Vučić: Izbori će biti održani 21. juna

Parlamentarni i lokalni izbori u najvećem broju lokalnih samouprava u Srbiji biće održani 21. juna, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Aleksandar Vučić je u obraćanju nakon sastanka istakao da su razmenili stavove u svemu onome što su radili u prethodnom periodu i razgovarali kako da se na najbolji način, poštujući Ustav i zakone, izađe na izbore.

Ukazao je da će Narodna skupština u sredu, ako sve bude kako očekuje, ukinuti vanredno stanje.

"Postavljalo se pitanje da li da idemo na izbore 14. ili 21. juna, mi smo prihvatili ideju nekih političkih stranaka koje su tražile tih dodatnih pet-šest dana za izborne radnje. Tako da će izbori u Republici Srbiji biti održani 21. juna", poručio je Vučić.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o ravnomernosti u predstavljanju, kao i predizbornim skupovima i rekao da će se poštovati odluke struke.

"Prilično je izvesno da u maju neće biti skupova, svakako ne većih skupova i svakako ne u zatvorenom prostoru. U junu ćemo čekati mišljenje epidemiologa i neki od nas se nadaju da će biti moguće da tada imamo skupove. Moguće da ih bude. U svakom slučaju, to neće zavisiti od nas već od nivoa epidemije", rekao je Vučić.

Ukazao je da je u ovom trenutku problem dostupnost notara i zato će, osim notara, i opštinski overitelji overavati potpise ne samo za lokalne već i za pokrajinske i parlamentarne izbore.

Rekao je da će zamoliti notare i njihovu komoru da pomognu i što je moguće više ubrzaju sve procedure, iako već rade svoj posao dobro.

"Ono gde postoji veća gužva i problemi su na lokalnim izborima, gde je teže prikupiti potpise, a veliki su ih već prikupili. Takvi su zakoni, i mi smo ih preuzeli iz prethodnog perioda. Nemoguće je suštinski menjati velike stvari, možemo samo tehničke", naveo je Vučić.

Ukazao je da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

"Posle ovog teškog vremena kroz koje smo prošli važno je obezbedimo demokratsku atmosferu i da izabremo rukovodstvo koje će da služi interesima građana Srbije", rekao je Vučić.

"Ovo je naša demokratska obaveza, pravo. Najviši interes Srbije i građana je da izaberu Narodnu skupštinu i rukovodstvo. Želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave svoje planove i programe", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da će lično pokušati i zamoliti svoje saradnike u organima vlasti da duh tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti odiše u ovoj izbornoj kampanji.

Sastanku u Palati "Srbija" prisustvovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Na sastanaku su bili i lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj, predsednik DSS-a Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i njegov saradnik Aris Movsesijan.

U Palati "Srbija" bili su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Prisutni su bili i Marko Đurišić iz organizacije "Srbija 21", Bojan Kostreš iz LSV-a, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, Milan Stamatović iz "Zdrave Srbije", predsednik i potpredsednik SVM-a Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta "1 od 5 miliona".

Izbori su bili raspisani 4. marta za 26. april, a prethodni sastanak Vučića i predstavnika stranaka koje su najavile učešće na parlamentarnim izborima održan je 17. marta, kada su se saglasili da se izbori prekidaju i da više ne teku izborne radnje do daljeg.