Čitaj mi!

Vazduh na Novom Beogradu smrdi, zbog bebe ne otvaram prozore

Jedini put kada je prečistač za vazduh sam uključio program za hitno prečišćavanje bilo je kada je sestra fenirala kosu, tome smo se smejali. Više mi ništa u vezi sa vazduhom nije smešno. Nisam paranoik, provela sam detinjstvo u bolnicama i domovima zdravlja zbog gušenja, ne želim da to zadesi i moju bebu.

Savremene mame imaju mnogo informacija koje roditelji pre samo nekoliko godina nisu imali - znamo koja je krema najbolja za pelensku regiju, znamo da talk treba izbegavati, a da se u nekim jednokratnim pelenama nalaze naftni derivati. Na tržištu imamo veliki izbor proizvoda i možemo uvek izabrati zdraviju varijantu.

Sa vazduhom nije tako. Znamo kakav je, ali sa njim ne možemo gotovo ništa.

Već danima mi stižu notifikacije koje upozoravaju da je zagađen ili jako zagađen, a tek ponekad da je prihvatljiv. A šta to, zapravo, znači?

U tim danima, preporuka za osetljive grupe je da "preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor" dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ne treba da se drže otvoreni prozori, već da se stanovi proluftiraju kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Maske, koje ionako nosimo zbog korone, ne bi trebalo da skidamo ni napolju, jer nas koliko-toliko štite od zagađenog vazduha.

Dok se nisam preselila na Novi Beograd, pitala sam se kako da znam kolika je zagađenost, pošto izveštaji koje dobijamo sa mernih stanica, stižu sa sat vremena zakašnjenja? Sada znam - ovde se vazduh vidi i smrdi.

Noću, kada ljuljam bebu, obično brojim parking mesta na ulici ili uključena svetla na okolnim soliterima. Ponekad ne mogu ni da prebrojim spratove zgrada od "magle".

Postoji, naravno, i konkretniji način da se izmeri zagađenje, a to je da se nabavi prečišćivač vazduha koji meri indeks PM 2,5 čestica, a koje su glavni zagađivač u Beogradu.

Pulmolozi ukazuju da one imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovo kod manje dece, zatim na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Šta se dogodi kada otvorite prozor kada ne treba

Prošla je ponoć kada sam prvi put ustala da podojim bebu. Pošto prozor satima nije bio otvaran, a pelene se napunile, rešila sam da ga otvorim. Nije prošlo 10 sekundi, a prečistač je počeo da pišti i uključio je program za hitno prečišćavanje. Prozor sam odmah zatvorila, a grlo je počelo da me peče.

Otišla sam na sajt Agencije za zaštitu životne sredine - vazduh je na Novom Beogradu već nekoliko sati bio jako zagađen. Shvatam koliko je bila smešna moja početna ideja da će aloe vera koja buja u saksiji biti dovoljna da prečisti vazduh.

Sama sam kriva, znala sam da ne treba da otvorim prozor.

Najteže mi pada to što, kada su temperature prolećne, ne bi trebalo da izlazim napolje da šetam bebu. Kriterijume sam snizila, sada izlazim i kada je vazduh "prihvatljiv", dok sam u početku čekala da bude "dobar".

Šta možemo da uradimo

Nažalost, spisak koraka koje možemo da preduzmemo nije dug. Ako već znamo kako je napolju, ne treba da se zadržavamo, a ako idemo u šetnju, trebalo bi da biramo šume.

Naravno da je, ako možete da si priuštite, najbolje da kupite prečišćivač vazduha sa HEPA filterom, pa barem dok ste kod kuće da udišete zdrav vazduh.

Postoje i neki skuplji klima uređaji koji usisavaju vazduh iz spoljne sredine i imaju filtere koji mogu donekle prečistiti vazduh.

Stručnjaci u Zavodu za javno zdravlje kažu da i određena hrana može imati zaštitne efekte - preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminom Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

Najviše bi nam sada pomogla neka košava.

Gledam kroz prozor, Čukarica kao da je nestala.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. mar 2021, 16:22) - Munja [neregistrovani]

Opet klasne podele

Bogati će lako kupovati prečišćivače vazduha, a slabije plaćeni će za to se teže ili nikako odlučivati.

Neće se olako stati na kraj "ćumur mafiji" koja prodaje nekvalitetat ugalj i pećima koje u reklamama navode da "idu na sva goriva". Nebodei nisu zagađivači, nisu ni Dizel 4 motori na koje se sve svelo, nego veliki pogoni bez filtera i beskrjana predgrađa sa grejanjem na lož svega i svačega.

(ponedeljak, 01. mar 2021, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Mentalno zdravlje Srbije

Smanjena sposobnost mentalnog rasuđivanja, mentalna retardacija naročito kod dece ... Ko god u Srbiji zagađuje vazduh svestno moraće da odgovara najstrožije.

(četvrtak, 25. feb 2021, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

Nbg

Evo mlada mama moze da proda stan na Novom Beogradu ako joj se ne svidja, rado cu ga kupiti.