav ostali materijal iz biračkih spiskova.

"Svuda i u svim okruzima predati su radnim telima i oni će tokom dana distribuirati odborima, nakon toga se vrši uređenje biračkog mesta i spremno dočekujemo nedelju", rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, svi birački odobri su formirani u stalnom i proširenom sastavu. U prethodnim mesecima su izvršene obuke svih članova biračkih odobra u stalnom sastavu.

"Sve je upodobljeno u skladu sa opštim aktima i biće zastupljeni predstavnici svih lista koji učestvuju u izbornom postupku", rekao je Dimitrijević.

Govoreći o tome kako će izgledati galsanje u uslovima koronavirusa, Dimitrijević kaže da je Vlada donela odgovarajući zaključak kojim su svim biračkim odborima, kao i biračima na dan izbora preporučene određene mere zaštite.

"Država je munjevito reagovala i za sve članove biračkih odobora biće obezebeđene mere zaštite, maski, rukavica, sami birači ne moraju da imaju masku ali je poželjno da je nose. Biće obebeđene maske za sve birače tog dana", ukazao je Dimitrijević.

Glasanje će se obaviti i na KiM. Govoreći o glasanju u inostranstvu, gde su 42 biračka mesta, Dimitrijević kaže da se vrši u skladu sa uputstvom, tamo su organizovani birački odbori u stalnom sastavu, na pojedinim biračkim mestima imamo predstavnike ili podnosioca izbornih lista.

Poziv za glasanje proističe iz jedinstvenog biračkog spiska 

Ukoliko neko nije doneo poziv za glasanje, Dimitrijević kaže da poziv za glasanje proističe iz jedinstvenog biračkog spiska.

Propisali smo da se poziv za glasanje upućuje kako za izbore za narodne poslanike, tako i za jedinice lokalne samouprave, odnosno AP Vojvodinu.

"Dakle, dšava se, imate tri poziva za glasanje, i dešavalo se da ljudi imaju različite brojeve upisanih u birački spisak. Znači samo da je određeno lice izabralo drugo mesto glasanja, pa neće biti na tom, ali sam poziv nije uslov da bi birač mogao da glasa a inofrmaciju može da dobije u svojoj opštini o biračkom mestu. Važno je da ima ličnu kartu ili pasoš", ukazao je Dimitrijević.

Preliminarmi rezultati će biti objavljeni tokom noći, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojediim mestima.

Rok za formiranje Skupštine teče nakon objavljivanja konačnih rezultata, rok je 30 dana, za to vreme RIK izadaje uverenja o izboru narodnim poslanicima.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво