Које све здравствене проблеме изазива загађење ваздуха и како се заштитити

Временски услови, али и загађење утицали су да се повећа број пацијената са респираторним тегобама, посебно деце. Пулмолог др Снежана Рсовац упозорава да суспендоване честице које се налазе у загађеном ваздуху пролазе кроз најмање дисајне путеве и стижу до најудаљенијих делова плућа. Имају негативан ефекат и на развој можданих функција, поготову код мање деце, као и на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести.

Пулмолог Дечје клинике у Тиршовој, др Снежана Рсовац, каже да је загађени ваздух додатно са маглом појачао свој ефекат и да се честице ПМ-2,5 и ПМ-10 задржавају у нижим слојевима.

"Оне су у ствари суспендоване честице које пролазе кроз најмање дисајне путеве и стижу до најудаљенијих делова плућа и отежавају нормалну размену гасова. Уз то имају свој хемијски ефекат и утичу на процесе у организму, не само на плућима, где се одиграва цео процес, већ се кроз бројне студије показало да оне имају веома негативан ефекат на развој можданих функција, поготову код мање деце, затим на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести и погоршања код хроничних пацијената, симптома и тока болести", објашњава Рсовац.

Нагласила је да децу треба што мање изводити када су магла и смог како се не би непотребно излагала загађењу.

"Што се тиче свега осталог, смањите активности, просторију не проветравајте у раним јутарњим сатима, тада је највећа концентрација смога и свих честица, то радите када мало одмакне и када је топлије време", навела је докторка.

Број деце која се жале на репираторне проблеме је повећан, а докторка каже да је у последњих десет дана забележен пораст броја пацијената са респираторним синицијалним вирусом изазваним бронхијалитисом, посебно код најмлађе популације, односно код новорођенчади и у првој години живота.

"Пошто је ово обољење које код овако мале деце иде са значајним симптомима који отежавају дисање, смањују ниво кисеоника, морали смо и да хоспитализујемо пар деце", рекла је Рсовац.

Истакла је да астматичари имају потребу за чешћим инхалацијама и применом терапије. "Мања деца се не могу пожалити, али види се по њима да им овакво загађење ваздуха не прија, односно уколико и постоји респираторна инфекција, она је тежа", додаје Рсовац.

Указала је да је Дечја клиника у Тиршевој установа која се бави најтежим пацијентима и истиче да су на удару домови здравља, где је сигурно још већи пораст деце која долазе са респираторним тегобама.

Навела је да је сада сезона вирусних инфекција и да је целокупни респираторни тракт захваћен.

"Ту се онда јавља поред немогућности да деца нормално дишу, одбијање хране због болности грла, кашаљ који их ремети јер не могу да спавају, јер се тај кашаљ јавља и у сну, а не само током активности. У скопу респираторних инфекција, имају и температуру и малаксали су", објаснила је др Рсовац.

Нагласила је да родитељи треба да децу обавезно одведу лекару када примете да убрзано дишу, да се појачано зноје и да губе ваздух и да кашљу непрестано.

Они који морају да буду обазриви у наредном периоду су – хронични болесници, особе старије од 65 година, деца до пет година.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 11:27) - anonimus [нерегистровани]

preciscivac vazduha

Preciscivac vazduha mozete kupiti vrlo kvalitetan i proveren na pro100, bice te zadovoljni.

(уторак, 14. јан 2020, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

preciscivac vazduha

I ja vec danima gledam koji da kupim, ali ne mogu da se odlucim. Koji je vas aparat, gde ste ga kupili?

(уторак, 14. јан 2020, 12:54) - Александар [нерегистровани]

Термоелектране и лигнит

Наше термоелектране искључиво користе лигнит који представља најпрљавије гориво с најмањом калоријском вредношћу, и то је случај не само код нас него и у БиХ, Северној Македонији, Албанији, Црној Гори - укратко, тамо где су на Балкану загађења и највећа. У развијенијим земљама Европске уније употреба лигнита је ограничена на мање од 40% енергије добијене из термоелектрана. Кориштењем чистијих, тј. других врста горива и угља, смањило би се значајно загађење и омогућила би се и финансијски безболнија транзиција ка здравијим видовима енергије будућности. Дакле, отарасимо се лигнита и решили смо највећи део проблема.

(уторак, 14. јан 2020, 12:51) - jovica [нерегистровани]

drzava da subvencionise preciscavanje vazduha

svako jutro se budim ovde u beogradu a napolju nakazna magla i smog. ovo se za svojih 60 godina ne secam da je ovako bilo zagadjenje.
planiram da uzmem sledeceg meseca jedan preciscivac vazduha koji sam video (ruski) pa ce mi to pomoci barem u stanu.

(уторак, 14. јан 2020, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Dok nam je sve drugo vaznije od zdravlja...

Nista od cistog vazduha dok ekologija ne postane politicka tema u Srbiji.

(уторак, 14. јан 2020, 11:50) - anonimus [нерегистровани]

Za cist vazduh

Znamo da ovolika zagadjenost nepovoljno utice na zdravlje ljudi jer konstatna i ucestala magla a takodje i veliki smog jos vise ugrozavaju nase zdravlje. Treba pod hitno nesto preduzeti da ne bi ovako lose stanje zagadjenosti duze trajalo nego treba spreciti . Zato sam ja za svoje ukucane nabavila fotokataliticki preciscivac vazduha makar dok boravimo u stanu ima cistig vazduha i to vrlo kvalitetnog za nase zdravlje a sve zahvaljujuci pro100.

(уторак, 14. јан 2020, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

Магла око нас

Пошто одлажу и отказују лет из разведреног аеродрома Морава.....ако је тако....морало бити....због пословично пасивности...
Угасите државна предузећа Аеродроми Србије и Аеродром Морава!
А не да још прикључујете
У државно предузеће и аеродром Поникве и некакав аеродром Росуље?

Гаси та државна предузећа јер то очигледно не функционише.
Тек отворен аеродром Морава, нико не води рачуна, тобож може једна линија коју преклапају и вечито касни и по ведром времену.
Сад прикључили Поникве и Росуље?
Гасите је никад нисте хтели ни да проради како треба ,јер се саботира аеродром у централној Србији и по ведром и сунчаном времену ,како је било данас
Срамота.
Угасите и та радна места.

(уторак, 14. јан 2020, 11:19) - Vlada [нерегистровани]

Javni servis

Dragi javni servise, zarad zdravlja nase dece - molim vas da istrazite ZASTO je Srbija medju najzagadjenijim drzavama sveta i ZASTO nasa drzava izdvaja milione na projekte poput nacionalnog stadiona umesto da se novac preusmeri na ekologiju? Takodje, moze li RTS osim izvestavanja sa slava i vencanja da napravi ozbiljan dokumentarac o kineskim investicijma i njihovom uticaju na zivotnu sredinu? Mozemo li ocekivati bilo kakvu kritiku vlasti ili cete zabiti jos jedan ekser u kovcege nase dece koja ce umirati od raka vrlo brzo?! Da li je vama ovo sala?!

(уторак, 14. јан 2020, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Sve je ovo posledica upotrebe dizel goriva

Sve je ovo posledica upotrebe dizel goriva koje je u stvari tehnološki otpad koji ostane posle proizvodnje benzina koji se dobija atmosferskom destilacijom, nikakav hemijski postupak, samo zagrevanje i destilacijom se izluči benzin, čist kao rakija koja se dobija destilacijom tako da sagorevanjem benzina ne ostaju nesagorele čestice koje imamo redovno u dizel gorivu a koje se, ili bi barem trebalo, da se zadržavaju u DPF filteru. Kako posle dobivanja rakije ostane onaj otpad koji se prosipa tako isto posle proivodnje benzina ostaje mulj, koji se ne prosipa već se iz njega proizvodi dizel a potom i drugi derivati poput ulja, maziva, bitumena i sve gušće i gušće do industrijskog koksa, ništa se ne baca ali zato se mi trujemo od izduvnih gasova dizel motora. Jednostavno rečeno, ne može se sve što gori smatrati gorivom.

(уторак, 14. јан 2020, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Истраживачко новинарство

Зовнете одговорне из Аир Сербие и аеродрома Србије?
Зашто не решавају проблем кашњења авиона из БГ за Краљево-аеродром Морава?
Зашто и кад није магла касне летови са аеродрома Морава,зашто нема информација промоције...?
Јел то некоме смета аеродром у централној Србији, прво си најављивали Боинге 737 и пандан Ербас авионе, сад тобож лете АТРавиони који касне кад нема магле.???