Читај ми!

Ko šta treba da zna – zašto ja objašnjavam lekaru da mi treba vakcina protiv varičela

Kod lekara opšte prakse idem samo kada mi je potreban neki uput, tako je već godinama. Kada se razbolim uradim privatno krvnu sliku i CRP da bih proverila da li mi treba antibiotik. I ne sećam se kada mi je bio potreban. Ovaj put sam tražila vakcinu protiv varičela, jer ih nisam preležala. Ispostavilo se da je to poprilična komplikacija, jer lekar nije bio upoznat sa zvaničnim uputstvima. Zašto ja znam kakva su uputstva, a ne zna lekar?

Frustrira me činjenica što informacije o lekovima i terapijama moram da tražim na internetu umesto od lekara. Zdravstveno sam osigurana, imam izabranog lekara, ali, avaj.

Na primer, koliko puta vam je lekar preporučio da uzmete probiotik dok ste pod terapijom antibioticima? Meni nikad.

Koliko puta su vam prepisali antibiotik, a da vam nisu dali uput da uradite krvnu sliku, antibiogram, CRP? Koliko puta ste nepotrebno pili antibiotik?

Evo ga još jedan kuriozitet. Moj prijatelj je zamolio lekara opšte prakse da mu izmeri krvni pritisak, jer mu je taj podatak potreban za pregled specijaliste. Lekar mu je izmerio i rekao da za sledeći put nabavi aparat za merenje pritiska, kaže da ima jeftin da se kupi kod Kineza.

A koliko puta su vam rekli da neku uslugu ne možete da uradite u državnoj ustanovi, već morate privatno? I eto, baš taj lekar ima privatnu praksu gde možete taj pregled da uradite. Ili, na primer, operaciju katarakte od 1.000 evra, kako ne biste čekali na red u državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Nisu svi lekari takvi, naravno, ali uglavnom čujemo za ovakve situacije, jer dosadno je govoriti o dobrim iskustvima.

Ja sam svog lekara opšte prakse izabrala jer sam bila zadovoljna načinom na koji me je pregledala i dala dijagnozu kada sam jednom prilikom "zapala" na pregled kod nje. I znam da mogu da promenim lekara ako to želim, i svako od nas ima tu mogućnost.

Ali, sistem je takav da su lekari opšte prakse danas uglavnom skretničari, šalju nas dalje kod specijalista, pišu recepte, bolovanja kada je potrebno. U suštini, bave se administracijom a ne onime za šta su se, zapravo, školovali.

Kako do vakcine protiv varičela 

Ovčije boginje, iliti varičele, nisam preležala kao dete. Tada nije bila preporuka da ako ih ne preležite do 12. godine treba da primite vakcinu. Sada ta preporuka postoji, a ako pogledate Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, član 3.6, možete videti kome se još preporučuje vakcinacija.

Između ostalog, preporučuje se i ženama koje nisu preležale boginje, a planiraju trudnoću. To bih bila ja.

S tom informacijom, otišla sam u dom zdravlja, kako bih primila vakcinu. Tamo su mi rekli da odem u Gradski zavod za javno zdravlje, a kada sam pitala za uput rekli su da mi ne treba.

Pozvala sam Gradski zavod telefonom i dobila informaciju da se vakcina plaća ako je na lični zahtev, a kada sam rekla razlog zbog kojeg želim da se vakcinišem, naveli su da mi treba uput i da onda mogu da je dobijem besplatno.

Ponovo sam otišla u dom zdravlja, a doktorka mi je rekla kako joj niko nikada nije tražio da bude vakcinisan protiv varičela i da joj nije jasno zašto ja to želim.

A meni nije jasno zašto me to pita. Kažem da planiram trudnoću i da me je strah da ću dobiti boginje, jer imam malo dete koje će krenuti u vrtić i sasvim je moguć scenario prema kojem će se on zaraziti, i meni preneti. I to je opasno za plod.

Na kraju dobijem uput, ali doktorka mi kaže da RFZO ne pokriva taj trošak. I zaista, čitala je u nekom programu na računaru i tamo, kako je rekla, nije naveden ovaj osnov za primanje vakcine. 

Ali da, pokriva ga i primila sam je u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. A vakcina uopšte nije jeftina, košta preko 4.000 dinara, i prima se u dve doze. Zašto da je platim, ako imam pravo na tu vakcinu? Ako je dobra za mene? Ako ću na taj način štititi plod?

Posao lekara je da se edukuju tokom cele karijere, jer medicina napreduje, protokoli se menjaju, pojavljuju se novi lekovi, nova uputstva se objavljuju. Pa valjda je posao lekara da ih pročitaju a ne nas, pacijenata.

Pošto to nije tako u realnosti, preostaje nam da guglujemo. 

Šta preporučuje "Batut"

Kada sam jednom prilikom pitala "Batut" da li treba vakcinisati decu protiv varičela, u situaciji kada je majka trudna, a nije preležala ovčije boginje, dobila sam ovaj odgovor: 

"Vakcinacija dece protiv varičele u porodici gde je trudnica je bezbedna i opravdana jer postoji rizik da deca koja nisu preležala varičelu unesu virus u porodicu i prenesu bolest na trudnicu sa mogućim teškim posledicama po nju i sâm plod."

Dakle, naš Institut za javno zdravlje navodi da varičele mogu biti opasne po plod i zbog toga sam bila šokirana rečenicom moje doktorke da njoj "nije jasno zašto želim da budem vakcinisana".

Pitala sam "Batut" i da li je potrebno vaditi antitela, kako bismo proverili da nismo možda preležali boginje a da to i ne znamo. "Provera imuniteta (antitela) pre primanja bilo koje vakcine nije predviđena", naveli su u Batutu.

A šta piše u članu 3.6 Pravilnika?

Prenosim prvi deo ovog člana, koji se odnosi na aktivnu imunizaciju.

Aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi se živom atenuiranom vakcinom protiv varičele posle navršenih 12 meseci života.

Aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi se kod:

1. kod lica ženskog pola bez prethodno stečenog imuniteta koje planiraju trudnoću;

2. kod dece u 6. razredu osnovne škole bez prethodno stečenog imuniteta;

3. kod osetljivih kontakata unutar tri, a najkasnije pet dana od izloženosti izvoru infekcije;

4. kućnih kontakata (bez prethodno stečenog imuniteta) lica koja su u visokom riziku od teških oblika varičele (npr. prevremeno rođena deca tokom trajanja Programa), deca sa leukemijom ili solidnim tumorima itd.;

5. osetljivih lica koje se spremaju za transplantaciju tkiva ili organa;

6. osoba sa multiplom sklerozom koje započinju proceduru lečenja određenim lekom, po mišljenju specijaliste neurologa;

7. osetljivih lica koja su obolela od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa i sl.

Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od šest nedelja;

8. klinički stabilne HIV inficirane dece ili osetljivih odraslih sa CD4+ limfocitima >15% uključujući i one koji primaju visoko aktivnu retrovirusnu terapiju.

Primenjuju se dve doze vakcine, u razmaku od najmanje tri meseca. 

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво